Windows XP kan oppdateres

windows_xp2

Windows XP ble lansert 2001, og blir av mange karakterisert som den største suksessen fra Microsoft. Tretten år senere lever Windows XP fortsatt, men nå har Microsoft bestemt å ikke lenger oppdatere Windows XP.

Slik fikses oppdatering for Windows XP

Selv om Microsoft har bestemt at Windows XP ikke kan oppdateres, og har faktisk blokkert denne muligheten, finnes det et triks som virker. Problemet er at dette innebærer manipulasjon av registreret i Windows, og dette innebærer en viss risiko, men er altså en mulighet.

En rekke nettsider, blant annet betanews.com melder om denne muligheten, som gjør at Windows XP kan få sikkerhetsoppdateringer i mange år fremover.

Det dreier seg om å gjøre en endring i registeret i Windows som gjør at Windows Update «tror» er såkalt «Windows Embedded Industry», og dermed tillater nedlasting og installasjon av sikkerhetsoppdateringer helt frem til år 2019.

Trikset er å opprette tekstfilen XP.reg, høyreklikk på filen, velg Rediger og lim følgende tekst i filen:

Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]
"Installed"=dword:00000001

Nå kan du lagre filen og dobbeltklikk på den. Dette gjør at registeret i Windows blir endret på en slik måte at Windows XP blir sikkerhetsoppdatet. Dette trikset støtter kun 32-bit Windows og ikke 64-bit.

Det bør også nevnes at Microsoft advarer mot denne typen manipulasjon av registeret i Windows, melder neowin.net. Programvaregiganten mener brukerne risikerer at Windows XP ikke fungerer som normalt etter endringen.

Service Pack 3

Service Pack 3 er den siste oppdateringspakken for Windows XP, og denne kan lastes ned fra Windows Update eller direkte fra microsoft.com.

Windows XP ble en suksess

Windows XP er laget for både hjemmebrukere og bedrifter, og var det første operativsystemet fra Microsoft for hjemmebrukere, som er bygget på Windows NT-kjernen. Derfor ble Windows XP kjent som mer stabilt og pålitelig enn Windows 9X-versjonene. Windows XP ble en suksess for Microsoft. Fiaskoen Windows Vista, som ble lansert i 2006, klarte ikke å følge opp denne suksessen.

Slutt for Windows XP

Windows XP gikk ut på dato tirsdag 8. april 2014, ifølge Microsofts kundestøttelivssyklus. Dette betyr at en PC med Windows XP vil fortsette å fungere etter denne datoen, men systemet vil ikke bli vedlikeholdt eller sikkerhetsoppdatert.

Hvorfor setter Microsoft sluttdato for Windows XP, hvis mange fortsatt bruker det? Det er flere grunner, ifølge Ole Tom Seierstad fra Microsoft:

Informasjonsteknologi har endret seg voldsomt siden Windows XP ble lansert. Det kreves ny teknologi som ikke støttes av Windows XP. Windows XP er ikke optimalisert for dagens maskinvare.

Skal du fortsette å bruke Windows XP?

Hvis du føler, av en eller annen grunn, at du bare må bruke Windows XP, også etter april 2014, er det flere programmer du bør vurdere å installere. Dette av sikkerhetsmessige grunner, fordi Microsoft kommer ikke til å levere flere sikkerhetsoppdateringer etter april 2014.

Dette er noen programmer du bør vurdere å installere for Windows XP:

  • Sandboxie legger nettleseren, og eventuelt andre programmer du selv velger, i et isolert miljø. Dermed vil ikke eventuelle skadelige programmer påvirke det underliggende systemt

  • Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) er et såkalt «exploit mitigation»-verktøy, som beskytter datamaskinen din mot skadelige programmer som allerede har infisert systemet. Meningen er at EMET skal oppdage potensielt skadelige programmer, og blokkere disse slik at disse likevel ikke gjør skade.

  • Comodo Firewall er et eksempel på gratis tredjeparts brannmur som er kjekt å ha for å beskytte datamaskinen.

  • Bitdefender er et eksempel på gratis antivirus, som bør være på plass for å beskytte datamaskinen mot skadelige programmer.

  • Malwarebytes er et annet godt antivirusprogram som skal fortsette å støtte Windows XP.

You may also like...

1 Response

  1. Jeg kan ikke bruker disc som er XP på mitt ny maskin ( Windows 8 ). Hva må jeg gjøre fr å få det til? eller må jeg kjøper ny disc?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *