WordPress – kontrollpanelet

wp2

Kontrollpanelet er det viktigste området i WordPress. Kontrollpanelet gir deg kontroll over dine blogger, og her kan du installere og aktivere temaer og utvidelser. Du får også tilgang til innstillinger via kontrollpanelet.

Hvor er kontrollpanelet?

Du lurer kanskje på hvordan du får tilgang til kontrollpanelet? Det kommer an på hvor du er nå. Hvis du er innlogget på WordPress, og du har din WordPress-nettside oppe, får du tilgang til kontrollpanelet via en meny øverst til venstre – det er bare å hold musepekeren over noen av menyene, og kontrollpanelet vil dukke opp som et av menyvalgene.

Les også: WordPress-guide

Du får også tilgang til kontrollpanelet ved å skrive teksten /wp-admin på slutten av adressen til din blogg, altså http://«brukernavn».wordpress.com/wp-admin/ eventuelt http://www.din_nettsiden.no/wp-admin/, og logge deg inn med brukernavn og passord.

wp_login

Enda en mulighet til å gå til kontrollpanelet er å først går til adressen http://«brukernavn».wordpress.com/, og deretter klikke på «Blog Admin» ved en av dine blogger.

Mapper til venstre og moduler til høyre

I margen på venstre siden finner du mapper med et menysystem. Her har du mapper som Innlegg Media, Sider Kommentarer, Tilbakemelding, Utseende, Utvidelser, Brukere, Verktøy og Innstillinger.

For ordens skyld, etter hvert som du installerer flere utvidelser, vil du sannsynligvis få flere valg i denne menyen, men dette avhenger av hva slags utvidelser du installerer.

Fjern moduler du ikke bruker
På høyre siden har du moduler som Akkurat nå og Hurtigpublisering. Du har muligheten til å fjerne moduler du ikke bruker, og legge til moduler du faktisk har bruk for.

dashboard

Etter hvert som du bruker WordPress, vil du selv finne ut av hvilke moduler som er viktige for deg, men den viktigste modelen er uten tvil «Akkurat nå» – den gir deg oversikten over, og tilgang til dine blogger/artikler. Den minst viktige er «Hva er hot?», med mindre du ønsker å få siste nytt om hva som skjer på WordPress-fronten. Det er ditt valg. Fordelen med å fjerne moduler du ikke bruker, er at det blir mye ryddigere i grensesnittet!

Du kan også flytte moduler frem ogt tilbake i selve kontrollpanelet, på et sted du selv ønsker – bare klikk på en aktuell modul og dra den dit du ønsker.

Det kan være lurt å beholde alle standard-modulene, mens du blir vant til grensesnittet, og finner etter hvert ut hvilke moduler du ikke har bruk for.

Moduler i kontrollpanelet

Dette er moduler som er tilgjengelige som standard via kontrollpanelet:

 • Tips – Øverst i kontrollpanelet finner du et et tips. Dette kan på en enkel måte skjules ved å klikke på «Hide».

  Her kan det også dukke opp velkomstplakat for deg som er ny WordPress-bruker. Du vil på denne plakaten få tilgang til lenker og video med informasjon for nybegynnere. Du kan velge å beholde denne plakaten, for å lære mer om WordPress, eller du kan velge å klikke på «Remind med later» eventuelt «Hide this screen».

  I tillegg vil det dukke opp et varsel om oppdatering for WordPress, når disse blir lansert. Det er veldig lurt å installere disse, når de dukker opp, for sikkerhetens skyld.

 • Akkurat nå («Right Now») viser oversikt over innlegg, sider og kategorier og tagger. Dette er den viktigste delen av kontrollpanelet, fordi det er her du får oversikt over dine blogger. Du kan klikke på tallene, for å få kontroll over innholdet.

 • Hurtigpublisering («QuickPress») er en liten redigerer som kan brukes for rask publisering, for eksempel for et innlegg som er forholdsvis lite.

 • Siste kladder («Draft») viser siste kladder som er blitt lagt ut.

 • Statistikk («Stats») viser statistikk for dine blogger. Les mer om denne delen på wordpress.com/stats.

 • Siste kommentarer («Recent Comments») viser de siste kommentarene som har dukket opp for dine blogger. Her får du full kontroll over kommentarene.

 • Your Stuff viser en oversikt over din egen aktivitet på WordPress.com.

 • Hva er hot? («What’s Hot») viser tips og nyheter fra WordPress.com.

Bruk skjerminnstillinger («Show on screen») for å fjerne eller legge til moduler du ønsker å ha i kontrollpanelet. Skjerminnstillinger-knappen finner du øverst til høyre, under WordPress-brukernavnet ditt. Hvis du klikker på denne knappen, kan du fjerne haken ved de moduler du ønsker å fjerne.

show_on_screen

Les mer om kontrollpanelet på support.wordpress.com.

Temaer

Temaer er kanskje WordPress sin sterkeste side – du kan velge en mal for din blogg, noe som kalles for et tema, altså forskjellig utseende og layout på bloggen, en slags rammeverk for bloggen. Innstillinger av et tema varierer veldig fra tema til tema, altså hvilket tema du laster ned, installerer og aktiverer. Les mer om temaer i vår guide.

Innstillinger

Innstillinger har et overveldende antall muligheter til å kontrollere bloggen din. Her kan du blant annet endre navnet til en bestemt blogg, endre slagord («tagline») for nettstedet, pluss endre tidssone, datoformat og tidsformat. Du kan også endre språkversjonen, altså hviket språk som vises i WordPress.

Det er hele 12 mapper under innstillinger, med tilgang til forskjellige typer innstillinger. Noen av innstillingene er viktiger enn andre.

Lesing er kanskje den viktigste innstillingen, i hvert fall for brukere som ønsker å opprette statisk forside fremfor en bloggside med innleggsliste. Her kan du nemlig velge om en blogg som er statisk, eller om den viser de siste innleggene i bloggen din.

lesing1

Standardvalget er «Dine siste innlegg». Før du kan definere en side som statisk, må du først opprette minimum én side, gjerne flere enn én side, slik at du kan velge en side fra rullegardinmenyene, én for forside og en annen for innleggside.

Denne innstillingen er viktig, fordi det er her du kan bestemme hva slags innhold som vises på bloggen din.

Ønsker du å lage en mer «tradisjonell» bloggside hvor innleggene vises i en liste i en omvendt kronologisk rekkefølge, altså det siste innlegget øverst, da velger du standardvalget «Dine siste innlegg».

Er du derimot mer insteressert i en «vanlig» nettside som viser et fast innhold på forsiden, da velger du en statisk side. Da må du altså først opprette en side, for deretter å velge denne siden som statisk forside via innstillinger.

Under «lesing» finner du også mulighet for å la søkemotorer indeksere dine blogg, altså kan du slå denne muligheten av eller på. Standardvalget er på.

Widgets

Widgets er små programmer som gir bloggen din noe ekstra, det kan være ekstra funksjon, formidling av informasjon, navigasjonsmulighet eller noe annet – mulighetene er flere enn du tror. Les mer i vår guide.

Nyttige lenker

Her finner du mer informasjon, og støtte for bruk av WordPress.

WordPress-guiden: Meny

You may also like...

1 Response

 1. Kai sier:

  omtrent ingenting av disse boksene finnes i mitt kontrollpanel og visningsinstillinger.
  Jeg har 5 bokser ikke de nedenfor her:

  Akkurat nå …….finner jeg ikke.
  Hurtigpubliseringen …….finner jeg ikke.
  Siste kladder…….finner jeg ikke.
  Statistikk …….finner jeg ikke.
  Siste kommentarer…….finner jeg ikke.
  Your Stuff…….finner jeg ikke.
  Hva er hot?…….finner jeg ikke.

  Hvordan legger jeg dem til?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *