Slik setter du opp WordPress på egen PC

Det å sette opp og drifte WordPress på egen PC er ikke like enkelt som installasjon på et webhotell. Her får du oppskriften – trinn for trinn.

Les også: WordPress-skolen

Hvorfor installere lokalt? Fordeler!

Har du WordPress på egen datamaskin, kan du trene og eksperimentere med nettsider og WordPress-innstillinger, uten å ha nettsiden din på internett, fordi alt skjer lokalt på din datamaskin. Dette gjelder spesielt hvis du har lyst å lage dine egne temaer eller utvidelser, noe du kan da teste ut lokalt, før du eventielt bruker dette på internett. Du trenger da selvfølgelig ikke webhotell. Du har full kontroll over din WordPress-installasjon.

Det er raskere å jobbe med WordPress på egen datamaskin, altså reaksjonstiden fra det tidspunktet du klikker på en meny, og til det tidspunktet når noe faktisk skjer, blir kortere. Når du jobber på en lokal datamaskin, og ikke på et webhotell, vil dette skje tilnærmet øyeblikkelig. For ordens skyld, dette avhenger av hvor kraftig datamaskin du har.

Ulemper

Oppsettet av WordPress på egen datamaskin er mer komplisert, blant annet fordi du må installere webserver på din egen PC før du kan installere WordPress. I tillegg er du selv ansvarlig for alt som skjer på serveren – hvis for eksempel MariaDB-databasen nekter å starte, må du selv finne ut hvor feilen ligger. Det er med andre ord mer å holde styr på.

XAMPP gjør prosessen enklere

For å få på plass WordPress på PC-en din må du installere en webserver med PHP, database og diverse andre verktøy. Det finnes heldigvis pakkeløsninger med et alt-i-ett tilbud. På nettsiden apachefriends.org finner du en nedlastbar og brukervennlig pakke med både Apache-server, PHP og MariaDB-server inkludert. Altså alt i én pakke – det er bare å laste ned og installere. Vi gjennomgår installasjonen på denne siden, trinn-for-trinn, på en Windows-PC.

Last ned XAMPP fra apachefriends.org. Klikk på Download-lenken, last ned og kjør installasjonsfilen. Det kan hende at du får en melding på skjermen om at User Account Control (UAC) i Windows vil muligens begrense muligheter i XAMPP. For å unngå begrensninger kan du velge å enten ikke installere XAMPP i mappen C:\Programfiler, eller å deaktivere UAC. Klikk på OK for å fortsette.

Du får nå opp et vindu for installasjonsprosessen til XAMPP. Klikk på Next. I neste vindu kan du velge komponenter for XAMPP. Klikk på Next. Velg en mappe for å installere XAMPP – du bør altså ikke velge C:\Programfiler. Klikk på Next. Velg språkversjon English. Klikk på Next.

I neste vindu kan du velge å få mer informasjon om Bitnami. Dette er et bibliotek med blant annet installasjonsfilen til WordPress. Hensikten er at du skal kunne installere WordPress via XAMPP. Her er det bare å klikk på Next for å fortsette og Next igjen.

Nå installeres XAMPP!

Du får kanskje opp fra Windows Defender Brannmur. Her kan du velge Private nettverk og deretter klikke på Tillat tilgang.

Til slutt kan du klikke på Finish og du får opp kontrollpanelet til XAMPP.

Her må du klikke på «Start»-knappen ved Apache og MySQL, slik at serveren settes i gang. Du finner disse knappene under «Actions»-menyen. Hvis du får opp et vindu fra brannmuren i Windows, kan du velge å tillate tilgang.

For å få tilgang til den lokale serveren, kan du skrive ordet localhost i adressefeltet i nettleseren sin. Dette er adressen til din lokale webserver, altså på din lokale datamaskin. Det er her WordPress skal installeres.

Installer WordPress lokalt

Serveren er nå oppe og kjører, og nå gjenstår det bare å laste ned og installere WordPress. Last ned WordPress-pakken fra wordpress.org.

Når du har lastet ned, og pakket opp WordPress-filene, kan du kopiere selve wordpress-mappen (altså ikke kun innholdet) og alle filene til mappen xmpp/htdocs på din lokale datamaskin, altså wordpress skal være undermappe av htdocs.

Det neste du skal gjøre er å sette i gang WordPress-installasjonen på din datamaskin. Dette kan du gjøre ved å skrive localhost/wordpress i adressefeltet i nettleseren din.

På neste side skal du velge språkversjon av WordPress, for eksempel Norsk bokmål. Klikk på Fortsett for å gå videre.

Du får da opp en side med informasjon som skal forberede deg for videre installasjon. Meningen er ikke at du skal foreta deg noe aktivt på denne siden, men å gi deg informasjon om fortsettelsen. Klikk på La oss fortsette for å gå videre.

På neste side skal du legge inn blant annet et navn på databasen, brukernavn og passord for innlogging. Dette er den desidert vanskeligste delen av prosessen, for det først fordi en database må være på plass og for det andre må informasjonen i wp-config.php være riktig.

Klikk på Send-knappen

Det er slett ikke usannsynlig at du får en feilmelding her – hvis ikke du får feilmelding er du svært heldig, fordi du har klart å installere WordPress uten komplikasjoner.

Får du feilmelding må du opprette database og bruker manuelt. Kjør XAMPP og besøk /localhost/ i nettleseren. Klikk på phpMyAdmin og på Database-menyen. Skriv inn et databasenavn, velg utf8mb4_general_ci og klikk på Opprett. Da skal databasen være på plass.

Klikk på Brukerkontoer i phpMyAdmin for å opprette ny bruker. Klikk på Add user account og skriv inn brukernavnet, velg Use text field for Host name, og skriv inn et passord og skriv inn passordet på nytt ved Re-type. Til slutt kan du klikke på Gjør for å opprette brukeren.

Få opp oversikten over brukere og klikk på Edit privileges ved den aktuelle brukeren. Klikk på Database-menyen for denne brukeren og velg databasen du har nettopp opprettet. Klikk på Gjør for å aktivere valget. Klikk på Check all og Gjør for å bekrefte valget.

Det neste trinnet er å redigere filen wp-config.php. Denne filen skal ligge i WordPress-mappen som du har overført til din PC. Hvis ikke denne filen eksisterer kan du endre navnet på filen wp-config-sample.php til wp-config.php. Bruk Notisblokk for å redigere filen. Her skal du skrive brukernavn (username_here), databasenavn (database_name_here) og passord (password_here). Alt annet skal være uendret. Nå skal du lagre filen og nå kan du sette i gang installasjon av WordPress.

Du skal altså få opp en nettside etter at du klikker på La oss fortsette. Deretter skal du velge språkversjon fra en rullegardinmeny.

Hvis du har gjør alt riktig nå vil du få opp en Velkommen-side som indikerer en start på installasjonen av WordPress.

Vi prøvde dette flere ganger faktisk, uten å lykkes, det vil si vi fikk alltid feilmelding. Det er filen wp-config.php som er en nøkkelfil. Hvis noe er feil i denne filen, vil ikke WordPress får kontakt med databasen, og du får en feilmelding. Sjekk (via phpMyAdmin) at brukeren har nok rettigheter til databasen og sjekk igjen og igjen at filen wp-config.php er riktig.

Vi har tidligere foretatt denne installasjonen mange ganger for flere år siden og det var som regel ikke et stort problem. Denne gangen slet vi, fordi vi måtte opprette databasen manuelt og deretter redigere filen wp-config.php. Etter en del om og men, gikk dette til slutt.

Du vil få opp en Velkommen-side hvis installasjonen er vellykket. Her velger du nettstedtittel og passord. Skriv inn din epost-adresse og klikk på Installer WordPress. Du skal til slutt få opp en Suksess-side og du kan da logge deg inn på kontrollpanelet til WordPress.

Konklusjon

Det å installere XAMPP er egentlig kjempelett, men det er installasjon av WordPress som er en utfordring, på grunn av filen wp-config.php. Du finner nyttig informasjon på wordpress.org. Her finner du blant annet informasjon om hvordan du oppretter database og bruker med phpMyAdmin og hvordan du konfigurerer brukeren.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *