WordPress – oppdateringstips

wp2

En ny oppdatering er nå klar for WordPress, og mange av oss som driver blogger eller nettsider med WordPress, har allerede fått melding om dette i kontrollpanelet. Det er i utgangspunktet enkelt å installere denne oppdateringen, men noen opplever dette problematisk. Her får du også tips som kan fikse ulike typer problemer, både ved oppdatering av selve WordPress, og oppdatering av temaer.

 

Ta backup

Denne oppdateringen skal i utgangspunktet gå smertefritt, men det er en god ide å ta sikkerhetskopi av WordPress før du oppdaterer. Det er greit å være forberedt på det verste.

Les også: Slik tar du backup av WordPress.

Vær også oppmerksom på at denne oppdateringen overskriver kjernefilene (dette gjelder ikke filer som tilhører temaer) i WordPress. Hvis du har gjort noen endringer i disse, vil endringene altså overskrives. For de aller fleste brukere er ikke dette aktuelt, fordi folk flest gjør ikke endringer i kjernen.

Enkelt å oppdatere

Det er bare å klikke på oppdater-lenken (lenken går videre til filen «update-core.php») som dukker opp i kontrollpanelet i din WordPress, og klikke på Oppdater nå-knappen. Selve opdateringen vil ta rundt ett minutt, og du vil til slutt få opp velkomstside.

Les også: WordPress-guide

Hvis automatisk oppdatering ikke fungerer

Det finnes også en mulighet for å oppdatere WordPress manuelt, men dette er kun aktuelt dersom den automatisk oppdateringen ikke fungerer. For de flest vil denne oppdateringen være smertefri prosess. Det som eventuelt kan bli et problem er hvis brukeren ikke har nok tillatelser til å endre filene i WordPress-installasjonen, men for de fleste bør ikke dette være et problem.

Slik kan du oppdatere WordPress manuelt. Du bør lese gjennom dette et par ganger, før du setter i gang, slik at du får en oversikt over hva du bør og ikke bør gjøre. Husk å ta backup av hele WordPress, før du setter i gang (les mer om backup i vår guide):

 1. Last ned og pakk opp Zip-pakken – da velge du å laste ned oppdateringen, i stedet for å oppdatere.
 2. Deaktiver utvidelser i din WordPress-installasjon.
 3. Slett mappene wp-includes og wp-admin på serveren. Du kan bruke et FTP-program.
 4. Overfør de nye mappene wp-includes og wp-admin fra oppdateringen.
 5. Overfør nye filer til mappen wp-content, og overskriv de gamle filene, men du må IKKE slette de gamle filene i denne mappen. Du skal ikke overskrive filer i mappene for temaer (themes) og utvidelser (plugins).
 6. Overfør resten av filene fra WordPress-roten til serveren.

Du finner detaljene om manuell oppdatering av WordPress på wordpress.org.

Problem med oppdatering av temaer?

Når du laster ned og installerer WordPress, er flere temaer innebygd. Dette er temaer som Twenty Eleven, Twenty Twelve og Twenty Thirteen. Når du skal oppdatere til WordPress 3,7 er også de innebygde temaene oppdatert.

Slik fikser du problemet
Hvis du er så uheldig at de innebygde temaene ikke lar seg oppdatere, kan du fikse dette ved å oppdatere temaene manuelt.

Du finner temaene på følgende nettsteder:

Det er bare å laste ned og pakke opp filene, og legge dem i korrekt mappe på serveren. Mappenes navn er (undermapper under wp-contenet/themes) twentyeleven, twentytwelve og twentythirteen. Når filene er på plass i korrekte mapper på serveren, «forstår» WordPress at temaene er installert, og du trenger bare å aktivere dem.

Kilder: WordPress.org (1), WordPress.org (2), WordPress.org (3)

You may also like...

2 Responses

 1. Jeg fikk ikke til å oppdatere et tema og nå er siden helt bort og jeg får ikke opp innloggingen en gang…er heller ikek lenger registrert på wordpress?!! Er alt borte for godt?
  Håper dere kan hjelpe meg?!!
  TL

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *