Slik overlever du WordPress Gutenberg
WordPress 5.0 ble lansert 6. desember 2018 med et splitter nytt redigeringsverktøy. Svært mange var veldig misfornøyde med endringene, men skal du bruke WordPress må du bli vant til dette og det går faktisk an med flere tilpasninger.
Les også: WordPress-skolen
Vi skal i denne guiden gjennomgå de viktigste mulighetene i det nye redigeringsverktøyet Gutenberg som nå er en del av WordPress.
WordPress 5.9.2
Det er WordPress 5.9.2 som i skrivende stund er den siste versjonen. Den er absolutt mer stabil enn 5.0 og det er positivt.
Fordeler med WordPress 5
Den store nyheten i WordPress 5.0 er at alt innhold legges i blokker. Disse blokkene fungerer som en slags maler for ulike typer innhold – derfor er det enklere og raskere å skrive innlegg. Dette er mulig uten at du trenger å installere noen utvidelser – det er nå innebygd i WordPress. En av mange fordeler er at en blokk kan kopieres og brukes om og om igjen. For de fleste vil derfor blokk oppleves som brukervennlig.
Ulemper med WordPress 5
For folk flest er det nye redigeringsverktøyet i WordPress 5 en god nyhet. Antall funksjoner øker ganske dramatisk uten at du trenger flere utvidelser og uten at du trenger å kode.
WordPress 5 er ikke bare positivt. Dette er noen av ulempene:
- Flere funksjoner innebærer et mer komplisert system
Det nye redigeringsverktøyet tilbyr flere funksjoner og det innebærer flere klikk for å lage et innlegg sammenlignet med det klassiske verktøyet. Konklusjonen er at WordPress er blitt mer komplisert, fordi du må klikke oftere og finne frem i menyene. Den gode nyheten er at du blir vant til dette på sikt. - WordPress 5 er dårlig nytt for kodere.
Er du vant til å bruke manuelle koder for å lage innlegg får du nå mindre frihet. Hensikten med blokker er å gjøre det mer brukervennlig å bruke mange funksjoner, men paradoksalt nok gir blokker en begrenset mulighet til å finjustere innhold i et innlegg. Du kan fortsatt velge mellom visuell redigering og koderedigering, men denne artikkelen er basert på visuell redigering.
For orden skyld, du kan endre redigeringsvertøyet fra visuelt verktøy til koderedigering, dersom du ønsker å jobbe med koder. Du kan gjøre dette på følgende måte: klikk på et innlegg i kontrollpanelet i WordPress og klikk videre på menyknappen øverst til høyre – du får da opp et valg om du ønsker å bruke visuell redigering eller koderedigering.
Vi fortsetter denne guiden med visuell redigering fordi det er dette som er standardvalget i WordPress.
Hva er egentlig en blokk?
En blokk i WordPress er egentlig en kode som er forhåndsformatert med HTML og CSS. Du kan så tilrettelegge blokken uten at du trenger å kunne noen koding. Du kan redigere blokken, flytte den eller slette. Når du lager et innlegg består den i utgangspunktet kun av et tomt vindu med en forhåndsdefinert blokk for et avsnitt. Din oppgave er å skrive inn i blokken det innholdet du ønsker.
Du kan endre blokktype og innstillinger for blokken.
«Alt» legges i blokker!
«Alt» innhold legges i blokker, både tekst, bilder og det du legger ellers i et innlegg i WordPress. Det eneste unntaket er en tittel på et innlegg, det vil si en tittel legges ikke en blokk.

På bildet her til høyre ser du hvordan en blokk ser ut når du skal opprette et nytt innlegg. Et nytt innlegg består altså av kun én blokk, nemlig ett avsnitt. Tittelen defineres ikke som en blokk. Din oppgave er å skrive inn innhold, altså tittel og avsnitt, i disse blokkene. Du kan selv endre blokktypen for disse blokkene.
Blokker er av ulike typer som tekstblokk, bildeblokk, galleriblokk, slideshowblokk og så videre. Etter hvert som du legger inn mer innhold legger du inn flere blokker.
Slik er Gutenberg-grensesnittet
Her er en oversikt over hele grensesnittet i Gutenberg i WordPress 5. Det kan virke overveldende i starten, men det er enklere enn du tror – øving gjør mester:
Grensesnittet har følgende deler:
- Selve redigeringsvinduet. Det store området i midten hvor du legger inn innhold.
- Verktøylinje øverst til venstre.
- Verktøylinje i selve blokken.
- Verktøylinje øverst til høyre.
- Paneler til høyre.
Vi skal nå gjennomgå alle delene.
1. Selve redigeringsvinduet

Når du lager en ny blokk i WordPress får du en blokk som kun består av et avsnitt. Det opprettes riktignok også en tittel for innlegget, men selve tittelen defineres ikke som en blokk. Du ser et bilde av en blokk her til høyre.
Selve blokken er da plassert midt på siden, det vil si dette er området hvor du legger inn innhold på din nettside/blogg.
2. Verktøylinje øverst til venstre

Her finner du fem verktøy: Legg til blokk, angre, gjør om, struktur for innholdet og navigering mellom blokkene.
I den nyeste versjon av WordPress er denne verktøylinjen flyttet til like over en blokk, altså i stedet for øverst til venstre. Dette kan du eventuelt endre på via menyknappen øverst til høyre og velge Verktøyline på toppen.
Vi skal nå gjennomgå disse i tur og orden.
- Legg til blokk
Vi starter med den viktigste knappen i redigeringssystemet. Det første du gjør er å åpne et innlegg i WordPress eller opprette et nytt. Øverst til venstre ser du fem menyknapper. Klikk på pluss-knappen for å opprette en ny blokk. Det finnes utrolig mange typer blokker som er delt i ulike kategorier, blant annet avsnitt, overskrift, bilde, knapper, kontaktskjema og kalender. Det er bare å skrolle ned en lang liste. - Angre.
Du kan angre handlinger. Du kan klikke på denne knappen gjentatte ganger for å angre tilbake i tid. - Struktur for innholdet.
Klikker du på denne knappen for du statistikk for dette innlegget. Det interessante med denne muligheten er at du får en liste med såkalt dokumentomriss som gir deg en fin oversikt over elementer i det aktuelle innlegge. Du kan faktisk klikke på enkelte elementer i denne listen og du ser da hvor dette elementet er plassert i selve innlegget. Dette er en fin måte å få en oversikt av et innlegg i WordPress.
3. Verktøy øverst inne i selve blokken

Denne verktøylinjen dukker opp når du aktiverer blokken, det vil si når du skriver noe inne i blokken. Valgene du får varierer etter hvilken blokktype du har valgt:
4. Verktøy øverst til høyre

Her finnur du følgende muligheter:
Nytttige tips og triks
Her finner du en rekke nyttige nyheter i WordPress 5. Det du tidligere måtte ha en utvidelse for å få til er nå innebygd:
Fleksible blokker
Du kan flytte blokker opp eller ned i et innlegg. Det du gjør er å klikke på et område til venstre for selve innlegget, det dukker opp en liten hånd, og dra blokken til et annet sted i innlegget.
Gjenbrukbare blokker
Dette er kanskje den mest spennende nyheten i Gutenberg. Du kan lagre en blokk og bruke den senere med det samme innholdet og formatering. Hvis du har et innhold som du pleier å bruke igjen og igjen kan du lagre blokken og bruke den senere så ofte du ønsker. Du trenger altså ikke å lage innholder gjentatte ganger. Det du gjør er å klikke på Flere alternativer-knappen på toppen av en blokk, velge Legg til som gjenbrukbar blokk, gi blokken et unikt navn og klikke på Lagre.
Tekstblokker
Blant nyhetene i Gutenberg er flere muligheter til å formatere tekst på flere måter enn tidligere var mulig. Dette gjør du via panelet til høyre. Start med å klikke inn i tekstblokken. Du kan deretter endre både tekstfarge og bakgrunnsfarge via Fargeinnstillinger i panelet til høyre i WordPress. Videre kan du formatere en tekst som sitat, liste og overskrift, bare for å nevne noe. Ønsker du at den første bokstaven i et avsnitt skal være mye større enn de andre kan du aktivere Kapitéler via tekstinnstinnger i Blokk-panelet til høyre.
Bildeblokker
Denne blokken kan brukes til å legge ut enkeltbilder. Du kan velge å laste opp bilder, du kan dra bilder inn i WordPress eller du kan velge bilder fra mediebiblioteket. I WordPress 4 kunne du redigere bildene før du legger inn bildene i et innlegg. I Gutenberg redigeres bildene etterpå. Du kan klikke på en av bildenkantene og dra for å gjøre bildet større eller mindre. Videre har du menyknappen øverst for å justere bildet til høyre, venstre eller i midten. Du kan også skrive tekst ved siden av et bilde ved å klikke på blokktypeikonet og velge Media og tekst. Du kan også plassere tekst i selve bildet – da klikker du på blokktypeikonet og velger Dekke.
Galleri-blokker
Du kan legge ut flere bilder samtidig i et fotoalbum med galleriblokken. Klikk på pluss-knappen og velg galleri fra menyen. Du får da opp en plakat hvor du kan velge å laste laste opp bilder eller du kan velge bilder fra mediebiblioteket (bilder som allerede er lastet opp). Velg bildene du ønsker å ha i galleriet og klikk på lag et nytt galleri. Du får nå en mulighet til endre galleriet eller sett inn galleri. Du får nå opp bildene som er arrangert på en bestemt måte. Er du ikke fornøyd med måten bildene er arrangert på kan du på en enkel måte justere dette via panelet til høyre.
Modus for fullskjerm
Modus for fullskjerm er standardinnstillingen i WordPress. Ulempen med denne innstillingen er at du får mindre plass for selve redigeringen. Du får en stor WordPress-logo øverst til venstre og et massivt mellomrom til venstre i stedet for alle nyttige menyene. Du kan heldigvis slå av denne visningen – det gjør du via innstillingsknappen øverst til høyre og velg Modus for fullskjerm.
Kode-blokk
Dette er HTML-blokken – navnet på denne blokken er Tilpasset HTML. Er du vant til å jobbe med HTML-koder er denne blokken veldig viktig. Dataporten bruker den hele tiden. Fordelen er at du kan selv styre innholdet i blokken – dermed har du full kontroll over resultatet. En av ulempene med blokker generelt er at innstillingsmulighetene er redusert. Et godt eksempel på dette er YouTube-blokken. Denne blokken tilbyr såpass reduserte justeringsmuligheter at det er mye bedre å legge YouTube-koden i en Kode-blokk. Bruker du kode-blokken er det du som bestemmer hvordan blokken konfigureres.
Status i 2022
Fire år etter lansering av Gutenberg har vi begynt å bli vant til designet. Det som var redningen for mange av oss som liker manuell koding er Kode-blokken (Tilpasset HTML). Med denne blokken får vi mye av kontrollen tilbake som vi hadde før innføring av Gutenberg.
Det vi kanskje misliker mest med videre utvikling av Gutenberg og det er en verktikal linjen på venstre siden av en blokk. Denne linjen var utrolig viktig for å indikere hvilken blokk som er aktiv, ellers risikerer man å redigere eller slett feil blokk. Nå er denne linjen blitt fjernet og vi forstår ikke hvorfor. I dag må vi klikke flere ganger inne et innlegg for å være sikker på at en riktig blokk er aktiv. Det er vanskelig å forstå hva utviklerne tenkte da de fjernet denne linjen.
Det finnes riktignok modus for rampelys, via menyen øverst til høyre, men denne funksjonen er svært dårlig utført – blokken som er i fokus blir mørk, men resten av blokkene blir såpass lyse at de blir utydelige.
Gode lenker om Gutenberg i WordPress
Dette er de beste lenkene om Gutenberg i WordPress:
Siste kommentarer