Test av gratis antivirus

Hvilket antivirus bør du velge? På denne siden får du en oversikt over gratis antivirus som vi har sett nærmere på.

Les også: Antivirus-guide

Dette blir ikke detaljer gjennomgang av programmene, men vi ser på brukervennligheten og vi viser til tester fra kjente aktører som tester antivirus regelmessig, det vil si aktører som AV-TEST og av-comparatives.org. Nederst på denne siden finner du en konklusjon.

Windows Defender

Windows Defender er innebygd i Windows 10. Dette programmet kjører stille i bakgrunnen og brukeren trenger som regel ikke å ha med det å gjøre og det er bra. I tillegg er programmet godkjent av både AV-TEST og AV Comparatives. Derfor anbefaler vi Windows Defender.

Windows Defender har to ulemper. Skal du installere et program som ikke er laget av Microsoft vil Windows Defender sannsynligvis definere programmet som virus. Dette betyr at det er for mange såkalte falske positiver. Den andre ulempen er at Windows Defender ikke har et eget programvindu. Det oppleves litt merkelig å bruke Windows-innstillinger for å konfigurere programmet – det er ikke alle som er klar over dette.

Les mer om Windows Defender i vår atikkel. Det kan nevnes at hvis du har Windows 7 eller en annen Windows-versjon enn Windows 10 gjør Microsoft Security Essentials samme nytten – last ned fra microsoft.com.

Fordeler
+ Innebygd i Windows 10
+ Kjører stille i bakgrunnen.
+ Effektivt mot skadelige programmer

Ulemper
– Mange falske positiver.
– Mangler eget programvindu (skaper forvirring).

Malwarebytes

Du finner Malwarebytes på malwarebytes.com (FREE DOWNLOAD). Malwarebytes kan brukes til å skanne PC-en etter behov og vi opplever at det finner mange uønskede programmer enn det mange antivirus gjør. Malwarebytes får riktignok ikke høy karakter hos AV-TEST, men vi har som sagt en annen erfaring.

Malwarebytes lager et veldig uklart skille mellom gratisversjonen og Premium-versjonen. Dette skaper forvirring. Poenget er at når du har lastet ned og installert gratisversjon så er programmet likevel definert som prøveversjon. Det er mange som blir forvirret og tror de har installert feil versjon. Saken er at programmet er fortsatt gratis, men at Premium-funksjonene blir deaktivert når prøvetiden avsluttes. Du kan altså fortsette å bruke programmet gratis etter prøvetiden. Dette er veldig uklart i selve programmet. Ellers kan vi anbefale Malwarebytes som ekstra beskyttelse for PC-en din, det vil si for å skanne den etter behov. Les mer om Malwarebytes i vår artikkel.

Fordeler
+ Kan kjøres etter behov.
+ Finner uønskede programmer andre antivirus ikke finner.

Ulemper
– Får middels resultat i test.
– Du må slå av unødvendige varsler via innstillinger.
– Mangler informasjon om at du bruker prøveversjon selv om du bruker gratisversjonen.

Kaspersky

Du finner Kasperksy Free på kaspersky.no. Kaspersky får topp-resultater i flere tester av antivirus, men i vår test viser det seg at Kasperky kjører to prosesser i bakgrunnen som gjøre programmet for ressurskrevende. Kaspersky får derfor ikke vår anbefaling. Les mer om Kaspersky i vår artikkel.

Fordeler
+ Effektivt mot skadelige programmer.
+ Brukervennlig.

Ulemper
– Ressurskrevende.
– Installerer to programmer som kjøres i bakgrunnen.

Avast

Du finner Avast-antivirus på avast.com. Vær oppmerksom på å fjerne haken ved Avast Secure Browser hvis ikke du ønsker å installere et tilleggsprogram.

Avast er godkjent av både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse, men vi kan ikke anbefale Avast-antivirus. Programmet har for mange funksjoner for deg som kun ønsker antivirus – det kan mer defineres som et sikkerhetsprogram enn et antivirus – det blir for mye i det samme programmet.

Den viktigste grunnen til at vi ikke kan anbefale Avast er likevel måten selskapet behandler brukerne og sine programmer. Avast har et dårlig rykte. Les er i vår artikkel.

Fordeler
+ Gir god beskyttelse mot skasdelige programmer.
+ Brukervennlig.

Ulemper
– Avast er et selskap som har dårlig rykte på seg.
– For mange funksjoner utover antivirus
– Installerer ekstra-programmer

AVG

AVG kan lastes ned fra avg.com, men vær oppmerksom på å fjerne haken ved AVG Browser for å ikke installere et tilleggsprogram.

AVG er ganske lik Avast og det er kanskje så rart siden Avast kjøpt opp AVG for noen år siden. Vi liker ikke at AVG har mange funksjoner utenom rent antivirus. På den positive siden er AVG godkjent av både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse. Vi an ikke anbefale AVG.

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige programmer.
+ Greit grensesnitt.

Ulemper
– AVG eies av Avast
– For mange funksjoner utenom antivirus.
– Installerer ekstra-programmer.

Avira

Du finner Avira på avira.com. Veldig masete installasjon. Vær oppmerksom på at du har en mulighet til å installere blant annet Opera under installasjonen. Programvinduet et oversiktlig, men Avira har flere funksjoner utenom antivirus noe vi anser som en ulempe.

Etter installasjoner ser vi forresten at Avira har installert 5 programmer i tillegg til antivirus-programmet: Phantom VPN, Privacy Pal, Safe Shopping, Software Updater og System Speedup.

På den positive siden får Avira får meget godt resultat hos både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse.

Vi vurderte å anbefale Avira som et alternativ til Windows Defender, men ombestemte oss da vi så at Avira installere ganske mange tilleggsprogrammer – det viste seg også at det ikke var helt enkelt å avinstallere – dette blir for mye rot!

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige programmer.
+ Godt brukergrensesnitt.

Ulemper
– Masete installasjon.
– Installerer hele fem programmer i tillegg til antivirus.

Bitdefender

Du finner Bitdefender på bitdefender.com. Vær oppmerksom på at du må godta lisensavtalen og du må fjerne en hake ved «Send anonymous usage reports» hvis du ønsker at data ikke skal sendes til selskapet som står bak Bitdefender. Klikk på INSTALL for å installere Bitdefender. Installasjonen tar relativt lang tid sammenlignet med de andre programmene i denne oversikten.

Vi får opp et skjema for registrering under installasjon av Bitdefender. Det viser seg altså at Bitdefender krever registrering for å kunne brukes. Du må skrive inn navn, e-postadresse og passord for denne tjenesten. Dersom du har brukt programmet før må du logge deg inn med riktig passord.

Bitdefender har veldig uvanlig grensesnitt. Det har ingen funksjon for hurtigskann, men kun SYSTEM SCAN for å skanne PC-en. Du kan også klikke-og-dra filer og mapper inn i programvinduet for å skanne disse.

Bitdefender får toppkarakter hos både AV-TEST og AV-Comp og gir derfor en god beskyttelse.

Fordeler
+ God beskyttelse mot skadelige proigrammer.
+ Relativt enkelt å bruke.

Ulemper
– Du må registrere deg for å bruke Bitdefender.
– Utradisjonelt grensesnitt.
– Lang og tung installasjon.
– Mangler hurtigskann-funksjon.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Windows Defender er vår favoritt. Den er innebygd i Windows 10 og den kjører stille i bakgrunnen. Den er også effektiv mot skadelige programmer. Falske positiver er egentlig det eneste som trekker ned.

Bitdefender er et aktuelt alternativ, men dette programmet krever registrering. Malwarebytes er kjekt å ha som et tilleggs-antivirus for å skanne PC-en etter behov hvis du laster ned gratisprogrammer og hvis PC-en begynner å oppføre seg unormalt.

Vi kan av ulike grunner ikke anbefale Kaspersky, Avast, AVG eller Avira.

You may also like...

2 Responses

  1. Jeg har FRYKTELIG dårlig erfaring med Avast. Åpnet abonnement i august 2017. Deretter gikk det slag i slag med nye abonnement «jeg trengte».I løpet av høst 2017 og vår 2018 ble det 6 nye. Og dette var etter sigende årsabonnement. Jo takk-det skal jeg hilse og si det ikke var. på 4 av abonnementene trakk de årsbeløpet 4 – fire ganger i året, på de tre andre trakk de 3. Snakk om og ha sugerør i kassa. Jeg oppdaget ikke dette før i 2019. Slettet alle abonnement og fikk en pc som plutselig fungerte, fordi alle virusprogrammene tok diger plass. Men frekkheten har ingen grenser. Enda får jeg mail om at det og det årsabonnementet er til forlengelse, SELVOM JEG HAR SAGT DET OPP FØR. Og selv om jeg har bytta Visa-kort flere ganger. Det firmaet burte vært svartelista etter min mening. Dyrt og dårlig, hilsen meg.

    • Ole Johnny Røren sier:

      Hei,
      Samme erfaringen selv. De er bare grådige, og når du skal kommunisere med dem, kommer det opp en Email-adresse som ikke tilhører deg, og som du ikke får korrigert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *