Her finner du WordPress-triksene
Her finner du gode råd, tips og triks som kan være nyttige for WordPress-brukere. WordPress er i utgangspunktet forholdsvis enkel å sette opp og bruke, men innstillingene og mulighetene er utrolig mange. Derfor kan det være nyttig å kjenne til knep som gjør WordPress-livet lettere.
Les også: WordPress-skolen
Her har vi altså samlet nyttige tips om hvordan du kan legge inn nye funksjoner i WordPress, eller fikse på grensesnittet. Du finner også tips som kan fikse ulike typer feil som kan oppstå ved drift av en WordPress-nettside.
Hva er egentlig WordPress?
WordPress er et publiseringsverktøy for å lage nettsider/blogger, som er laget av PHP-filer (med PHP-koder), men du trenger ikke å kunne noe programmering eller koding, med mindre du ønsker å tilrettelegge WordPress etter dine ønsker. Les mer i vår guide.
WordPress.org eller WordPress.com?
WordPress finnes i to utgaver, WordPress.org og WordPress.com. Hvilken utgave bør du velge? Den ene utgaven passer for deg som har et eget domene, og som skal sette opp WordPress på et webhotell. Den andre utgaven er mye enklere å sette opp, den trenger ingen installasjon, den kjøres direkte i nettleseren. Les mer i vår guide.
Les også: WordPress COM vs ORG
Opprett blogg på under ett minutt
I sin enkleste form er WordPress utrolig enkelt å bruke, det er enklere å opprette en blogg med WordPress enn du kanskje tror. Du kan registrere deg på wordpress.com, og registreringsprosessen tar i underkant av ett minutt – da har du allerede en blogg, klar til bruk – les mer.
Hva er forskjellen på side og et innlegg?
Det er viktig å forstå forskjellen mellom en side og et innlegg, for å forstå hvordan WordPress virker. En side er en statisk side uten noen dato. Sider vises ikke i noen spesiell rekkfølge i en blogg. Et innlegg derimot er noe som publiseres i en blogg – innleggene er datostemplet, og disse publiseres i omvendt kronologisk rekkefølge i en blogg. Les mer i vår guide.
Slik oppdateres WordPress
WordPress vil fra tid til annen oppdateres for å legge inn nye funksjoner, gjøre tjenesten mer stabil og/eller for å øke sikkerheten. WordPress oppdateres i utgangspunktet automatisk, men hva bør du være oppmerksom på før du oppdaterer? Svaret får du i vår artikkel.
Bruk permalenker på riktig måte!
Det første du bør gjøre når du setter opp WordPress, er å endre innstillingen for permalenker, fordi standardinnstillingen er ikke optimal, les mer i vår guide.
Få et mer ryddig kontrollpanel
Du kan med funksjonen «Skjerminnstillinger» på en svært enkel måte fjerne moduler i kontollpanelet du ikke trenger, eller er interessert i. Det er like enkelt å legge modulene tilbake, hvis du angrer.
Fordelen med å fjerne modulene, er at du får et mer oversiktlig og ryddig grensesnitt. Les mer i vår oversikt over kontrollpanelet.
Endre rekkefølgen på innleggene
Innlegg som publiseres på WordPress legges i utgangspunktet ut i omvendt kronologisk rekkefølge. Kanskje den enkleste måten å endre rekkefølgen på er å redigere datoen på innlegget. I redigeringsverktøyet i WordPress finner du datoen i Publiser-spalten. Her kan du klikke på Rediger-lenken ved Publisert, og oppgi den datoen og klokkeslettet du ønsker.
Planlegg innlegg for publisering i fremtiden
Dette er egentlig det samme som forrige tips. Du kan definere en dato og klokkeslett som ikke har skjedd ennå, altså kan du bestemme når et innlegg skal publiseres på et senere tidspunkt. Du kan bruke en funksjon i WordPress som ikker er godt synlig – les mer.
Få rask tilgang til flere funksjoner
Shortcode gir deg rask tilgang til WordPress-funksjoner, uten at du trenger å kunne programmering, les mer i vår guide.
La Google finne nettsiden/bloggen din
Søkemotoroptimalisering er samling av teknikker som gjør at søkemotorer lettere finner nettsiden din, og dermed får siden flere treff, les mer i vår guide.
Hurtigredigering «skjuler» nyttige funksjoner
Når du skal redigere en nettside i WordPress, blir du kanskje vant til å kun bruke redigeringsmuligheten, og ikke hurtigredigering. Du har kanskje til og med fjernet hurtigredigering fra kontrollpanelet, fordi du opplever at denne funksjonen har begrenset nytte.
Det mange sikkert ikke er klare over, men det «skjuler» seg en del funksjoner under hurtigpublisering.
Et eksempel på en funksjon som ikke er tilgjengelig under redigering, men som finnes i hurtigredigering, i hvert fall i noen temaer, er muligheten til å fjerne kommentarfeltet på en nettside.
For ordens skyld, antall WordPress-funksjoner varierer etter hvilket tema du har aktivert for nettsiden din. Funksjoner du kanskje er vant med i ett tema, kan være borte hvis du aktiverer et annet tema. Derfor kan det være lurt å velge tema med omhu.
Slik lager du en fast side i stedet for en blogg
WordPress er i utgangspunktet laget for å opprette blogger, altså publisering av innlegg på hovedsiden i omvendt kronologisk rekkefølge.
Ønsker du å endre dette, og opprette en «vanlig» nettside, altså en nettside med fast innhold, kan du ordne dette via Innstillinger, Lesing.
Her velger du «En statisk side» i stedet for «Dine siste innlegg». Før du gjør dette, må du opprette en side, som deretter velges som statisk. Les mer om dette i vår gjennomgang av kontrollpanelet.
Slik fikser du databasefeil
Får du en melding om at WordPress ikke klarer å ta kontakt med databasen, eller på engelsk «Error establishing a database connection»?
Sannsynligheten er stor for at feilen ligger i filen wp-config, en feil som må korrigeres. Det som kan være feil er navnet på databasen, brukernavnet på databasebrukeren eller passordet til innlogging i databasen. Du finner nærmere beskrivelse i vår guide.
Slik tar du backup av WordPress
Vi viser deg hvordan du kan ta sikkerhetskopi av din WordPress-installasjon – les mer.
Del opp et innlegg i flere deler
Synes du et WordPress-innlegg er blitt for langt, og ønsker å dele det opp i flere deler. Her får du flere tips om nettopp dette – les mer.
Slik lager du en «Les mer»-lenke
Med dette trikset kan du lage en «Les mer»-lenke på hovedsiden i nettsiden din – les mer.
Installer flere widgeter
Antall widgeter du har tilgang til varierer etter hvilket tema du har aktivert for din blogg. Dette har du muligheten til å gjøre noe med – enkelte utvidelser leveres nemlig med ekstra widgeter for ditt tema. Et godt eksempel på en utvidelser som leveres med ekstra widgeter er Jetpack. Du bør imidlertid være forsiktig med å installere for mange utvidelser, fordi dette kan gjøre bloggen din tregere. Les mer om utvidelser i vår guide.
En nyttig utvidelse
Noen utvidelser er nyttigere enn andre. Jetpack er en utvidelse som viser seg å være litt av en gullgruve. Denne utvidelser gir deg flere widgeter enn som leveres med temaet ditt, og leveres også med flere nyttige ekstrafunksjoner for din WordPress-installasjon. Du finner flere nyttige utvidelser i vår WordPress-guide.
Lag «child»-tema
«Child»-tema er en måte å kopiere et annet tema, og gjør det til sitt eget, med de endringer som passer ditt behov. Les mer i vår guide.
Lag ditt eget tema
Hvis du lager ditt eget tema, har du full kontroll over det du driver med, og kan ha nettsiden din akkurat slik du vil ha den. Les mer i vår guide.
Lag din egen utvidelse
Du kan legge til ekstra funksjonalitet med utvidelser. Det finnes tusenvis av utvidelser på nettet, men du kan også lage din egen utvidelse – les mer.
Oversett WordPress
Det dreier seg om å oversette brukergrensesnittet til WordPress, som regel fra engelsk til norsk. Hvis du har installert norsk språkversjon av WordPress, altså hovedtjenesten, da trenger du ikke å gjøre noe her. Har du lastet ned og installert et tema som ikke er blitt oversatt, kan du selv oversette dette – les mer.
Manuell redigering
Det som er fantastisk med WordPress er hvor fleksibelt det er. Hvis du kan litt (eller mye) PHP fra før av, kan du allerede en del av WordPress-språket. Du kan da redigere enkeltfiler, og tilpasse WordPress etter ditt behov. Les mer i vår guide.
Slik kan du fikse feil i en utvidelse
Hvis en utvidelse slutter å virke, finnes en mulighet, som kan være litt for teknisk, hvis du ikke er vant med å jobbe med databaser og phpMyAdmin. Er du usikker på hva du driver med, bør du ikke prøve dette tipset, men enten satse på at problemet løser seg selv, eller bare dekativere den aktuelle utvidelsen.
Tipset gjelder i utgangspunktet utvidelsen WP-Statistics, men kan også fungere for andre utvidelser. Hvis du får følgende feil i denne utvidelsen: «Table plugin does not exist! Please disable and re-enable the plugin.», og du får ikke tilgang til noen tall for nettsiden din. Hva kan du gjøre?
Den dårlige nyheten er at du sannsynligvis har tapt all gammel data for denne utvidelsen, altså eldre statistikk.
Den gode nyheten er at feilen kan fikses ved å slette følgende tabeller i databasen, men husk å deaktivere utvidelsen WP-Statistics, før du eventuelt sletter tabellene:
- wp_statistics_useronline
- wp_statistics_visit
- wp_statistics_visitor
Logg deg inn på phpMyAdmin – hvis du har nettsiden din (altså hvor WordPress er installert) på et webhotell, har dette webhotellet sikkert en egen ordning, noe du må spørre dem om. Dette er et lite eller stort risikoprosjekt, avhengig av hvor vant du er med å jobbe med phpMyAdmin. Saken er at du må vite navnet på den riktige databasen. Velg først databasen, og deretter kan du merke de aktuelle tabellene, og velg å slette disse. Til slutt kan du aktivere utvidelsen igjen, og da skal den fungere. Men altså alle eldre tall er borte, men det er jo bedre enn at den ikke fungerer i det hele tatt!
WordPress på webhotell er enklere enn du kanskje tror
Det som kreves for en vellykket WordPress-installasjon på et webhotell er et FTP-program og tilgang til phpMyAdmin. I tillegg må du ha registrert et domenenavn. Du overfører WordPress-filene til serveren, og konfigurerer MySQL databasen. Hele prosessen er egenlig ganske enkel, det som er kritisk i denne prosessen er at informasjonen i filen wp-config må være korrekt. Hvis den ikke er korrekt, får ikke serveren kontakt med databasen, men er den korrekt, er prosessen egentlig enklere enn du kanskje tror. Vi gjennomgår hele prosessen i vår guide.
Webhotell vs egen datamaskin
Vurderer du å sette opp WordPress på egen datamaskin? Fordelene er at du får full kontroll over det du drever med, og du kan eksperimentere med nettsider på din lokale datamaskin.
Ulempen er du må selv drifte både maskinvare og programvare, og må selv finner ut av eventuelle problemer som dukker opp, og du vil meget sannsynligvis oppleve feil underveis.
Har du derimot WordPress på et webhotell, er det webhotellet som ordner både maskinvare, pluss drift av av en MySQL-database. Dermed kan du konsentrere deg om WordPress.
MySQL-database slutter å kjøre på lokal PC
En av ulempene ved å installere WordPress på egen datamaskin, er at du må selv drive progtamvaren og serveren, og må selv fikse eventuelle problemer som dukker opp. Har du installert XAMPP og WordPress på en Windows-PC, kan du få problemer med MySQL-databasen. Nederst på denne siden får du tips som kan fikse problemet.
Installer WordPress på en minnepinne!
Med WordPress på en minnepinne, har du en mobil WordPress, noe som kan være en fordel for noen. Les mer i vår guide.
WordPress på mobilen eller nettbrettet
WordPress kan også installeres på mobilen eller nettbrettet, les mer i vår guide.
Her får du WordPress-hjelp
Det finnes mange nettsteder og diskusjonsfora som kan brukes til å få informasjon og hjelp med WordPress – les mer.
Siste kommentarer