Slik får du flere funksjoner i WordPress

wp

WordPress kommer med en rekke funksjoner innebygd. Skal du legge til flere funksjoner har du i utgangspunktet to muligheter: Du kan bruke utvidelser eller du kan legge til flere funksjoner i filen functions.php.

Les også: WordPress-shortcodes

Det finnes også en tredje mulighet og det er såkalt shortcodes – dette er en snarvei til funksjoner i WordPress. Du kan bruke disse etter behov ved å legge inn en spesiell kode i dine innlegg.

Fordeler

Filen functions.php gjør det mulig å legge til funksjoner i WordPress. Er du flink med PHP-koder er functions.php et fint verktøy.

En av fordelene er at du har alle kodene samlet i samme filen. Du har selv kontrollen over hvilke funksjoner som legges til WordPress, det vil si du unngår eventuelle ekstrafunksjoner som kan leveres med en utvidelse, noe som ikke alltid er ønskelig.
Ulemper

For å ha nytte av functions.php bør du vite hva du driver med. Er du usikker på dette, bør du heller bruker utvidelser for å legge til funksjoner i WordPress. Fordelen med en utvidelse fremfor å foreta endringer i functions.php er at du kan på en enkel måte deaktivere utvidelsen, dersom det oppstår feil. Dersom en feil skjer i functions.php er kanskje ikke alltid like enkelt å lokalisere feilen.

Les også: Her finner du de beste WordPress-utvidelsene

Filen functions.php passer i utgangspunktet best for utviklere som er vant til å bruke WordPress, og som kjenner godt til programmering med PHP. Problemet med denne metoden er at det er lett å miste oversikten med filen functions.php. Har du gjort feil i denne filen kan dette i verste fall føre til at WordPress-nettsiden din ikke fungerer lenger. Du bør rett og slett vite hva du drive med, før du endrer på functions.php.

Det som blant annet kan skje er at du bruker samme funksjon i functions.php som brukes i noen av utvidelsene som brukes. Dette kan skape konflikter. Et annet eksempel er at kodefeil (syntaks error) i functions.php, som i verste fall kan medføre at nettsiden din ikke vises i det hele tatt.

I tillegg kan en oppdatering av et WordPress-tema overskrive en endring i functions.php, og dermed kan du risikere at dine endringer blir visket ut.

Øvelse gjør mester!

Det du absolutt bør gjøre før du tar i bruk functions.php på ordentlig, er å øve deg på en WordPress-installasjon på din egen PC. Da kan du eksperimentere med functions.php før du setter endringene ut på en oppegående nettside.

Les også: Slik installerer du WordPress på egen PC

Det å installere WordPress på egen PC er ikke like enkelt som å installere på webhotell, blant annet fordi du må selv sette opp webserver og database. Du finner en fin veiledning om dette i vår guide.

Slik endrer du functions.php

Har du likevel bestemt deg for å endre functions.php får du noen tips her!

Greia med functions.php er at du legger inn biter av PHP-koder i selve filen. Du bør gjerne notere at du har foretatt endringer, og hvor du har lagt de de nye kodene, fordi det er lett å miste oversikten. Ta gjerne backup av originalfilen før du setter i gang.

Filen functions.php lagres i themes-undermappen i WordPress, og filen fungerer kun sammen med et bestemt WordPress-tema. Du finner filen i denne mappen:

wp-content/themes/navnpåtema

Du erstatter da navnpåtema med det faktiske navnet på WordPress-teamet, for eksempel slik:

wp-content/themes/twentyfifteen.

Redigering av functions.php

Skal du bruke filen functions.php til å legge til funksjoner i WordPress, legger du inn PHP-koder inn i selve filen. Bruk ditt favoritt tekstprogram for denne oppgaven. Vi anbefaler Notepad++.

Dette er et eksempel på en PHP-kode du kan legge inn i functions.php. Denne koden legger en tekst nederst (footer) i kontrollpanelet i WordPress:

function remove_footer_admin () {
echo 'Drevet av <a href="http://www.wordpress.org">WordPress</a> | Laget av <a href="http://www.dittnettsted.no">Ditt nettsted</a></p>';
}

Du kan i prinsippet legge koden inn hvor som helst, men for å få oversikt over endringer, bør du legge inn kodene på et bestemt sted, for eksempel på slutten av filen.

Hvor finner jeg flere koder?

Du finner nyttige PHP-koder på en rekke nettstedet, blant annet følgende:

Vi anbefaler også nettstedet Codex.wordpress.org som gir nyttig informasjon om filen functions.php.

You may also like...

2 Responses

  1. Hvor finner jeg dette???
    define( ‘WP_DEBUG’, true );
    define( ‘WP_DEBUG’, false );
    Jeg vet ikke hvor jeg skal gå inn for å finne det, slik at jeg kan endre true til false eller var det motsatt?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.