Bruk Getty-bilder helt gratis

getty1

Getty Images er verdens største database for bilder. Bildene er kommersielle, det vil si at du må betale for å bruke disse bildene. Men nå kan alle som ønsker det bruke en stor del av bildene i sin blogg/nettside, helt gratis.

Nå fjernes vannmerkene for en stor del av bildene (35 millioner bilder). Det eneste du behøver å gjøre, for å kunne bruke bildene helt gratis i din blogg eller nettside, er å bruke Getty sin egen tjeneste (oppretter en HTML-kode som kan kopieres til en hvilken som helst nettside) som gjør at bildet vises sammen med en referanse til kilden for bildet.

Dette stuntet fra Getty Images skal være svar på det faktum at mange nettbrukere, kopiere bilder de finner på nettet, og bruker ulovlig på blogger og andre nettsteder.

Getty Images mener den nye tjenesten gjør at selskapet får bedre kontroll over bildene, og tjenesten gjør det enklere å dele bildene via sosiale tjenester som Twitter og Youtube.

Slik gjør du det

getty_embed

Gå til gettyimages.com, og søk etter et bildet du ønsker. Klikk på et aktuelt bilde, og klikk videre på et </>-tegn under bildet. Da skal du få opp et nytt vindu med HTML-koden (en <iframe></iframe>-kode) til det aktuelle bildet. Denne koden kan du kopiere til din blogg eller nettside. For ordnes skyld, ikke alle bildene i denne databasen har fått denne muligheten.

Du har ingen kontroll over bildet

Bruk av Getty-bilder er på denne måten gratis, men du bør være klar over at du har ingen kontroll over bildet, fordi betingelsen er at du bruker Gettys egen kode når du publiserer et bilde på bloggen din – bildevisningen styres fra serveren. Bildet kan når som helst slettes eller byttes ut med et annet bilde – dette vet du ikke før det eventuelt skjer.

Sannsynligheten for at noe slikt vil skje er liten, men dette kan skje, rent teoretisk. Koden som brukes refererer til en plass i Getty sin database, og denne referanse kan endres, uten at du vet om det eller har noen kontroll over det. Det eneste du kan gjøre, dersom referansen plutselig er blitt endret, er å slette Getty-koden på bloggen din.

Fotografer reagerer sterkt på gratisordningen

Fotografer som bidrar til bildedatabasen i Getty Images mener det er kynisk av Getty å tilby bildene gratis for ikke-kommersielle aktører. Dette er med på å fremmedgjøre bidragsyterne til Getty, nemlig fotografene, og det vil føre til at flere fotografer mister jobben sin. Det er spesielt uavhengige frilansere som vil rammes hardt av dette, sier Jeff Moore, fra «the British Press Photographers’ Association».

Dette er en helomvending av Getty, som tidligere har gått hardt ut mot personer og organisasjoner som har brukt Getty-bilder uten å betale for bildene. Getty har tidligere blant annet sendt krav til kirkesamfunn, frivillige og små selskaper. Nå er altså tonen en helt annen, sier fotografene i en artikkel skrevet av avisen The Guardian.

Kilder: theverge.com, thenextweb.com, digitalcameraworld.com, Betanews.com, Theguardian.com, bjp-online.com

You may also like...

1 Response

  1. Nick sier:

    Interessant at Getty Images gjør dette. Veldig fint for bloggere og andre som klarer seg med å hotlinke bilder. Det er for øvrig veldig mange gode gratisbiblioteker med bilder til kommersiell bruk, så om man leter litt trenger man ikke nødvendigvis å bruke denne metoden. Her er en guide for hvordan man finner gratis bilder til nettsider og blogger: http://hakasu.no/artikler/guider/finn-gratis-bilder-til-nettsider-og-blogger/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *