Annerledes kulturarkiv på nett
Det finnes en rekke nettsider som gir oss tilgang til kulturinnhold på nettet, helt gratis. Vi har tidligere skrevet om kulturskatten Open Culture.

Les også: Guide: Open Culture

Internet Archive er et annet godt eksempel – dette er et bibliotek med samling av blant annet gratis bøker, filmer, programvare, musikk og nettsider.

Internet Archive

The Internet Archive er en ideell organisasjon som ble stiftet i 1996. Hensikten med denne organisasjonen er å gi alle tilgang til informasjon på internett. Organisasjonen samler inn informasjon og publiserer dette på nettet i digitalt form.

Du finner Internet Archive på archive.org

Tidsmaskin

Wayback Machine er en spennende tidsmaskin som gjør det mulig å gå tilbake i tid, det vil si organisasjonen har lagret og samlet øyeblikksbilder av alle verdens nettsider slik nettsidene så ut på et tidligere tidspunkt. Denne tidsmaskinen kalles for Wayback Machine og den gjør det altså mulig å se hvordan en nettside så ut flere år tilbake i tid – du finner maskinen på archive.org/web.

Filmer

Du finner et stort utvalg av filmklassikere som du kan se direkte i nettleseren. Her finner du blant annet følgende filmer:

Bøker

archive.org/details/texts får du tilgang til over 12 000 000 e-bøker og tekst. På archive.org/details/inlibrary får du en liste over e-bøker du kan lese i nettleseren din eller laste dem i Adobe Digital Editions. Meningen er at du skal kunne låne bøkene i en periode på to uker.

Lydfiler

archive.org/details/audio finner du en oversikt over lydfiler du kan høre på eller laste ned. Her finner du blant annet lydbøker, konserter, radioprogrammer, podkaster, musikk og mye mer. Du finner hele listen på archive.org/details/audio.

Programvare

archive.org/details/software finner du verdens største samling av gammel programvare, inkludert klassiske dataspill. På Internet Archade finner du mange spillklassikere som var populære fra 70-tallet frem til 90-tallet.

Bilder

archive.org/details/image får du tilgang til bilder som er blitt lastet opp til samlingen av brukerne.

Kilde: archive.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *