Slik oppdaterer du BIOS i PC-en din

I januar 2018 ble det oppdaget potensielt svært alvorlige sårbarheter i prosessorer som berører de fleste enheter i verden som bruker mikroprosessorer. Den eneste måten å sikre PC-ene er egentlig å oppdatere BIOS i PC-en.

Les også: Dette vet vi om Meltdown-sårbarheten

Etter oppdagelsen av disse sårbarhetene er det mange som lurer på hvordan de oppdaterer BIOS, fordi det er dette som skal til for sikre systemene.

Er PC-en fortsatt sårbar?

Det korte svaret er nei. Nye prosessorer skal være sikrere og Windows 10 skal i dag være godt nok oppdatert. Dette betyr at hvis du har en nyere PC med oppdatert Windows 10 så skal du ikke trenge å oppdatere BIOS. Har du derimot en eldre PC så kan dette være aktuelt.

BIOS-oppdatering er ikke for alle

Det å oppdatere BIOS er ikke like enkelt som å oppdatere Windows. Er du ikke spesielt datakyndig og er i tvil om denne prosessen bør du ikke oppdatere BIOS manuelt på en måte vi forteller om på denne siden. Det er mye som kan gå galt under denne prosessen, du kan installere feil oppdatering, PC-en kan krasje under prosessen eller strømmen kan gå mens du holder på å oppdatere.

Du er fortsatt ganske trygg hvis du sørger for å oppdatere Windows og bruker en nettleser som er oppdatert.

Gjør dette før du setter i gang

Ta uansett sikkerhetskopi av viktige filer før du setter i gang. Sørg før at PC-en ikke kjører på batteri – bruk strømkabelen. Ikke slå av PC-en under prosessen. Du bør ikke gjøre dette hvis du er usikker på det du driver med.

Slik oppdaterer du BIOS

Før vi setter i gang med å beskrive prosessen bør du være klar over at oppdatering av BIOS er forskjellig fra PC til PC og dette kan også gjøres på forskjellige måter. Prosedyren du finner på denne siden er kun et forslag. Du gjør dette uansett på eget ansvar.

Det første du bør gjøre er å finne ut produsent og modell til hovedkortet og BIOS i PC-en din. Deretter kan du søke etter riktige BIOS-filer på hjemmesiden til produsenten. Til slutt kan du finne ut hvordan oppdateringen installeres.

Hvem er produsenten og hva er modellen til hovedkortet?
Du kan finne ut produsenten på flere måter. Du kan sjekke hovedkort-ID-en i BIOS eller du kan åpne PC-en fysisk og sjekke hovedkortet direkte. Det enklest er likevel å bruke programmet Speccy. Du finner modell-nummeret under Motherbord og Model.

Søk etter BIOS-filene
Når du har funnet produsentens hjemmeside kan du bruke modell-nummeret til å søke etter filene for BIOS-en i din PC.

Sjekk datoen for lansering av den siste BIOS-oppdateringen. Det kan godt hende PC-en din har den siste oppdateringen. Du kan eventuelt bokmerke nettsiden og sjekke på et senere tidspunkt om en oppdatering er tilgjengelig.

På nettsiden bleepingcomputer.com finner du en liste over BIOS-oppdateringer fra de mest kjente produsentene.

Er du heldig har hovedkort-produsenten laget et program som du kan laste ned og kjøre for å oppdatere BIOS. Da er prosessen relativ enkel og du trenger da ikke å lese videre.

Det neste trinnet i prosessen er å finne informasjon om hvordan BIOS-oppdateringen installeres. Du finner denne informasjonen gjerne på den samme siden som selve oppdateringen eventuelt på en tekst-fil sammen med selve oppdateringen.

Slik oppdaterer du BIOS
Oppdatering av BIOS kan se slik ut (denne prosessen vil variere fra PC til PC):

  1. Last ned oppdateringen og pakk opp filene til en minnepinne.
  2. Start PC-en i BIOS. Det varierer mellom PC-er hvordan du starter i BIOS, men du må gjerne trykke på Delete-tasten eller Shift-tasten (eller en annen tast) under oppstarten av PC-en. Det står gjerne i en kort periode (få sekunder) på skjermen hvilken hurtigtast du bruker – start PC-en på nytt hvis du mislykkes i første forsøk.
  3. Velg M-Flash i BIOS.
  4. Velg «Select one file to update BIOS and ME».
  5. Velg USB-minnepinnen hvor BIOS-filene ligger.
  6. Velg BIOS-filen du ønsker å installere.
  7. Vent til prosessen er ferdig. Ikke fjern minnepinnen fra PC-en eller slå av PC-en menst installasjonen pågår.
  8. PC-en startes på nytt automatisk.

Kilder: wikipedia.org, ghacks.net, lifehacker.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.