Fjern tunge Windows-prosesser!

process_explorer

Du har muligheten til å overvåke Windows-prosessene og dermed kontrollere hvordan datamaskinen oppfører seg. Du kan med fordel fjerne prosesser du ikke trenger og prosesser som drar ned ytelsen. Kontroll over Windows-prosesser er en av nøklene til optimalisering av Windows.

Les også: Slik får du raskere PC!

Denne guiden er for erfarne brukere. Ønsker du generelle tips om hvordan du kan gjøre PC-en din raskere? Les vår guide!

Hva er egentlig en prosess?
En Windows-prosess er et program som kjører i bakgrunnen i Windows. Det settes i gang prosesser hele tiden, det vil si når noe skjer i Windows. Mange prosesser settes i gang når Windows starter, mens andre starter når du kjører opp (starter) et program.

Les også: Windows-tjenester

Noen av slike prosesser er nødvendige for at Windows skal kunne fungere som normalt, mens andre er unødvendige og bare gjør Windows tregere. I verste fall kan en prosess være et skadelig program som gjerne kan gjøre i bakgrunnen uten at brukeren er klar over det.

Før du gjør noe annet

Det kan være lurt å gjøre følgende før du går videre:

 • Avinstallere programmer du ikke bruker – les mer.
 • Opprett et gjenopprettingspunkt – les mer.
 • Dessuten bør du alltid ta backup av viktige filer, før større operasjoner.

Ta kontrollen

Det finnes programmer og nettsider som kan brukes til å for mer informasjon om og/eller kontrollere prosesser i Windows.

 • Oppgavebehandlingen er innebygd i Windows, og den finner du ved å høyreklikke på oppgavelinjen (plassert nederst i skjermbildet) i Windows.

  Windows 7
  Du kan klikke på én av prosessene, og trykke på Avslutt prosess-knappen. Dette kan være aktuelt hvis en program slutter å reagere. Da kan du bruke Oppgavebehandling til å tvinge frem avslutning av et aktuelt program.

  Problemet er at du vil miste data som ikke er blitt lagret, men du får dessverre ikke lagret noe hvis programmet henger, det vil si har sluttet å reagere.

  Du kan fortsette å undersøke en aktuell prosess ved å høyreklikke på prosessen og velge Egenskaper fra menyen. Husk å sette en hake ved «Vis prosesser fra alle brukere», før du fortsetter.

  Windows 10
  Den nyeste Windows-versjonen, altså Windows 10, har fått mer avansert oppgavebehandling. Dersom du høyreklikker på oppgavelinjen nederst og velger Oppgavelinjen fra menyen, vil du få kanskje få et tomt vindu. Det du må gjøre da er å klikke på «Flere detaljer»-lenken nederst i Oppgavebehandling-vinduet. Du får da opp et vindu med flere faner. En av fanene er prosesser. Du kan høyreklikke på en av disse og velge Avslutt oppgave på samme måten som i Windows 7.

 • Process Explorer er et meget avansert tredjepartsprogram som gir deg full kontroll over alle prosesser i Windows.

  Dette programmet kan beskrives som en avansert utgave av Oppgavebehandling i Windows, og det gir deg komplett oversikt over alle prosesser som kjører i Windows i sanntid, og det viser også hvilke systemfiler som er knyttet til et bestemt kjørende program. Process Explorer kan blant annet brukes til å overvåke Windows-prosesser, og kan gjøre det mulig å oppdage potensielt skadelige programmer. Du finner en innføring i vår guide.

 • Process Lister viser deg alle prosesser som kjøres i Windows. Dette programmet er såpass avansert at det kan virke overveldende, men det er gratis alternmativ til Process Explorer. Du finner Process Lister på novirusthanks.org.

 • Nettsider som gir deg informasjon om enkelte prosesser i Windows og generell informasjon om Windows-prosesser:

Slik fjerner du prosessene

Den enkleste måten å fjerne prosesser er å avinstallere programmer du ikke bruker. Vi anbefaler Ccleaner for denne oppgaven. Ellers kan du høyreklikke på oppgavelinjen og velge oppgavebehandling, vis detaljer, og høyreklikke på en prosess og velge Avslutt oppgave. Den siste metoden er midlertidig, fordi prosessen vil nok starte på nytt når du starter PC-en på nytt. For å unngå dette kan du fjerne programmer i oppstarten – vi anbefaler Autorun Organizer for den oppgaven.

En mer avansert måte er å fjerne tjenesten, dersom den aktuelle prosessen også er en tjenesten. Les mer om dette i vår guide om Windows-tjenester.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *