Den store Windows-guiden

Her finner du alt du trenger å vite om Windows. Hvordan du kan få tak i Windows, hvordan du oppgraderer og optimaliserer Windows. Her finner du også de beste verktøyene som kan brukes til å optimalisere Windows.

Les også: Windows-triksene

Ønsker du å gjøre Windows raskere og sikrere? Ønsker du å få bedre oversikt over funksjoner i Windows? Har du problemer med Windows? Her får du oversikten over mulighetene i Windows. Denne guiden gjelder alle Windows-versjoner.

Slik får du tak i Windows

Windows kan skaffes på flere forskjellige måter. Alt fra forhåndsinstallert i nye PC-er til en installasjons-DVD, eller du kan laste den ned som en ISO-fil.

Windows 11
Hvis du har en PC med Windows 10 kan du oppgradere gratis til Windows 11. Du vil få beskjed om dette hvis du har en PC som faktisk støtter Windows 11. Problemet er at Microsoft stiller meget spesielle maskinvarekrav for en slik oppgradering. Du kan sjekke dette via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update. Her skal du få beskjed om din PC støtter Windows 11 eller ikke.

Les også: Windows 11 er lansert

Hvis PC-en din ikke støtter Windows 11 finnes en annen måte og det er som en virtuell maskin via for eksempel VirtualBox – les mer i vår artikkel.

Her finner du guider for Windows 11:

Kjøp Windows 10
Du kan kjøpe Windows 10 som forhåndsinstallert på en ny PC, på DVD eller via nedlasting. Forskjellige butikker tilbyr ulike måter å skaffe Windows 10 på. Prisen for Windows 10 Home (norsk) er i skrivende stund rundt 200 NOK på tilbudspris, men prisen varierer veldig fra dag til dag. Du finner laveste pris på prisjakt.no og prisguide.no.

Selv om Windows 11 er lansert kan du bruke Windows 11 frem til 2025. Du kan med andre ord vente med å oppgradere til Windows 11 i fire år til. Les mer i vår artikkel.

Gratis Windows 10
Du kan fortsatt oppgradere Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10, helt gratis. Les mer om dette i vår artikkel.

Produktnøkkel
Har du en installert Windows, men ønsker å finne ut produktnøkkelen til Windows? Det er flere måter å gjøre dette på. Les mer i vår artikkel.

Last ned Windows
Du kan også laste ned gratis prøveversjon av Windows, enten som en ISO-fil eller som en virtuell Windows. Les mer i vår oversikt

Windows 10 kan installeres uten aktivering
Det er nok mange som ikke er klar over det, men du kan laste ned og installere Windows 10 uten produktnøkkel og uten at du trenger å aktivere den. Les mer i vår guide.

Her finner du ISO-filer for Windows
Du kan bruke verktøyet Windows ISO Downloader til å laste ned en ISO-fil for Windows 7, Windows 8.1 eller Windows 10. Vi tar en gjennomgang av dette verktøyet i vår guide.

Windows 8
Windows 8 ble lansert i 2012, men den fikk mye kritikk og var ikke populær. Microsoft prøvde å fikse den med Windows 8.1, men det hjalp lite.

Windows 7
Windows 7 ble lansert i 2009 og er en av de mest populære Windows-versjonene i historien og det er ganske mange som fortsatt foretrekker å bruke denne versjonen. Du kan laste ned ISO-filen til Windows 7, brenne denne på en DVD og bruke den til å installere Windows 7 på nytt eller reparere Windows 7. Du må fortsatt ha gyldig lisens (altså en produktnøkkel) for å kunne bruke den. Les mer i vår artikkel. Situasjonen nå er at Windows 7 er ikke lenger oppdatert.

Windows Vista
Windows Vista ble lansert i 2007 og er kanskje den minst vellykkede av alle Windows-versjoner.

Windows XP
Windows XP ble lansert i 2001 og den var meget populær. Microsoft har sluttet å oppdatere den for lenge siden.

Windows 10 S
Dette var tidligere en egen Windows 10-versjon, men nå er den blitt en modus i Windows 10. Dette er altså en modus som er redusert i forhold til Windows 10 og den er spesielt rettet mot skoler.

Windows 11 SE
Windows 11 SE er en spesialutgave av Windows 11 som skal brukes i skoler. Denne utgaven er redusert i forhold til den vanlige Windows 11. Les mer i vår artikkel.

Oppgradering

Du kan oppgradere gratis til Windows 10 fra Windows 7 eller 8.1. Fristen for å kunne oppgradere gratis gikk riktignok offisielt ut 29. juli 2016, men det finnes et triks som gjør at du kan få den gratis likevel. Les mer i vår guide.

Gjør Windows raskere

Det handler først og fremst om å kvitte seg med tunge programmer du ikke bruker. Det handler også om å fjerne programmer fra oppstarten, det vil si å forhindre at disse starter samtidig når PC-en starter, altså at de ikke kjører i bakgrunnen.

Signature PC
Kjøper du en ny PC i dag vil du sannsynligvis få en PC som er pakket med programmer du ikke trenger – disse programmene gjør PC-en rett og slett tregere.

For noen år tilbake ble det i Norge introdusert noe som kalles for Signature PC for i enkelte butikker. Dette er PC-er som kun har forhåndsinstallert Windows, men er uten forhåndsinstallerte programmer og derfor trenger ikke du å bruke tid til å fjerne slike. Slike produkter er av en eller annen grunn borte norske butikker. Slike PC-er var tilgjengelig hos blant annet Elkjøp, men er nå borte. Vi aner ikke hvorfor det er slik, men den mest sannsynlige forklaringen er at det lønner seg rett og slett ikke å selge slike produkter.

Slik gjør du PC og Windows raskere
Dette er noen av tiltakene du kan gjøre for å gjøre PC og Windows raskere:

Gjør Windows sikrere

Det handler blant annet om å ikke åpne e-postvedlegg du får fra ukjente og å være forsiktig på sosiale medier. «Ransomware» har økt i det siste, men du kan gjøre tiltak for å beskytte PC-en din – les mer.

Gjør Windows sikrere
Dette er noen eksempler på ting du kan gjøre for å gjøre Windows sikrere:

Vær på vakt når du får e-post eller en telefon!
Du bør også være på vakt hvis du får e-postmeldinger fra kjente selskaper som ber deg om sensitiv informasjon. Skatteetaten blir stadig misbrukt på denne måten – les mer i vår artikkel. Blir du oppringt fra noen som påstår at vedkommende er fra Microsoft og som påstår at det er noe galt med PC-en, er det også et forsøk på svindel – les mer i vår artikkel. Det er ikke bare Microsoft som prøver – det er andre aktører som ringer og tilbyr deg varer, tjenester eller tilbyr å hjelpe deg med PC-en.

Nyttige tips for Windows

Her finner en rekke tips som er nyttige hvis du bruker Windows.

Nyttige funksjoner og verktøy

win10image2

Det er ikke alltid enkelt å finne frem den riktige innstillingen eller funksjonen du er ute etter i Windows. Her får du en liste over nyttige innstillinger/funksjoner i Windows:

Har du problemer med Windows?

Du finner en omfattende guide om problemløsning for Windows i vår artikkel. Mange av problemstillingene gjelder alle Windows-versjoner.

Du kan bruke innebygd feilsøking i Windows hvis du får problemer med Windows, for eksempel problemer med oppstarten. Du får tilgang til denne funksjonen via hurtigtast i Windows eller du kan lage en krise-DVD som også gir tilgang til funksjoene. Les mer i vår guide.

FixWin er et program som gjør det veldig enkelt å fikse problemer i Windows 10. Det eneste du trenger å gjøre for å fikse et bestemt problem er å først identifisere problemet og deretter klikke på en knapp i programvinduet. Programmet fikser problemet automatisk. Les mer i vår guide.

Her er en liste over tips for deg som sliter med forskjellige problemer i Windows:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *