Windows 10 er nærmere lansering

windows10_00

Microsoft har tidligere vist frem Windows 10, og har også lagt ut testversjonen Technical Preview. I løpet av onsdagen er det ventet at Windows 10 Consumer Preview skal være klar for nedlasting.

Microsoft har tydeligvis lyttet til kritikken som selskapet fikk for Windows 8. Neste Windows-versjon, som noe overraskende har fått navnet Windows 10, har endret en rekke funksjoner som har blitt kritisert i Windows 8.

Kan lastes ned gratis

Alle som ønsker å teste ut neste Windows-versjon, kan laste ned Windows 10 Technical Preview gratis, men denne testversjonen er først og fremst for teknikere som ønsker å se hvordan neste Windows-versjon kommer til å bli. Windows 10 Tecnical Preview kan nå lastes ned fra preview.windows.com. Den går ut på dato onsdag 15. april 2015.

Det du laster ned er en ISO-fil, som kan for eksempel brennes på en installasjons-DVD, eller du kan gjøre ISO-filen direkte i et virtualiseringsprogram.

Vær imidlertid klar over at dette er en testversjon som ikke passer for alle, fordi den er uferdig, og potensielt ustabil. Den bør kun brukes for testing. Du bør ikke bruke denne testversjonen på en datamaskin du jobber med til daglig, men heller installere den på en annen datamaskin, eventuelt som et virtuelt system.

Systemkrav

Windows 10 Technical Preview har samme systemkrav som Windows 8.1, nemlig følgende:

 • Prosessor: 1 GHz
 • Minne: 1 GB (32-bit) eller 2 GB (64-bit)
 • Ledig harddiskplass: 16 GB

Du finner detaljene på microsoft.com.

Windows Insider Program

Du kan velge å bli med på et såkalt Windows Insider Program. Dette er ikke obligatorisk for å kunne laste ned testversjonen, men du får da mer informasjon om denne testversjonen og eventuielle oppdateringer. Det gir deg også muligheten til å sende tilbakemeldinger til Microsoft angående dine erfaringer med Windows 10 Technical Preview.

Installasjonsalternativer

I og med at Windows 10 foreløpig er en testversjon, bør du ikke erstatte den Windows-versjonen du har nå, med Windows 10. Dette er noen installasjons-alternativer:

 • På en test-PC
  Har du en ekstra PC til overs, som du ellers ikke bruker, er dette et perfekt valg.

 • Virtuelt
  Et godt alternativt for deg som ikke har en ekstra PC, er nå kjøre testversjonen virtuelt. Vi anbefaler Virtualbox. Vær oppmerksom på at du skal velge «Windows 8.1» som en type operativsystem, og ikke «Other Windows». Les mer om virtuelle systemer i vår guide.

 • I dualboot
  Dette er kanskje det mest kompliserte alternativet, men kan velges dersom du ikke har en PC til overs, og ikke ønsker å kjøre Windows 10 virtuelt. Du må opprette en ekstra partisjon for Windows 10- Du finner en guide på howtogeek.com.

Windows 7 USB/DVD Download Tool er et verktøy som eventuelt kan brukes til å installere Windows fra en minnepinne. Dette verktøyet fungerer også med Windows 10 Technical Preview, og krever en minnepinne med minimum 8 GB lagringsplass – vær oppmerksom på at verktøyet sletter all informasjon på minnepinnen.

Start-meny er tilbake

windows10_22

Start-menyen er borte i Windows 8, men den er tilbake i Windows 10. Denne menyen er blitt utvidet med fliser, det vil si Metro-lignende fliser som ligner på de som er i Windows 8. Dette er fliser som endrer innhold fra tid til annen, de er med andre ord animerte/levende, noe som ikke alle vil sette pris på, fordi flisene kan være forstyrrende.

Problemet er at flisene lar seg ikke fjernes, i hvert fall ikke i denne testversjonen. For noen vil disse flisene bringe nyttig informasjon og nyheter. For andre, derimot, som synes bevegelsene i flisene bare er irriterende, bør disse flisene kunne fjernes – dette blir forhåpentligvis fikset i den endelige versjonen.

windows10_tiles

Vi skal kunne fjerne flisene ved å høyreklikke ett sted på selve flisene, og velge «Turn live tile off».

Vi testet ut dette, men det skjedde ingenting – selv om setningen vekslet mellom «off» og «on» etter som vi klikket gjentatte ganger på menyvalget, ble ikke flisene fjernet. Kanskje dette blir fikset i den endelige versjonen.

Det er nå blitt enklere å restarte eller slå av datamaskinen. I Windows 8 er denne muligheten ganske tungvinn, den er flere klikke unna. I Windows 10 er den flyttet til Start-menyen, og er dermed blitt lettere tilgjengelig.

Du kan høyreklikke på en app på Start-menyen, og feste denne for apper du bruker mest – bare høyreklikk på den aktuelle appen og velg «Pin to Start». Da får disse appene egne fliser på høyre siden av Start-menyen.

Søkevinduet er nå blitt lettere tilgjengelig. Du kan søke på din datamaskin, dine enheter, på OneDrive i nettskyen, og på internett, fra samme søkevinduet.

Apper kjører i et eget vindu

windows10_3

Ett av ankepunktene med Windows 8 er at Metro-apper har en fast maksimert størrelse, altså uten mulighet til å endre størrelsen på programvinduet.

windows10_minmax2

I Windows 10 får vi større frihet – vi kan selv velge størrelse på vinduene – dette gjør vi ved å klikke på midterste knappen øverst til høyre i et programvindu.

Deretter kan vi klikke og dra i kantene på programvinduet for å justere størrelsen.

Organisering av programvinduer

Vi kan ha opptil fire vinduer åpne samtidig, og tilpasse vindustørrelsen på en slik måte ad vinduene ikke overlapper. Dette skal kunne ordnes ved å klikke og dra vinduene til høyre ved kanten av skrivebordet – når du slipper taket av et vindu, vil det automatisk tilrettelegges på plass. Denne finessen fungerte ikke optimalt når vi testet den.

Oppgavevisning

windows10_task_view3

Windows 10 har fått en ny oppgavevisning, som gjør det enkelt å skifte mellom programmer som kjører samtidig. Klikk på «Task View» for å aktivere denne funksjonen. Klikk deretter på ett av vinduene for å aktivere det aktuelle programmet.

Virtuelle skrivebord

Vi kan opprette flere virtuelle skrivebord, slik at vi kan jobbe med flere typer prosjekter. Velg «Task View» fra oppgavelinjen nedest.

windows10_task_view2

Klikk på «Add a Desktop».

windows10_add_a_desktop

Vi får da opp miniatyrbilder for samtlige virtuelle skrivebord du har opprettet – klikker på ett av disse for å aktivere det.

windows10_desktop2

Klikk på plussen for å opprette flere virtuelle skrivebord. Ønsker vi å fjerne ett av de virtuelle skrivebordene, kan dvi holde musepekeren over miniatyrbildet for det aktuelle skrivebordet, og klikke på X i høyre hjørnet.

Ledetekst

windows10_command_prompt
Funksjonen ledetekst er blitt forbedret i Windows 10, med flere konfigurajonsmuligheter. Du får tilgang til ledetekst på samme måten som i Windows 7, nemlig via Start-menyen, Windows System og Command Prompt. Høyreklikk øverst i «Command Prompt»-vinduet, velg «Properties» og du får tilgang til en rekke muligheter.

Her får du tilgang til fem faner med ulike kategorier, inkludert en eksperimentell. Du kan blant annet styre hvordan en tekst behandles som du skal kopiere fra ledetekst-verktøyet til utklippstavlen i Windows.

Sikkerhet

Windows 10 får flere tiltak som skal gjøre operativsystemet sikrere. Beskyttelse mot identitetstyveri er bare ett av disse tiltakene. Dette innebærer blant annet bruk av flerfaktorautentisering ved innlogging, det vil si ved bruk av ikke kun ett passord.

LIVE presentasjon

Du kan følge presentasjonen av Windows 10 LIVE på microsoft.com/windows10story – sendingen starter kl 1800 norsk tid. Samtidig er det ventet at Microsoft vil legge ut en ny testversjon av systemet, nemlig Windows 10 Consumer Review.

Når lanseres Windows 10?

Lanseringsdatoen for Windows 10 er foreløpig ikke bestemt, men det blir sannsynligvis til sommeren 2015.

Oppsummering

Vi liker absolutt det vi ser i Windows 10 Technical Preview, Start-menyen er tilbake, og vi får mulighet til å justere størrelsen på programvinduer. I tillegg får Windows 10 nye funksjoner som virtuelle skrivebord, og det blir enklere å organisere og tilrettelegge skrivebordet.

Windows 10 Technical Preview er en uferdig testversjon, og ikke uventet oppleves den som ustabil og enkelte av finessene fungerer ikke som de skal. Alt i alt så synes vi likevel denne testversjonen er et skritt i riktig retning. Kanskje er Windows 10 Consumer Preview mer stabil.

Kilder: Blogs.windows.com, Winsupersite.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *