WordPress – SEO by Yoast

wp2

For å få flere besøkere til WordPress-nettsiden din, finnes utvidelser som hjelper. WordPress SEO by Yoast er kanskje den beste utvidelsen for denne oppgaven, det vil si som gjør at søkemotorer finner nettsiden din. Vi tar en gjennomgang.

Søkemotorer er ikke hva de en gang var

Tidligere var det slik at søkemotoret baserte sine søk for det meste på rene søkeord, slik at jo flere søkeord du la inn i koden i din nettside, jo flere treff fikk nettsiden din. I dag er denne prosessen blitt mer komplisert – nå er besøkstall mer avhengig av kvalitet på innhold og deling på sosiale tjenester.

Les også: Hva er SEO?

Derfor bruker man i dag noe som kalles for SEO, og det er en forkortelse for «Search Engine Optimization», altså optimalisering for søkemotorer.

WordPress SEO by Yoast

Du kan bruke SEO-utvidelser til å tilrettelegge nettsidens innhold for nettsøk og sosiale nettsider. En av de beste utvidelsene, som gjør nettopp dette heter «WordPress SEO by Yoast» eller bare «WordPress SEO». Den eneste «ulempen» med denne utvidelsen, men som samtidig er styrken til utvidelsen, er at den er ganske avansert, det vil si tilbyr ganske mange valg, og kan derfor bli i overkant komplisert for noen.

Les også: WordPress-skolen

Utvidelsen er såpass avansert, altså med såpass mange valgmuligheter, at det kan være lurt å bruke flere dager til å gå gjennom alle mulighetene. I denne artikkelen får du hjelp til dette.

Enklere variant

Dersom du ønsker en lignende SEO-utvidelse, men som er enklere i bruk, kan du vurdere All in One SEO Pack. Vi gjennomgår ikke denne her, men den er altså et alternativ for deg som ønsker en enklere variant.

Last ned WordPress SEO

Du finner WordPress SEO på wordpress.org, eller du kan søke etter WordPress SEO i kontrollpanelet i WordPress – du klikker da på Utvidelser og «Legg til ny».

For å kunne ta i bruke utvidelsen, må du aktivere den. Du blir spurt om du ønsker å sende informasjon til utvikleren av utvidelsen. Du kan velge «Allow tracking»eller «Do not allow tracking» – det er opp til deg. Du får også opp et vindu som gir deg en mulighet til å få en innføring i denne utvidelsen – «Start tour».

Permalenker

Når WordPress SEO er på plass, og du går til SEO-mappen i kontrollpanelet i WordPress, for å sjekke innstillingene, kan det hende at du får en advarsel øverst på siden. Dette er et tips om å bruke riktige permalenker i din blogg/nettside. Les mer om dette i vår guide om permalenker.

Videre konfigurasjon av SEO

Når utvidelsen er blitt installert og aktivert, vil du få konfigurasjonsmulighet for WordPress SEO på alle innlegg du oppretter – denne muligheten dukker opp nederst på hver side – her har du muligheten til å tilrettelegge din blogg/nettside for søkemotorer.

Import

Hvis du har brukt en annen utvidelse for SEO, er denne funksjonen ganske viktig. Her kan du nemlig importere innstillinger fra eventuelt andre SEO-utvidelser. Dette gjør du via WordPress-kontrollpanelet, SEO og Import/export.

SEO kontrollpanel

Her finner du flere konfigurasjonsmuligheter

  • Introduction Tour – her kan du få opplæring i bruk av denne utvidelsen. Dette kan være lurt å gjennomgå, hvis det er første gangen du bruker WordPress SEO.

  • Default Settings – denne muligheten nullstiller alle innstillinger til opprinnelige verdier.

  • Tracking – sett en hake her dersom du synes det er greit at data sendes fra din bruk av denne utvidelse til utvikleren. Hensikten er å hjelpe utvikleren med å forbedre utvidelsen.

  • Security – setter du en hake her, deaktiverer du avanserte innstillinger. Det er greiest å gjøre nettopp dette, fordi det kan være farlig å ha alle alternativene synlige.

  • Webmaster Tools – her skal du legge inn en kode for å verifisere ulike typer verktøy for utviklere.

Klikk på «Lagre endringer» til slutt, hvis du har foretatt noen endringer.

Titles/Metas

Maler for titler og beskrivelse for dine nettsider. Her finner du følgende faner: Generelt, Hjem, Post Types, Taxonomies, Andre.

Valgene du finner under «Generelt» bør du som regel ikke røre, med mindre du er sikker på hva du driver med. Her finner du generelle valg som kan være definert et annet sted. Hvis du foretar noen endringer her, vil det med andre ord overskrive innstillinger som er definert et annet sted, og det ønsker du som regel ikke å gjøre.

Under «Hjem» finner du en mal både tittel og beskrivelse for nettsiden din. Her kan du skrive tittel og beskrivelse som vises når søkemotorer eller sosiale nettsider finner nettsiden din.

«Post Types» gjør det mulig å definere maler for innlegg, sider og media i nettsiden din.

«Taxonomies» gjør det mulig å definere maler for kategorier, stikkord og format.

Under «Andre» kan du definere maler for andre plasser som ikke finnes under «Taxonomies» eller «Post Types».

Sosiale medier

Her kan du knytte SEO til sosiale nettsider, slik at det blir lettere for andre å finne din nettside på sosiale nettsteder. Du kan tilrettelegge SEO for Facebook, Twitter og Google+. Hver sosial tjeneste har sin egen fane, og kan tilrettelegges individuelt.

Facebook – Du kan aktivere grafisk visning for denne utvidelsen. Du må også legge Facebook admin til din nettside, slik at Facebook vet at denne Facebook-brukeren (det vil si deg) driver denne nettsiden, eller du kan bruke en Facebook app som admin.

Twitter – Du kan skrive inn ditt Twitter-brukernavn, og det gjør at dette brukernavnet vil dukke på som metadata på nettsiden din, det vil si da vet Twitter at denne nettsiden er din nettside.

Google+ – Her skriver du inne forfatter for nettsiden, og navnet på din Google+ nettside.

XML-sidekart

XML-sidekart er en XML-fil som forteller søkemotorer hva som skjer på nettsiden din, altså i stedet for at søkemotorene må gå gjennom alle nettsidene dine. En slik fil blir automatisk oppdatert når du publiserer et nytt innlegg eller en ny side. Google og Bing blir informert om denne filen. Denne funksjonen er aktivert som standard, så du trenger egentlig ikke å gjøre noe her.

Du kan nå kopiere sidekartet til din nettside i Google Webmaster Tools, altså verktøy for nettredaktører. Du må starte med å opprette en Google-konto, hvis du ikke har denne fra før av. Deretter må du legge til nettstedet ditt, og til slutt kan du legge til et sidekart (nettkart) via en meny på siden.

Permalenker

Her kan du konfigurere permalenker – dette er for avanserte brukere – hvis du er usikker på hva du driver med, bør du ikke foreta noen endringer her. Les mer om permalenker i vår guide.

Interne lenker

Her kan du aktivere såkalt «breadcrumbs», og konfigurere dette videre. Du må da først sette en hake ved «Enable Breadcrumbs», og deretter legge inn koden i ditt WordPress-tema. Du finner koden neders på siden for «Interne lenker» i WordPress SEO-utvidelsen.

«Breadcrumbs» gjør det enklere for brukeren å navigere opp og ned på en nettside, og det gjør det også lettere for søkemotorer å forstå strukturen i nettsiden din. Les mer om breadcrumb på yoast.com.

RSS

Med denne funksjonen kan du legge til innhold til starten og slutten på RSS-feed for dine innlegg.

Import/export

Denne funksjonen kan brukes til å importere innstillinger fra eventuelle andre SEO-utvidelser.

Filredigerer

Et innebygd filredigerer som kan brukes til å redigere filene .htaccess og robots.txt. Ikke gjør noe her hvis du er usikker på hva du driver med.

Bulk Title Editor

Dette verktøyet kan brukes til å redigere SEO-titler for alle innlegg og sider i nettsiden din. Dette er fin måte å redigere SEO, hvis du har nettopp tatt i bruk utvidelsen, men har masse publiserte innlegg.

Bulk Description Editor

Samme som Bulk Title Editor, men denne kan brukes til endre beskrivelse.

SEO for hvert innlegg

Gjennomgangen av utvidelsen «SEO by YOAST» har sålangt gjaldt generelt, men du kan også gjøre endringer for hvert innlegg. Denne muligheten finner du nederst, hvis du åpner et innlegg for redigering i WordPress.

Her kan du blant annet skrive inn en tittel og META-beskrivelse for SEO. Valg av en god tittel for et innlegg er kanskje det viktigste tiltaket i SEO-sammenheng.

Mer informasjon

Les mer om WordPress SEO på yoast.com.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *