Alt du trenger å vite om WordPress 5.0




WordPress 5.0 ble lansert 6. desember med et splitter nytt redigeringsverktøy. Det er nok mange som er litt skremt over endringene, men det er ikke så ille som mange tror. Vi skal i denne guiden gjennomgå de viktigste mulighetene i det nye redigeringsverktøyet Gutenberg som nå er en del av WordPress.

Les også: WordPress 5.0 er lansert!

Før vi går videre kan vi fortelle at Gutenberg blir aktivert som standard, men du har et valg om å gå tilbake til den klassiske WordPress – les mer i vår artikkel.

WordPress 5.0.2 er klar

WordPress 5.0.2 ble lansert 20. desember – den gode nyheten er at feil er rettet fra versjon 5.0.0 og dermed er mye av usikkerheten borte – du kan nå oppgradere til det nye redigeringssystemet som nå er blitt mer stabilt.

Les også: WordPress 5.0.2 er klar

Det er nok mange som har valgt å vente med å oppdatere til WordPress 5.0, men nå har utviklerne fått en mulighet til å teste den store oppdateringen i en uke, og da kan det være på tide å oppdatere til versjon 5.0.2.

Fordeler med WordPress 5

Den store nyheten i WordPress 5.0 er at alt innhold legges i blokker. Disse blokkene fungerer som en slags maler for ulike typer innhold – derfor er det enklere og raskere å skrive innlegg. Dette er mulig uten at du trenger å installere noen utvidelser – det er nå innebygd i WordPress. En av mange fordeler er at en blokk kan kopieres og brukes om og om igjen. For de fleste vil derfor blokk oppleves som brukervennlig.

Ulemper med WordPress 5

For folk flest er det nye redigeringsverktøyet i WordPress 5.0 en god nyhet. Antall funksjoner øker ganske dramatisk uten at du trenger flere utvidelser og uten at du trenger å kode.

WordPress 5.0 er ikke bare positivt. Dette er noen av ulempene:

  • Flere funksjoner innebærer et mer komplisert system
    Det nye redigeringsverktøyet tilbyr flere funksjoner og det innebærer flere klikk for å lage et innlegg sammenlignet med det klassiske verktøyet. Konklusjonen er at WordPress er blitt mer komplisert, fordi du må klikke oftere og finne frem i menyene. Den gode nyheten er at du blir vant til dette på sikt.

  • WordPress 5.0 er dårlig nytt for kodere.
    Er du vant til å bruke manuelle koder for å lage innlegg får du nå mindre frihet. Hensikten med blokker er å gjøre det mer brukervennlig å bruke mange funksjoner, men paradoksalt nok gir blokker en begrenset mulighet til å finjustere innhold i et innlegg. Du kunne tidligere velge mellom visuell redigering og tekstbasert redigering. Dette er ikke lenger mulig – i hvert fall ikke på den samme måten. WordPress har valgt å ikke gi brukerne muligheten til å velge manuell koding. Du kan riktignok lage blokker som inneholder koder, men selve rammeverket er basert på blokker og kan ikke kodes manuelt.

    Et eksempel på hvor begrenset blokkene er sammenlignet med HTML-kode er YouTube-videoer. WordPress 5 har egne YouTube-blokker, men disse blokkene tilbyr ikke justering av høyde og bredde. Blokkene tilbyr ikke muligheten for innbyggingskode fra YouTube. Denne muligheten får du imidlertid hvis du legger inn YouTube som HTML. Dermed synes vi mange av de ferdiglagde blokkene har liten verdi – du mister rett og slett mye av kontrollen.

    Du har riktignok en mulighet til å aktivere kode-redigering via menyen øverst til høyre. Problemet er at WordPress har lagt til sine egne kommentar-koder og dermed blir det mye støy i koden og du mister oversikten. Det virker nesten som WordPress har gjort dette for å gjøre det vanskelig å bruke HTML-kode manuelt.

  • WordPress 5-oppdateringen kan by på problemer med enkelte utvidelser.
    Det kan hende at de slutter å virke eller at enkelte funksjoner ikke fungerer som de skal. Vi har i skrivende stund ikke en oversikt over hvilke utvidelser som er rammet av dette. Det er klart at dersom du har laget dine egne temaer, utvidelser og eventuelt andre ting, da kan du få problemer, men du vet ikke før du prøver.

Konklusjon angående ulempene
Er du i utgangspunktet ikke vant til å bruke HTML-koder manuelt er WordPress 5 tilrettelagt for deg. Dersom du derimot liker å jobbe med HTML-koder kan du rett og slett bruke egne HTML-blokker som er laget for dette. Alt i alt er konklusjonen at det går an å bli vant til WordPress 5.

Klassisk redigering

Har ikke du lyst å bruke Gutenberg kan du faktisk installere utvidelsen Klassisk redigering – denne utvidelsen fjerner faktisk Gutenberg og erstatter den med den klassiske redigeringen. Les mer i vår artikkel.

Klassisk redigering eller Gutenberg?
Det store spørsmålet er nå om du bør bruke Gutenberg eller gå tilbake til klassisk redigering. Det kommer an på. Er du nybegynner på webutvkling og er ikke vant med å kode med HTML, da bør du absolutt beholde Gutenberg. Har du derimot flere års erfaring med webutvikling og føler at du må kode manuelt, da bør du fjerne Gutenberg og gå tilbake til klassisk redigering.

Hva er egentlig en blokk?

En blokk i WordPress er egentlig en kode som er forhåndsformatert med HTML og CSS. Du kan så tilrettelegge blokken uten at du trenger å kunne noen koding. Du kan redigere blokken, flytte den eller slette. Når du lager et innlegg består den i utgangspunktet kun av et tomt vindu med en forhåndsdefinert blokk for et avsnitt. Din oppgave er å skrive inn i blokken det innholdet du ønsker.

Du kan endre blokktype og innstillinger for blokken.

«Alt» legges i blokker!

«Alt» innhold legges i blokker, både tekst, bilder og det du legger ellers i et innlegg i WordPress. Det eneste unntaket er en tittel på et innlegg, det vil si en tittel legges ikke en blokk.

På bildet her til høyre ser du hvordan en blokk ser ut når du skal opprette et nytt innlegg. Et nytt innlegg består altså av kun én blokk, nemlig ett avsnitt. Tittelen defineres ikke som en blokk. Din oppgave er å skrive inn innhold, altså tittel og avsnitt, i disse blokkene. Du kan selv endre blokktypen for disse blokkene.

Blokker er av ulike typer som tekstblokk, bildeblokk, galleriblokk, slideshowblokk og så videre. Etter hvert som du legger inn mer innhold legger du inn flere blokker.

Slik er Gutenberg-grensesnittet

Her er en oversikt over hele grensesnittet i Gutenberg i WordPress 5. Det kan virke overveldende i starten, men det er enklere enn du tror – øving gjør mester:

Grensesnittet har følgende deler:

  1. Selve redigeringsvinduet. Det store området i midten hvor du legger inn innhold.
  2. Verktøylinje øverst til venstre.
  3. Verktøylinje i selve blokken.
  4. Verktøylinje øverst til høyre.
  5. Paneler til høyre.

Vi skal nå gjennomgå alle delene.

1. Selve redigeringsvinduet

Når du lager en ny blokk i WordPress får du en blokk som kun består av et avsnitt. Det opprettes riktignok også en tittel for innlegget, men selve tittelen defineres ikke som en blokk. Du ser et bilde av en blokk her til høyre.

Selve blokken er da plassert midt på siden, det vil si dette er området hvor du legger inn innhold på din nettside/blogg.

2. Verktøylinje øverst til venstre

Her finner du fem verktøy: Legg til blokk, angre, gjør om, struktur for innholdet og navigering mellom blokkene. Vi skal nå gjennomgå disse i tur og orden.

  • Legg til blokk
    Vi starter med den viktigste knappen i redigeringssystemet. Det første du gjør er å åpne et innlegg i WordPress eller opprerttre et nytt. Øverst til venstre ser du fem menyknapper. Klikk på pluss-knappen for å opprette en ny blokk. Du kan riktignok opprette blokker på andre måter, for eksempel ved å trykke på Enter-tasten når du er plassert inne i en blokk, men denne knappen er hovedmåten å lage en blokk på.

    Når du klikker på pluss-knappen får du opp et vindu hvor du kan velge hva slags blokk du ønsker å opprette. Det finnes flere typer blokker enn du kanskje tror og utvalget her kan virke overveldende. Her har utviklerne av Gutenberg tenkt på det meste!

    Du får opp følgende kategorier:

    • Mest brukte
      Her finner du rett og slett blokker du har brukt tidligere. Du trenger med andre ord ikke å bla i kategoriene hver gang du skal bruke en bestemt type blokk.

    • Vanlige blokker
      Dette er blokker som de fleste bruker, for eksempel avsnitt, bilde, liste, overskrift, galleri, sitat, lys, dekke, fil eller video.

    • Formatering
      Dette er blokker for å formatere tekst og innhold. Her finner du egendewfinert HTML (en mulighet til å legge ut HTML-kode), kode, klassisk, preformatert, uttrekksitat, tabell og vers.

    • Oppsettelementer
      Her finner elementer som knapper, kolonner, media og tekst, mer, sideskift, skille (tomt mellomrom mellom blokker) og skille-element.

    • Widgeter
      Ulike typer widgeter, kortkode, arkiv, kategorier, siste kommentarer og siste innlegg.

    • Innbyggingselementer
      Her finner du nyttige elementer for blant annet innbygging, Twitter, YouTube, Facebook, instagram og wordpress..

    • Gjenbrukbar
      Denne typen blokker dukker kun opp hvis du selv har definert noen blokker som gjenbrukbare. Dette er blokker du kan bruke om og om igjen.

    For ordens skyld, antall blokk-kategorier kan være flere enn dette dersom du har installert utvidelser som innebærer flere blokk-kategorier.

  • Angre.
    Du kan angre handlinger. Du kan klikke på denne knappen gjentatte ganger for å angre tilbake i tid.

  • Gjør om.

  • Struktur for innholdet.
    Klikker du på denne knappen for du statistikk for dette innlegget. Det interessante med denne muligheten er at du får en liste med såkalt dokumentomriss som gir deg en fin oversikt over elementer i det aktuelle innlegge. Du kan faktisk klikke på enkelte elementer i denne listen og du ser da hvor dette elementet er plassert i selve innlegget. Dette er en fin måte å få en oversikt av et innlegg i WordPress.

  • Navigering mellom blokkene.
    Du kan bruke denne funksjonen til å gå til et bestemt sted i det aktuelle innlegget.

3. Verktøy øverst inne i selve blokken

Denne verktøylinjen dukker opp når du aktiverer blokken, det vil si når du skriver noe inne i blokken. Valgene du får varierer etter hvilken blokktype du har valgt:

  • Endre blokktype. Hvis det er tekstblokk kan du velge overskrift, liste, sitat, preformatert eller vers. Disse valgene endres hvis du har en annen type blokk, for eksempel en bildeblokk.

  • Konverte til ordnet liste.

  • Konverter til uordnet liste.

  • Element i utrykkliste

  • Element i innrykkliste.

  • Venstrejustert.

  • Venstrejuster tekst.

  • Midtjustert.

  • Sentrer tekst.

  • Høyrejustert.

  • Høyrejuster tekst.

  • Bred bredde.

  • Full bredde.

  • Fet.

  • Kursiv.

  • Lenke.

  • Gjennomstreking.

  • Flere alternativer – klikker du på denne knappen får du flere alternativer. Her kan du blant annet legg inn nye blokker foran eller etter nåværende blokk.

4. Verktøy øverst til høyre

Her finnur du følgende muligheter:

  • Lagre kladd
    Klikk på denne knappen hvis du ønsker å lagre kladd av innlegget du jobber med.

  • Forhåndsvisning
    Du får opp en egen side med forhåndsvisning av siden du jobber mer.

  • Publiser
    Du klikker på denne når siden er klar for publisering.

  • Innstillinger (hjul-ikonet)
    Klikk på dette ikonet for å vise eller skjule innstillings-panelet til høyre. Det er mange som foretrekker at dette panelet er synlig hele tiden, men dette er smak og behag.

  • Vis flere verktøy og alternativer
    Her får du en rekke alternativer.

    • Verktøylinje på toppen
      Du velger dette alternativet hvis du ønsker å få tilgang til alle verktøy på ett sted.

    • Modus for rampelys
      Velg dette alternativet hvis du ønsker å fokusere på en blokk av gangen.

    • Modus for fullskjerm
      Dette valget er for fullskjem.

    • Redigering
      Her kan du velge visuell redigering eller kode-redigering. Det er visuell redigering som er standardvalget.

      Dersom du velger kode-redigering er det samme som hurtigtast CTRL + SHIFT + ALT + M. Dette alternativet viser HTML i hele innlegget. Dette kunne vært et ideelt valg for deg som liker å kode nettsiden manuelt. Problemet med dette alternativet er at WordPress lagt til masse ekstra-kode som gjør at du mister oversikten. Det virker nesten som WordPress har gjort dette for å gjøre det vanskelig å bruke HTML-kode manuelt.

    • Utvidelser
      Her får du en liste over eventuelle utvidelser.

    • Verktøy

    • Alternativer

    Det kan hende at du får flere valg her – det avhenger av om du har installert utvidelser som legger flere valg her, for eksempel den populære utvidelsen Yoast SEO.

    5. Paneler til høyre

    Her har du forskjellige innstillinger for et aktuelt innlegg. Denne delen har to faner: Dokument og Blokk. Denne delen av WordPress kan skape en del forvirring, det vil si hva er forskjellen mellom dokument og blokk? Dokument-fanen gjelder hele innlegget, mens blokk-fanen gjelder en bestemt blokk i et innlegg. Du må derfor først klikke (aktivere) på en blokk i innlegget før blokk-fanen kan brukes.

    Disse innstillingene er mye av de samme som du brukte i den klassiske verktøyet, men disse er organisert på en annen måte. Det tar litt tid å bli vant til.

    • Dokument
      Her finner du status, synlighet, innleggsformat, kategorier, stikkord, fremhevet bilde. Du kan få opp flere innstillinger ved å klikke på menyknappen øverst til høyre.

    • Blokk
      Du må velge en blokk først før du kan redigere denne delen, det vil si du må først klikke på selve blokken i midten. Deretter kan du gjøre de endringene du ønsker. Innstillingene som dukker opp her er avhengig av hva slags blokke du har. Har du for eksempel tekstblokk vil du finne innstillinger for tekst og farge.

    Nytttige tips og triks

    Her finner du en rekke nyttige nyheter i WordPress 5.0. Det du tidligere måtte ha en utvidelse for å få til er nå innebygd:

    • Fleksible blokker
      Du kan flytte blokkere opp eller ned i et innlegg. Det du gjør er å klikke på et område til venstre for selve innlegget, det dukker opp en liten hånd, og dra blokken til et annet sted i innlegget.

    • Gjenbrukbare blokker
      Dette er kanskje den mest spennende nyheten i Gutenberg. Du kan lagre en blokk og bruke den senere med det samme innholdet og formatering. Hvis du har et innhold som du pleier å bruke igjen og igjen kan du lagre blokken og bruke den senere så ofte du ønsker. Du trenger altså ikke å lage innholder gjentatte ganger. Det du gjør er å klikke på Flere alternativer-knappen på toppen av en blokk, velge Legg til som gjenbrukbar blokk, gi blokken et unikt navn og klikke på Lagre.

    • Tekstblokker
      Blant nyhetene i Gutenberg er flere muligheter til å formatere tekst på flere måter enn tidligere var mulig. Dette gjør du via panelet til høyre. Start med å klikke inn i tekstblokken. Du kan deretter endre både tekstfarge og bakgrunnsfarge via Fargeinnstillinger i panelet til høyre i WordPress.

      Videre kan du formatere en tekst som sitat, liste og overskrift, bare for å nevne noe.

      Ønsker du at den første bokstaven i et avsnitt skal være mye større enn de andre kan du aktivere Kapitéler via tekstinnstinnger i Blokk-panelet til høyre.

    • Bildeblokker
      Denne blokken kan brukes til å legge ut enkeltbilder. Du kan velge å laste opp bilder, du kan dra bilder inn i WordPress eller du kan velge bilder fra mediebiblioteket.

      I WordPress 4 kunne du redigere bildene før du legger inn bildene i et innlegg. I Gutenberg redigeres bildene etterpå. Du kan klikke på en av bildenkantene og dra for å gjøre bildet større eller mindre. Videre har du menyknappen øverst for å justere bildet til høyre, venstre eller i midten.

      Du kan også skrive tekst ved siden av et bilde ved å klikke på blokktypeikonet og velge Media og tekst. Du kan også plassere tekst i selve bildet – da klikker du på blokktypeikonet og velger Dekke.

    • Galleri-blokker
      Du kan legge ut flere bilder samtidig i et fotoalbum med galleriblokken. Klikk på pluss-knappen og velg galleri fra menyen. Du får da opp en plakat hvor du kan velge å laste laste opp bilder eller du kan velge bilder fra mediebiblioteket (bilder som allerede er lastet opp).

      Velg bildene du ønsker å ha i galleriet og klikk på lag et nytt galleri. Du får nå en mulighet til endre galleriet eller sett inn galleri.

      Du får nå opp bildene som er arrangert på en bestemt måte. Er du ikke fornøyd med måten bildene er arrangert på kan du på en enkel måte justere dette via panelet til høyre.

    Gode lenker om Gutenberg i WordPress

    Dette er de beste lenkene om Gutenberg i WordPress:

     

    Video: Getting Started with WordPress 5.0 and Gutenberg

    Video: WordPress Gutenberg Tutorial

    Video: Create A Post With Gutenberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *