Installer WordPress på egen PC

wp

Det å sette opp og drifte WordPress på egen PC er ikke like enkelt som installasjon på et webhotell. Her får du oppskriften – trinn for trinn. Du får også tips som kan brukes til å fikse problemer som kan dukke opp underveis.

Les også: WordPress-skolen

Vi har tidligere gjennomgått bruk av WordPress direkte i nettleseren, og WordPress installasjon på et webhotell. På denne siden du leser nå, handler det om installasjon av WordPress på din lokale datamaskin.
Instant WordPress

Før vi går videre, ønsker vi å presentere et alternativ til manuell installasjon. Med programvaren Instant WordPress er det superenkelt å installere WordPress på din egen PC – du kjører en installasjonsfil og alt ordnes mer eller mindre automatisk – les mer.

Dersom du likevel ønsker å installere manuelt, kan du lese videre. Fordelene med å installere WordPress manuelt er at du har full kontroll, og du lærer også hvordan WordPress fungerer.

Hvorfor installere lokalt? Fordeler!

suksess2

Har du WordPress på egen datamaskin, kan du trene og eksperimentere med nettsider og WordPress-innstillinger, uten å ha nettsiden din på internett, fordi alt skjer lokalt på din datamaskin. Dette gjelder spesielt hvis du har lyst å lage dine egne temaer eller utvidelser, noe du kan da teste ut lokalt, før du eventielt bruker dette på internett. Du trenger da selvfølgelig ikke webhotell. Du har full kontroll over din WordPress-installasjon.

Det er raskere å jobbe med WordPress på egen datamaskin, altså reaksjonstiden fra det tidspunktet du klikker på en meny, og til det tidspunktet når noe faktisk skjer, blir kortere. Når du jobber på en lokal datamaskin, og ikke på et webhotell, vil dette skje tilnærmet øyeblikkelig.

Ulemper

Men det er ikke bare fryd og gammen – oppsettet på egen datamaskin er mer komplisert, hvis du skal installere WordPress lokalt. I tillegg er du selv ansvarlig for alt som skjer på serveren – hvis for eksempel MySQL-databasen nekter å starte, må du selv finne ut hvor feilen ligger. Det er med andre ord mer å holde styr på.

Driv en lokal nettside

Med denne løsningen kan du drive og eksperimentere med nettsiden din lokalt, altså uten at nettsiden er på internett.

Selvfølgelig må du være på nett for å laste ned WordPress-pakken, temaer og eventuelt andre elementer, men selve nettsiden du jobber med er ikke på nternett.

Du kan på et senere tidspunkt, når du er klar, gjøre nettsiden din tilgjengelig på nett. Du kan eventuelt migrere hele oppsettet til en webserver, hvis du ønsker det.

WordPress-krav
Før du setter i gang, bør du først sjekke kravene for installasjon av WordPress. Du trenger følgende: Webserver, PHP og MySQL-database. Du finner den offielle kravlisten på wordpress.org.

Pakkeløsning
Det finnes heldigvis pakkeløsninger med et alt-i-ett tilbud. På nettsiden apachefriends.org finner du en nedlastbar og brukervennlig pakke med både Apache-server, PHP og MySQL-server inkludert. Altså alt i én pakke – det er bare å laste ned og installere. Vi gjennomgår installasjonen på denne siden, trinn-for-trinn, på en Windows-PC.

Velg XAMPP for Windows, hvis datamaskinen din har Windows. Den støtter Windows 2000, 2003, XP, Vista, Windows 7 og Windows 8. Vær oppmerksom på at XAMPP-pakken krever Microsoft Visual C++ 2008 SP1 – du kan starte installasjonen for se om du har dette installert allerede. Hvis svaret er nei, fortsetter du med installasjonen. Hvis du allerede har denne installert, vil du få muligheten til å reparere eller avinstallere. I så fall bør du avbryte installasjons-prosessen,og klikke på «Cancel»-knappen.

XAMPP-installasjon

Du starter med å laste ned XAMPP fra apachefriends.org – vi tar XAMPP for Windows som et eksempel.

Hvis du har lastes ned installasjonsfilen, er det bare å kjøre installasjonen. Du vil sannsynligvis få en advarsel under installasjonen, om at antivirus kan virke forstyrrende for installasjonsprosessen. Det er greit å bare fortsette – vi opplevde ingen problemer under installasjonen.

wp_virus

Installasjonen settes i gang.

xmpp1

Du kan velge hvilke komponenter som installeres. Standardvalget er at alt installeres, og du kan bare klikke videre på «Next»-knappen.

xmpp2

Deretter kan du velge installasjonsmappen. Her kan du eventuelt endre C til D-stasjonsbokstav eller et annet sted, et lagringssted du foretrekker.

xmpp3

Du får nå se et reklameplakat fra utviklerne av XAMPP-pakken, og det er bare å klikke på «Next»-knappen.

xmpp4

Det siste programvinduet før installasjonen settes i gang.

xmpp5

Installasjon kan ta et par minutter, eller kortere tid, avhengig av hvor kraftig datamaskin du har.

xmpp6

Til slutt får du et vindu etter installasjon.

xmpp7

Til slutt får du opp kontrollpanelet til XAMPP.

xmpp_control_panel

Her må du klikke på «Start»-knappen ved Apache og MySQL, slik at serveren settes i gang. Du finner disse knappene under «Actions»-menyen. Hvis du får opp et vindu fra brannmuren i Windows, kan du velge å tillate tilgang.

For å få tilgang til den lokale serveren, kan du skrive ordet localhost i adressefeltet i nettleseren sin. Dette er adressen til din lokale webserver, altså på din lokale datamaskin. Det er her WordPress skal installeres.

Du får nå opp hjemmesiden til XAMPP. Her kan du klikke på Norwegian, eller et annet språk. Du vil da få opp en bekreftelse på en vellykket installasjon av XAMPP-pakken, dersom du har lykkes med dette.

Adressen til selve nettsidene på serveren din er egentlig localhost/index.html, så hvis du skriver dette i adressefeltet i nettleseren din, bør du få en liten bekreftelse på at serveren virker: It works!

I venstre marg på denne siden, finner du all dokumentasjon og verktøy du trenger. Her finner du blant annet phpMyAdmin som kan brukes til å konfigurere MySQL-databasen, noe som er absolutt avgjørende for å få WordPress til å fungere. Klikker du på Status-menyen, vil du se hvilke funksjoner som operatve.

Installer WordPress lokalt

Serveren er nå oppe og kjører, og nå gjenstår det bare å laste ned og installere WordPress. Fra og med versjon 4.0 leveres alle språkversjoner i samme installasjonsfil. Derfor kan du laste ned WordPress-pakken fra wordpress.org, og du kan velge språkversjonen under installasjonen.

Når du har lastet ned, og pakket opp WordPress-filene, kan du kopiere selve wordpress-mappen og alle filene til mappen xmpp/htdocs på din lokale datamaskin, altså wordpress skal være undermappe av htdocs.

Det neste du skal gjøre er å sette i gang WordPress-installasjonen på din datamaskin. Dette kan du gjøre ved å skrive localhost/wordpress i adressefeltet i nettleseren din. Det første du gjør er å velge språkversjon fra en rullegardinmeny:

wordpress40_install

Du vil deretter få opp en melding i nettleseren som ligner på dette:

wp_pc1

Her kan du klikke på «Opprett en konfigurasjonsfil»-knappen. Da vil filen wp-config.php opprettes automatisk. Det er denne filen som sørger for at WordPress installeres.

Hvis du er heldig, vil du få opp en ny side, som ønsker deg velkommen til WordPress.

wp_pc2

Her får du vite at WordPress-installasjonen trenger følgende informasjon:

 • Navn på MySQL-databasen.
 • Brukernavn for en bruker på databasen.
 • Passord til denne brukeren.
 • Navnet på webtjeneren, altså localhost.
 • Tabellprefiks for databasen (kan være greit, hvis du skal kjøre flere enn én WordPress-installasjon i samme databasen).

Hvis dette ikke går bra, det vil si, hvis informasjon om databasen ikke er korrekt, kan du ordne denne saken ved å redigere filen wp-config.php manuelt. Du kan lese mer om fremgangsmåten i oppsett av wp-config.php i vår gjennomgang av WordPress på webhotell – les mer. Men dette går som regel bra.

Du kan bare klikke på «La oss fortsette», men da får du opp en side som trenger denne database-informasjonen. Dette nettleservinduet bør du ikke lukke!

wp_pc3

For å opprette en bruker på MySQL-databasen, trenger du phpMyAdmin-programmet. Dette kan du få tilgang til via localhost i adressefeltet i nettlesere – du vil da få opp vinduet til XMPP. Husk å ikke lukke nettleservinduet hvor du konfigurerer wp-config.php i WordPress. Du kan åpne localhost i et nytt nettleservindu.

Klikk på phpMyAdmin i venstre marg. Her kan du klikke på Brukere i toppmenyen. Klikk videre på Legg til bruker. Legg inn for eksempel wordpress som Brukernavn, localhost som Vert, og til slutt et passord. Du kan velge ditt eget passord, eller du kan la tjenesten generere et tilfeldig passord for deg. Det er ditt valg.

Husk å sette en hake ved «Opprett database med samme navn og gi alle rettigheter» – dette er den enkleste måten å opprette den nødvendige databasen for WordPress. Ikke glem å klikke på «Utfør»-knappen nederst, slik at databasen faktisk blir opprettet.

Nå kan du endelig gå tilbake til det andre nettleservinduet, og fylle inn den obligatoriske database-informasjonen. Klikk på «Send» når du er ferdig.

Hvis du er heldig, vil du få følgende melding på neste side: WordPress kan nå kommunisere med databasen

Du har nå klart den vanskeligste delen av WordPress-installasjonen. Klikk videre på «Kjør installering»-knappen.

Neste vindu viser en ny velkomsthilsen. Det eneste som gjenstår nå er å bestemme navn på nettstedet, definere passord for innlogging til WordPress, og skrive inn epostadresse. Du bør også fjerne haken ved «Tillat søkemotorer å indeksere dette nettstedet», fordi dette nettstedet skal være lokalt (ikke på internett), i hvert fall i første omgang. Klikk på «Installer WordPress» når du er ferdig.

wp_pc4

Du vil da få opp et nytt vindu.

wp_pc5

Klikk på «Logg inn», og du kan endelig logge inn på WordPress.

wp_pc6

Og nå skal du få opp den siden du har ventet på, nemlig kontrollpanelet til WordPress, og du kan sette i gang med å opprette blogger. Lykke til!

wp_pc7

Hvis serveren ikke vil samarbeide…

En av ulempene ved å installere WordPress på egen datamaskin, er at du må selv fikse eventuelle problemer som dukker opp.

Har du installert XAMPP og WordPress på en Windows-PC, kan du få problemer med MySQL-databasen. Det kan hende databasen slutter å virke, og dette kan skje hvis du restarter PC-en.

Det kan være flere årsaker til at dette skjer, men du kan prøve følgende tiltak:

 • Du kan velge å ikke restarte PC-en, altså bare la den kjøre døgnet rundt. Da vil MySQL-databasen sannsynligvis kjøre som den skal, uforstyrret.

 • Du kan velge å kjøre databasen som en service i Windows, noe du fikser via XMAPP Control Panel.

  xmpp_control_panel

  Dette gjør du ved å klikke på det røde krysset ved MySQL-modulen i XAMPP-programvinduet, under «Modules Service».

 • Hvis ingen av tiltakene virker, kan du avinstaller hele XAMPP-pakken, og installere på nytt. Du kan så håpe at databasen virker neste gang du starter PC-en (hvis du velger å slå av PC-en).

  Dette problemet varierer sikkert mellom datamaskiner. Vi opplevde at på en av våre PC-er, kjørte databasen uten problemer, også etter omstart av PC-en. På en annen PC derimot måtte vi reinstallere XAMPP mange ganger, før databasen sluttet å krangle. Det kan med andre lønne seg å prøve å installere igjen og igjen, det kan hende du lykkes til slutt.

Ingen kontakt med databasen?

Det som kan skje hvis du prøver å installere WordPress på din egen PC, er at WordPress ikke får kontakt med databasen. Du får da denne feilmeldingen i nettleseren, og installasjonen kommer ikke videre:

«Error establishing a database connection»

Du får en rekke forslag sammen med feilmeldingen, men disse forslagene er av generell art, og ingen konkrete. Det som må til er å redigere filen wp-config.php manuelt. Det som viser seg å virke i de fleste tilfeller er å bruke root som username og skrive ingenting (altså et tomt felt) for passordet.

Det er uklart hvorfor WordPress-installasjonen nekter å godta brukeren du oppretter i databasen, men dette trikset med å bruke root i stedet, pleier å fikse dette problemet.

You may also like...

4 Responses

 1. pcdummy sier:

  Sikkert enkelt for dem med god datakunnskap. Men hvis man ser litt på nettet finnes det en hærskare med frustrerte personer som ikke har fått det til, inkludert meg selv. Har ikke tall på hvor mange ganger jeg har forsøkt, uten å få det til hehehe. Skal prøve oppskriften din.

 2. pcdummy sier:

  Ja jeg fikk det til å fungere, etter endel fram og tilbake hehe. Går bra med XAMP og WP nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *