WordPress – temaer

wp2

Temaer er en meget sentral del av WordPress, som i utgangspunktet definerer utseende på WordPress-nettsiden, men forskjellige temaer leveres også med et ulikt antall funksjoner.

Les også: WordPress-skolen

Når du installerer WordPress, er et standardtema allerede på plass, men dette kan du på en veldig enkel måte endre på. Det finnes temaer som er gratis, og de du må betale for. Du kan også lage dine egne temaer, eventuelt kopiere andres via et såkalt «child»-tema. Vi viser deg hvordan.

Hva er egentlig et WordPress-tema?

Et tema er en nødvendig del av WordPress. Et tema definere både utseende av en nettside, og leverer også funksjoner i form av widgeter. Temaer er laget av flere filer, for det meste PHP-filer. Du finner en liste over disse filene i vår oversikt.

For ordens skyld, du trenger ikke å tenke på disse filene, hvis du er en vanlig WordPress-bruker, og ikke ønsker å fordype deg i WordPress-temaer.

Les også: Slik lager du ditt eget WordPress-tema

Skal du lage ditt eget tema, bør du absolutt kjenne til disse filene, men ellers kan du bare ignorere dem, de ligger bare i bakgrunnen og du trenger ikke å vite om dem.

Forhåndsinstallert tema

Når du installerer WordPress for første gangen, brukes et standardtema, altså et tema WordPress velger automatisk. Dette kan være «Twenty Eleven», «Twenty Twelve» eller «Twenty Thirteen», avhengig av hvilken WordPress-versjon du har installerer.

I skrivende stund er det «Twenty Fourteen» som er standard – denne leveres med 12 widgeter, mens «Twenty Thirteen» leveres med kun 6 widgeter. En widget er en funksjon for en WordPress-side, som for eksempel kan brukes til navigasjon. Les mer om widgeter i vår guide.

Valg av et nytt tema

Du kan endre temaet ved å klikke på Utseende og Temaer i kontrollpanelet i WordPress. Temaet som er forhåndsvalgt er plassert øverst. Ønsker du å endre temaet, er det bare å bla nedover siden, og klikke på «Aktiver»-knappen for et aktuelt tema.

Det er superenkelt å skifte et tema – det eneste du trenger å gjøre er å klikke på «Aktiver»-knappen. Vær imidlertid klar over at et nytt tema som du nettopp har aktivert, trenger justering og konfigurering, fordi ulike temaer har ulikt utseende. Men det som er viktig å være klar over hvis du aktiverer et nytt tema, er at selve innholdet (tekst, bilder og så videre) på din WordPress-blogg er uendret.

Du risikerer med andre ord ikke å ødelegge nettsiden din, når du skifter tema – dessuten, hvis du er misfornøyd med det nye temaet, kan du alltid gå tilbake til det gamle temaet – dette gjør du ved å aktivere det gamle temaet. Du trenger ikke å deaktivere et tema for å skifte til et annet.

Hvis du har installert WordPress på et webhotell, må trykke på «Installer temaer» for å kunne bla i og søke etter nye temaer.

tema33

Velg gjerne «Live forhåndsvisning», før du tar en avgjørelse om å bytte tema. Valg av et tema er faktisk ganske viktig, fordi det i tillegg til å bestemme utseende, avgjør hvor mange funksjoner du får til disposisjon. Et godt tips er å bruke såkalt «Feature filter» for å filtrere et temasøk etter dine ønsker, altså hvilke funksjoner du ønsker.

Noen temaer har langt flere valg enn andre, et godt eksempel er temaet Pilcrow som tilbyr mange widgeter, og som i tillegg gir mulighet for temainnstillinger (via Utseende, Teamer) – med denne innstillingen kan du bestemme layout og antall menyer – en fin finesse som slett ikke alle temaer byr på.

pilcrow_layout

På den andre siden av skalaen er Expound. Dette temaet er i utgangspunktet ganske stilig, men tilbyr dessverre relativt få muligheter, altså som byr på få widgeter og mangler temainnstillinger-muligheten.

Men det finnes likevel en mulighet til at et tema kan få nye funksjoner, selv om det i utgangspunktet har et fast antall widgeter. Denne muligheten er å laste ned og installere utvidelser. Når du installerer em utvidelse med en spesiell funksjon, vil den aktuelle funksjonen ofte være i form av en widget. Et eksempel på en slik utvidelse er Jetpack.

Hvordan finne riktig tema?

Kanskje den viktigste avgjørelsen for nettsiden din, og også den vanskeligste er valg av et tema. Hvilket tema passer til ditt formål? Les mer i vår guide.

Last ned, installer og aktiver temaer

Det finnes en annen måte å laste ned og installere WordPress-temaer. Du laster først ned et tema på et zip-format. Du finner nedlastbare temaer på wordpress.org/themes – det er bare å finne et tema å klikke på «Download»-lenken, og last ned filen til en mappe du husker.

themes_directory

Du må deretter gå til Utseende i kontrollpanel, og klikke på Installer temaer, videre på «Last opp»-lenken.

utseende_themes

Du blar deg frem til filen du har nettopp lastet ned å installerer temaet her. Det er WordPress som sørger for å pakke opp filen, og installere innholdet.

Tema kan også «installeres» manuelt

Det som er kjekt å være klar over, er at alle temaer ligger i egne mapper i WordPress-installasjonen. Tema-mappene er undermapper i mappen themes, som igjen er en undermappe i mappen wp-content. Mappestrukturen ser med andre ord slik ut:

www/wp-content/themes/«tema»

Navnet på mappen som her er skrevet som www, kan være annerledes i ditt webhotell, altså hvor du har installert WordPress – du kan finne ut av dette ved å logge deg på din server via et FTP-program. Les mer om dette i vår gjennomgang av WordPress-installasjon på webhotell.

Navnet på selve temaet erstatter «tema». Navnet på temaet bør være både beskrivende og unikt, slike at mapper skiller seg fra andre temaer som etter hvert dukker opp i din WordPress-installasjon.

Dette (temaer er plassert i egne mapper) innebærer at når du har laget en egen mappe som en undermappe under themes, og lagt alle tema-filene i denne mappen, så har du faktisk «installert» det aktuelle temaet. Det eneste du trenger å gjøre da er å aktivere temaet via Utseende, Tema i kontrollpanelet i WordPress.

Gratis vs temaer du betaler for

Fordelen med gratis temaer er selvfølgelig at de er gratis. Gratistemaer kan imidlertid ha en rekke ulemper. Utviklere av temaer som tilbys gratis, har tendens til å ikke sørge for regelmessig oppdatering av temaet. I tillegg risikerer du å få et tema som er dårlig kodet. Slike ulemper er dessverre vanskelig å kontrollere eller sikre seg mot, men en gode måte å sjekke dette på er å lese anmeldelser og tilbakemeldinger fra andre brukere som bruker et aktuelt tema. Det finnes mange gratistemaer som absolutt er bra nok – det kan lønne seg å lese om temaet før du installerer det.

En ulempe med temaer du betaler for, er at disse kan bruke propritære koder eller funksjoner, de kan ha funksjoner som ikke fungerer ved bruk av andre temaer. Hvis du for eksempel på et senere tidspunkt ønsker å bruke et annet tema, er sannsynligheten dtor for at du mister enkelte funkjsone. Men dette kan selvfølgelig også være en fordel, fordi du får funksjoner som ikke andre temaer byr på.

En ting er i hvert fall sikkert, hvis du bruker et av temaene som leveres gratis med WordPress-pakken, da har du et tema som både har god kvalitet på koding, men vil også oppdateres regelmessig.

Slik lager du et «Child»-tema

Et «child»-tema er basert på et «parent»-tema, men som du redigerer slik du ønsker å ha det- les mer.

Lag ditt eget tema

Hvis du lager ditt eget tema, har du virkelig full kontroll over din nettside, hvordan den ser ut, og hvilke funksjoner den har. Dette krever imidlertid ganske god kunnskap til koding med HTML, PHP og CSS. Jo mer du kan, jo bedre kontroll får du over sluttresultatet – les mer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *