Kloneverktøy for WordPress

screens

Duplicator er en utvidelse som kan brukes til å klone en WordPress-nettside, og som dermed kan flyttes til et annet sted, enten fra et webhotell til en mappe lokalt på din egen PC, eller omvendt, eventuelt et annet sted du selv ønsker.

Les også: WordPress-skolen

Denne utvidelsen kan for eksempel brukes til å kopiere en WordPress-installasjon til et annet sted, for å teste ut eller eksperimentere med på din egne PC. Den kan også brukes til å lagre et bestemt stadium i utviklingen av ditt nettsted, eller den kan brukes for ren sikkerhetskopiering av et WordPress-nettsted.

Passer ikke for alle

Duplicator er fortsatt i en betaversjon, og bør derfor ikke være det eneste verktøyet du bruker for sikkerhetskopiering av en WordPress-nettside.

Les også: Slik tar du backup av WordPress

Nedlasting

Du finner Duplicator på wordpress.org/plugins/duplicator. Den enkleste måten å installere utvidelsen på er likevel via kontrollpanelet i WordPress. Klikk på Utvidelser-menyen og videre på Legg til ny-fanen. Søk etter Duplicator og velg installer nå-lenken under Duplicator.

duplicator1

Aktivering

Etter installasjon gjenstår det bare å aktivere utvidelsen, og den er da klar til bruk. Duplicator får en egen mappe i kontrollpanelet i WordPress. Klikk på denne mappen, og velg «Create New» for å opprette pakken. Duplicator jobber med såkalte Packages, altså en pakke for hver klone du eventuelt oppretter.

duplicator2

Definer navn på klonen

Velg et unikt navn på pakken, gjerne dato og et beskrivende ord – utvidelsen foreslår faktisk et navn, men du kan endre dette hvis du ønsker det.

duplicator3

Hver pakke består av to deler, archive og installer.

  • Archive er en komprimert del som inneholder alle filene i din WordPress-installasjon, pluss databasen, altså selve klonen.

  • Installer brukes til å installere WordPress-klonen til ett nytt sted.

Skanning

Klikk på Next-knappen for å fortsette, og da startes skanning av din WordPress-installasjon. Du får til slutt en oversikt over resultatet, som er tredelt: server-informasjon (inkludert PHP-innstillinger), filer og database. Videre får du informasjon om størrelsen på klonen i antall MB. Du får også informasjon om tilstanden til din WordPress – her ser du «Good», dersom tilstanden er bra. «Warn» betyr at kloningen kan føre til problemer i enkelte systemer, men dette vet du ikke før du prøver.

duplicator4

Du kan velge å klikke på Diagnostics-lenken, og du får da informasjon om innstillinger, men det er ikke sikkert du får noe svar på spørsmålet om hvorfor tilstanden ble definert som Warn.

Du kan eventuelt velge å skanne WordPress-installasjonen på nytt, eller gå tilbake.

duplicator5

Klonen lages

Klikk videre på Build-knappen. Da opprettes de to delene, nemlig archive og installer. Denne delen av prosessen kan ta lang tid, noe som avhenger av hvor stor nettsiden din er.

Last ned klonen

Du får til slutt på to nedlastingslenker, den ene for archive og den andre for installer. Du kan klikke på de to knappen for å laste ned de to pakkene til et ønsket sted på din datamaskin.

duplicator6

Overfør klonen til et annet sted

Neste steg i prosessen er å overføre archive og installer til et annet sted, hvor du ønsker å sette opp klonen. Filene plasseres i WordPress-mappen, altså den samme mappen hvor mappene wp-admin, wp-content og wp-includes ligger.

Kjør filen installer.php på det nye stedet, det vil si du skriver www.ditt-nettsted.no/installer.php i nettleseren din, og følger instruksjonene.

Du skal da få opp et vindu med muligheten til å finjustere installasjonen, blant annet Advanced Options, dersom du har behov for dette.

duplicator7

Du må nå sette en hake ved «I have read all warnings & notices», for å fortsette. Deretter må du skrive inn et riktig navn på databasen et brukernavn, pluss et passord for tilgang til databasen.

Klikk til slutt på «Run Deployment»-knappen, og OK-knappen for bekreftelse, for å forsette installasjonen av klonen. Nå legges alle filene på det nye stedet, og en ny database opprettes. Dette kan ta lang tid, avhengig av hvor stor nettsiden din er.

Klikk til slutt på Run Update-knappen, for å oppdatere databasen og alle filene. Dette kan også ta lang tid.

Til slutt får du en liste over en rekke muligheter. Her kan du klikke på Test Site, for å se om kloningen har fungert.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.