Magiske widgeter i WordPress
Widgeter er små programmer som gir nettsiden eller bloggen din ekstra funksjoner – det kan være formidling av informasjon, navigasjonsmulighet eller noe annet. Widgeter krever ingen forhåndskunnskap om koding eller programmering, og mulighetene er ganske mange.

Les også: WordPress-skolen

Widgeter er på mange måter litt magiske, fordi de gir deg kontrollen over hva din nettside eller blogg har å by på av funksjoner. Det skader heller ikke at widgeter er svært enkle å bruke.

Ulike temaer har ulikt antall widgeter

Temaer leveres med et ulikt antall widgeter som standard. Temaet «Twenty Twelve», leveres for eksempel med 6 widgeter. Hvis du går til selve bloggen du har opprettet, ser du resultatet av widgeter i høyre marg, for eksempel «Nyeste innlegg» og «Nyeste kommentarer». Widgeter kan altså brukes til å styre visning av diverse informasjon på nettsiden din.

Widget-antallet kan økes

Ønsker du å installere flere widgeter enn det som leveres via det temaet du har valgt, kan dette ordnes via utvidelser, for eksempel Jetpack. Du ka gå til Utvidelser i kontrollpanel, klikke på «Legg til ny»lenken, og bruke søkeordet widgets, for eksempel. Vær imidlertid forsiktig med å installere og aktivere for mange utvidelser, fordi det kan gjøre bloggen din tregere. Les mer om utvidelser i vår guide.

Widgeter finner du under Utseende

Widgeter kan du styre via WordPress-kontrollpanelet, via Utseende, Widgeter. Du får da en oversikt over blant annet tilgjengelige widgeter og inaktive widgeter.

På høyre siden (det mørkere området) finner du widgeter som er forhåndsinstallert i det teamet du har valgt. Hvis du klikker på pilen, som er plasser på høyre siden i hver widget, har du muligheten til å konfigurere den aktuelle widgeten. Du kan blant annet endre tittel på widgeten eller slette den. Her er for eksempel innstillinger for widgeten «Siste innlegg»:. På venstre siden finner du widgeter som er tilgjengelige for det utvalgte temaet.

Aktivere eller deaktiver en widget

Du kan klikke på en tilgjengelig widget, som står midt på siden, og dra denne til høyre siden, for å legge til temaet for din blogg. Ønsker du å deaktivere noen widgeter, er det bare å klikke-og-dra den over til venstre området. Da vil den aktuelle widgeten forsvinne fra din blogg.

Widget-områder

På høyre siden i kontrollpanelet for widgeter finnes det bokser som widgeter kan plasseres inn i, det er bare å dra en widget fra venstre til høyre, og da er widgeten aktiv. Bare husk på at du må justere plasseringen av widgeten på riktig plass, mens du holder den med venstre musepeker- du slipper taket når du ser at widgeten er på riktig plass.

Du kan selvfølgelig bevege widgetene til en annen plass, hvis du ikke er fornøyd med førstevalget.

Det er viktig å være klar over at ulike WordPress-temaer leveres med ulike widgeter, og derfor kan boksene på høyre siden variere, både når det gjelder antall og konfigurasjon.

Tekst-widget

Tekst-widgeten er kanskje den vanligste widgeten i WordPress, og leveres med de fleste temaer. Du kan selv velge hva du setter i denne widgeten. Her kan du legge vanlig tekst, HTML-kode eller Javascript, men ikke PHP-kode.

RSS-widget

RSS-widgeten gjør det mulig å legge inn innhold fra en ekstern kilde, inn i din blogg. Dette kan for eksempel være Twitter-meldinger, Facebook-innlegg, eller andre kilder du selv velger.

Flere widgeter

Det finnes langt flere widgeter – utvalget er ganske stort. Les mer om widgeter på support.wordpress.com/widgets og codex.wordpress.org.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *