WordPress – kom i gang
Det å starte med WordPress er utrolig enkelt. Selv skryter WordPress av at det kun tar 30 sekunder å registrere seg, og det er faktisk ikke langt fra sannheten. Ikke nok med det, når du har registrert deg, er bloggen din opprettet og klar til bruk!
Les også: Forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org
Registrer deg, og bloggen er klar til bruk!
Du registrerer deg på wordpress.com med epostadresse, brukernavn, passord, og det er det hele! Du må riktignok også bestemme deg for en bloggadresse, men dette skjer automatisk, basert på brukernavnet i epostadressen din.
Nettadressen til bloggen din
Det eneste som kan være litt tungvint med WordPress-registrering, er at du blir bedt om å skrive en bloggadresse, altså en adresse som ser slik ut:
http://«brukernavn».wordpress.com
Registreringsprosessen foreslår et navn som er identisk med brukernavnet du bruker i epostadressen din, og derfor trenger du sannsynligvis ikke å tenke på dette, med mindre dette navnet allerede er tatt i bruk i WordPress-systemet.
Hvis «brukernavn» ikke allerede er i bruk, kan registreringsprosessen ta noen få sekunder. I motsatt tilfelle må du selv skrive et annet brukernavn i bloggadressen. Det kan være lurt å velge dette navnet med omhu, fordi det er dette du skal bruke i bloggadressen din.
For ordens skyld, du kan i teorien opprette en ny blogg, hvis du er misfornøyd med et navn, men det er likevel bedre å tenke litt på navnet på forhånd, slik at du slipper å opprette en ny blogg, bare for å bytte navn.
Mulighet for eget domene
Du kan også bruke WordPress.com med eget domene, men dette blir for teknisk for som ønsker å opprette en enkel blogg. Du må i tilfelle bruke en løsning som kalles «Domain Mapping», og da ser det ut som bloggen din ligger på dittdomene.no, selv om den egentlig ligger på «brukernavn».wordpress.com – les mer på wordpress.com.
WordPress.com byr likevel på mange muligheter
WordPress-registrering er superenkel, men det som kan ta tid å sette seg inn i, er videre jobbing med opprettelse, redigering og organisering av flere blogger, fordi WordPress.com byr på ganske mange muligheter, selv om WordPress.org er enda mer avansert.
Et innlegg vs en side
Før du starter med WordPress er det viktig å forstå forskjellen mellom et innlegg og en side.
Innlegg («Post») er noe du publiserer i en blogg, i omvendt kronologisk rekkefølge.
Side («Page») er en statisk side, og uten dato, altså som vises ikke i noen spesiell rekkefølge. En side brukes gjerne for tilleggsinformasjon for en blogg, for eksempel «Om denne bloggen» eller kontaktinformasjon.
Les mer om forskjellen mellom et innlegg og en side på support.wordpress.com. Les mer om sider på support.wordpress.com/pages og om innlegg på support.wordpress.com/posts.
Det som er viktig, for å forstå hvordan WordPress fungerer, er forståelse av begrepene under «innhold» under «Akkurat nå» i kontrollpanelet. Det er viktig å forstå forskjellen mellom en side og et innlegg.
Engelsk, norsk eller nynorsk?
WordPress er i utgangspunktet i en engelsk versjon, men du kan velge en annen språkversjon, for eksempel norsk bokmål, og går da til nettadressen no.wordpress.com, eller du kan velge nynorsk, og velger da adressen nn.wordpress.com.
For ordens skyld, du kan også endre språkversjonen via Settings, Accounts Options, Interface Language. Du kan med andre ord skifte til et annet språk etter registrering.
Oversettelsene fra engelsk til andre språk er imidlertid ikke spesielt vellykket, dessverre. Selv om du velger norsk språkversjon, vil du finne en del ord på engelsk i grensesnittet.
Vi har også lagt merke til at kvaliteten på oversettelsene varierer fra bruker til bruker, det vil si hos noen brukere er det blanding av engelsk/norsk, mens hos andre brukere er oversettelsene mer konsekvent. Du vil nok unngå språkforvirringen ved å bruke WordPress på originalspråket, nemlig engelsk.
Vi har likevel valgt å basere denne guiden på den norske språkversjonen av WordPress, men vi legger til de engelske ordene i parentes, når det gjelder viktige ord, i WordPress-grensesnittet.
Registrering er unnagjort, hva nå…?
Når du har registrert deg, er det automatisk opprettet én blogg, som inkluderer én side. Bloggen er fortsatt uten innlegg.
Besøk bloggen din
Før du setter i gang med innleggene, kan det være kjekt å besøke den nye bloggen din. Dette gjør du ved å skrive følgende adresse i nettleseren din:
http://«brukernavn».wordpress.com
Du skriver ditt eget brukernavn (det som ble valgt under registrering i WordPress) i stedet for «brukernavn». Dette er altså adressen til den første bloggen din.
Som du ser er din første blogg ganske tom. Du har jo fortsatt ikke skrevet noen innlegg. Det du ser er navnet på bloggen, altså «brukernavn», og en side («About») som er blitt opprettet automatisk.
Utseendet på bloggen din er et tema (en mal) som alle nye blogger får, og som kalles for «Twenty Twelve», noe du selvsalgt kan endre på, men det kan være lurt å sette seg inn i WordPress, før du eventuelt definerer nytt tema. Les mer om temaer på egen side.
Jobb videre med bloggen din
Det første skjermbildet du får opp etter registerering:
Her er en overskt over menyer og knapper i det første WordPress-skjermbildet:
-
Leser («Reader») – viser en liste over blogger som du følger, dersom du følger noen. Dersom du har nettopp registrert deg, vil du kun se én blogg, det vil si den bloggen som ble automatisk opprettet ved registrering. Du vil dessuten få en knapp med muligheten til å opprete en ny blogg.
-
Statistikk («Stats») – viser statistikk for dine blogger.
-
Mine blogger («My Blog») – dette er den viktigste menyen. Her får du se en oversikt over dine blogger, og her får du tilgang til kontrollpanel for bloggene. Det er her du oppretter og styrer dine blogger.
Hvis du har nettopp registrert deg på WordPress, vil du finne to muligheter her:
- Bloggen som ble opprettet når du regitsrerte deg.
- En mulighet til å opprette en ny blogg.
Her vi du finne en liste over alle bloggene du har opprettet. Foreløpig er det kun én blogg der – den som ble opprettet automatisk når du registrerte deg.
Du kan i prinsippet opprette så mange blogger du orker. Hver ny blogg får adressen «brukernavn.wordpress.com», du bestemmer selv hva du skriver som «brukernavn», men det må være et unikt navn, hver gang du oppretter en ny blogg.
-
Nytt innlegg («New Post») – mulighet til å opprette nytt innlegg i bloggen.
-
See your newest likes, comments and followers – viser nye likes, kommentarer og følgere.
-
Innstillinger («Settings») – gir tilgang til innstillinger for din WordPress-konto, hjelpefunksjon og utlogging.
Her kan du endre brukernavn, epostadresse, nettadresse, og du kan også endre språket for WordPress-grensesnittet, altså hvilket språk som brukes i grensesnittet.
-
Blogger jeg følger – her får du en liste over blogger du følger. Akkurat nå er denne spalten tom, fordi du har nettopp registrert deg.
-
Leser, Overskrifter, You may like. – her finner du en oversikt over blogger du følger, og forslag til blogger du kanskje liker.
Ditt første innlegg i WordPress!
Det finnes flere måter å publisere et innlegg på i en WordPress-blogg. Du kan for eksempel gjøre det ved å klikke på «Innlegg»-mappen og «Legg til nytt»-lenken, i kontrollpanelet. Du får da opp et slikt vindu:
Her skriver du tittel på innlegget, pluss innhold (brødtekst). Trykk deretter på «Publiser»-knappen. Er alternativ er «Lagre kladd»-knappen, hvis du vil lagre innlegget, uten å publisere.
Hvis du har bestemt deg for å publisere, vil innlegget dukke opp som en lenke på din blogg, altså «brukernavn».wordpress.com. Vi demonstrerer dette ved å legge inn ett, to og tre innlegg.
Slik ser bloggen din ut, uten noe innlegg:
Slik ser bloggen ut med tittelen «Første innlegg» og brødteksten «Første innlegg»:
Her har bloggen fått to innlegg:
Og her har bloggen fått tre innlegg:
Hurtigpublisering
Du kan også publisere innlegg ved å bruke Hurtigpublisering i kontrollpanelet. Denne metoden brukes gjerne hvis du kun skal publisere noen korte meldinger på bloggen. Da skriver du bare direkte i Hurtigpublisering-modulen i kontrollpanelet, og trykke på «Publisering»-knappen.
Det neste innlegget vil dukke opp i omvendt kronologisk rekkefølge på din blogg («brukernavn».wordpress.com). Nye blogginnlegg vil altså publiseres øverst.
Enda en publiseringsmulighet
Den tredje muligheten er å publisere et innlegg via «Nytt innlegg»-knappen («New Post») øverst til høyre i WordPress-grensesnittet – du trenger ikke å være i kontrollpanel for å gjøre dette:
Her må du velge både blogg og hva slags innlegg du skal legge inn, altså en litt mer tungvinn måte å publisere innlegg på.
Oppdatering eller sletting av innlegg
Ønsker du å oppdatere innlegg som tidligere er blitt publisert, kan du klikke på «Innlegg»-mappen i kontrollpanel, og klikke videre på «Rediger»-lenken ved innlegget du ønsker å oppdatere. Deretter kan du foreta ønskede oppdateringer, og til slutt klikke på «Oppdater»-lenken.
Hvis du ønsker å slette enkelte innlegg, klikker du på «Innlegg»-mappen i kontrollpanel, og klikker videre på «Flytt til papirkurv»-lenken ved innlegget du ønsker å slette.
Endring av utseende for en blogg og innlegg
Dette aspektet ved WordPress er for mange meget viktig. Når du oppretter en blogg og publiserer innlegg i denne bloggen, har WordPress et standardoppsett for hvordan bloggen ser ut, og et standardoppsett passer selvsagt ikke for alle. Dette kan du gjøre noe med.
Det finnes ganske mange måter å endre WordPress-oppsett på. Dette er noen av de viktigste.
-
Blogg eller statisk side?
WordPress er i utgangspunktet et bloggverktøy, og det betyr i praksis at alle innlegg legges i en omvendt kronologisk rekkefølge i bloggen, altså de ferskeste innleggene øverst.Hvis du ønsker å opprette en statisk side, det vil si en mer tradisjonell nettside uten datomerking, kan dette gjøre via Innstillinger, Lesing i kontrollpanel. Les mer om dette på neste side, som omhandler kontrollpanelet.
«Alle regler har et unntak», heter det. Et innlegg i en WordPress-blogg trenger ikke nødvendigvis å være merket med dato – det er temaet som bestemmer dette. Det finnes med andre ord temaer som gjør at WordPress kan brukes til å opprette «vanlige» nettsider, selv om WordPress-innstillingen er tilrettelagt for blogger. Et eksempel på et slikt tema er Expound.
-
Valg og konfigurasjon av tema
Dette gjør du via Utseende-mappen i kontrollpanel. -
Fjern eller legg til widgeter
Widgeter er menyer som ligger på høyre siden i bloggen din. Disse har ulike funksjoner, for eksempel å styre visning av nye innlegg. Du kan fjerne widgeter enkeltvis via Utseende, Widgeter i kontrollpanel. Les mer om dette på neste side, som omhandler kontrollpanelet. -
Fjerning et topp-bilde
Ulike temaer leveres gjerne med et topp-bilde, altså et standardbilde som vises på toppen i bloggen din.Du har muligheten til å bytte ut dette bildet, eventuelt fjerne det. Dette gjør du via Utseende, Customize i kontrollpanel. Les mer om dette på neste side, som omhandler kontrollpanelet.
Vi må likevel presisere at dette er en funksjon som kan variere etter hvilket tema du velger å aktivere for bloggen din.
-
Fjerning av andre uønskede elementer
Nye blogger konfigureres i utgangspunktet med flere standardinnstillinger. Disse kan du endre, dersom du ønsker det. Det kan for eksempel være visning av elementer for deling på sosiale nettsteder. Dette kan du endre på via Innstillinger i kontrollpanel. Du kan for ekempel fjerne delings-ikoner (Facebook m.m.) via Innstillinger, Deling – her kan du fjerne haker ved «Show buttons on».
Opprette ny blogg
Når du har registrert deg på WordPass.com, kan du opprette nye blogger, og du kan faktisk opprette uendelig antall blogger, i hvert fall i teorien.
Det du må gjøre for å opprette en ny blogg er å besøke hovedsiden til din konto, altså «brukernavn».wordpress.com, og klikke på «Create a New Blog»-lenken.
Du vil få et valg om et engelsk, norsk (bokmål) eller nynorsk. Det er engelsk som er standard.
Dette er altså språket som blir brukt i WordPress-grensesnittet. Det må likevel sies at oversettelsene ikke er spesielt vellykket, det vil si det kan hende at noen ord står på engelsk, selv om du velger norsk språkversjon. Derfor kan det være like greit å velge engelsk.
Du velger bloggadresse («Blog Address») og navn («Name Your Blog») for bloggen din. Bloggadressen må være unik – du vil få opp en hake når du har fått et unikt navn på bloggen, i motsatt tilfelle får du et rødt kryss. Du må bare å fortsette å skrive en unik adresse, helt til du finner noe som er unikt.
Deretter kan du bestemme hvem som skal se bloggen din. Standardvalget er at alle kan se bloggen din, altså «viewable by everyone».
Til slutt klikker på du på Create Blog-knappen under free.
Du får nå opp en side hvor du kan klikke på lenken «Visit your dashboard»,
Du går da direkte til kontrollpanelet for din nye blogg.
Hvorfor opprette ny blogg?
Når du registrerte deg på WordPress, får du et verktøy for å opprette så mange blogger du selv ønsker. Det kan være mange grunner til å opprette en ny blog. Den første bloggen du opprettet var kanskje en slags test på hvordan WordPress fungerer.
Du får nye ideer, nye interesser eller starter et nytt prosjekt du ønsker å presentere på web. Det kan være fotoblogg, reiseblogg, en CV eller noe annet – kun fantasien setter grenser.
Neste siden i denne guide handler om kontrollpanelet i WordPress.
Siste kommentarer