WordPress i vedlikeholdsmodus

wp2

Skal du oppdatere WordPress eller foreta store endringer på bloggen din eller nettsiden din, kan det være lurt å sette den i vedlikeholdsmodus.

Les også: WordPress-skolen

Da er selve nettsiden din utilgjengelig i en kortere eller lengere periode, mens du jobber med saken, og du har muligheten til å legge ut en passende melding til besøkerne om at nettsiden er midlertidig nede, altså i stedet for å at nettsiden viser en feilmelding du har ingen kontroll over.

Flere muligheter

Hvordan fikser du en slik kontrollert melding, da? Det finnes minst tre måter å gjøre dette på. Du kan bruke filen .htaccess, du kan bruke en innebygd funksjon i WordPress, eller du kan bruke en utvidelse som gjør dette mulig.

Bruk .htaccess

Hvis du bruker Apache-server, og det gjør de fleste webhotell, kan du ta i bruk filen .htaccess for å kontrollere tilgang til enkelte mapper på serveren, og sende en melding på nettsiden som vises for brukerne.

Les også: Slik fungerer .htaccess i WordPress

For å sette nettsiden i vedlikeholdsmodus, kan du bruke en såkalt 503-statuskode, som viser at serveren er midlertidig utilgjengelig. 503 er en statuskode for HTTP-protokollen, og den betyr at tjenesten er utilgjengelig, enten på grunn av overbelastning eller på grunn av vedlikehold. Du finner en oversikt over disse statuskodene på wikipedia.org.

Opprett først en ny på .html-format (for eksempel maintenance.html), med meldingen du ønsker at brukerne skal se når de besøker nettsiden din, for eksempel følgende melding:

Nettsiden er midlertidig nede på grunn av vedlikehold.

I filen .htaccess setter du følgende tekst:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000
RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$ [NC]
RewriteCond %{REQUEST_URI} !\.(jpe?g?|png|gif) [NC]
RewriteRule .* /maintenance.html [R=503,L]
</IfModule>

Denne koden setter serveren i status 503, og besøkeren til den aktuelle nettsiden videresendes til vedlikeholdssiden. Du kan legge din egen IP-adresse inn i følgende linje:

RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.456\.789\.000

Er du usikker på hva IP-adressen din er, kan følgende nettside hjelpe deg:

whatsmyip.org

Det gjør at du får tilgang til din egen WordPress-side, og fortsette å arbeide med denne, mens andre besøkere kun får se vedlikeholdssiden. Du kan gjerne legge en annen IP-adresse i koden, i en kort periode, bare for å se at dette faktisk fungerer.

Når du er ferdig med vedlikehold, kan du fjerne melingen ved å fjerne meldingen du la i .htaccess-filen.

WordPress har innebygd funksjon

Hvis du skal oppdatere WordPress, temaer eller utvidelser, kan du opprette filen .maintenance, og besøkerne vil da få opp følgende melding:

Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.

Ulempen med denne metoden er at du kan ikke skrive egen melding.

Filen blir fjernet automatisk når prosessen er ferdig – eller du sletter filen manuelt når du er ferdig med vedlikehold.

Bruk en utvidelse

Du kan bruke en utvidelse for å aktivere vedlikeholdsmodus. Ulempen er at du får gjerne mindre kontroll over situasjonen, blant annet kan du som regel ikke selv velge hvilken melding som dukker opp i vedlikeholdsmodus.

Her er noen alternative utvidelser:

  • WP Maintenance Mode legger til en vedlikeholdsside, som gir besøkerne til nettsiden din en melding om at den er nede for vedlikehold. Du og eventuelt andre brukere med nok rettigheter, får tilgang til redigering av nettsiden. Denne utvidelsen har flere konfigurasjonsmuligheter, blant annet med CSS og HTML.

  • Maintenance Mode – selv om denne utvidelsen ikke er blitt oppdatert på to år, fungerer den utmerket. Her kan du på en enkel måte aktivere eller deaktivere vedlikeholdsmodus med noen få klikk. Du kan også spesifisere hvor lenge nettsiden er i vedlikeholdsmodus. Denne utvidelsen leveres med standard-tema, som aktiveres i vedlikeholdsmodus. Du kan også bruke ditt eget tema, opprett først en 503.php-fil, legg denne i tema-mappen på serveren, gå til innstillinger og velg 503.php-filen du nettopp har opprettet.

  • Ultimate Maintenance Mode viser et skjermbilde av nettsiden din, og en melding som sier at nettsiden er midlertidig nede.

Kilde: Hongkiat.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *