Windows 10 tips og triks

windows_10_wallpaper6

Dette er en guide for deg som bruker Windows 10, og for deg som vurderer å oppgradere fra Windows 7 eller Windows 8.1.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Her finner du grunnleggende og praktisk informasjon om Windows 10, pluss flere nyttige tips og triks, både for nybegynnere og for avanserte brukere.

Denne guiden er delt i følgende kategorier:

 • Nedlasting/installasjon/oppgradering.
 • Grensesnittet.
 • Optimalisering.
 • Feilsøk.
 • Diverse.

Nedlasting/installasjon/oppgradering

Slik kan du oppgradere til Windows 10!

Du trenger ikke å vente på oppgradering til Windows 10. Du kan laste ned et verktøy fra Microsoft, og bruke dette vektøyet til å sette i gang oppgraderingen. Les mer på denne siden.

Slik får du Windows 10 på norsk

win10_tid_spraak

Har du en engelsk språkversjon av Windows 10, for eksempel hvis du har testet Windows 10 Insider Preview, kan du få norsk språkversjon ved å laste ned og installere språkpakke. Dette gjør via Innstillinger (Settings), Tid og språk (Time and language), Område og språk (Region and language). Her kan du legge til norsk bokmål via Add a language. Klikk deretter på Norsk, og Alternativer, og velg å laste ned language pack.

Oppgrader før du tar en ren installasjon

Har du en PC med Windows 7 eller Windows 8.1, og ønsker å gjennomføre en ren Windows 10-installasjon? Det kan lønne seg å oppgradere først til Windows 10, og deretter ta en ren installasjon av Windows 10, Bruk Microsoft-kontoen for å logge deg på. Dette vil gjøre prosessen med aktivering av Windows mye enklere.

Sjekk om Windows 10 er aktivert

Du kan sjekke om Windows 10 er aktivert via Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Aktivering. Her skal det stå hvilken utgave av Windows 10 du har og om den er aktivert eller ikke.

Du kan teste ut nye funksjoner før de lanseres

Hvis du har lyst å få nye funksjoner i Windows 10 før folk flest, kan du registrere deg på Windows Insider-programmet. Deretter kan du gå til Innstillinger i Windows 10 og klikke på Oppdatering og sikkerhet, Windows Update og Avanserte innstillinger.

Her klikker du på på «Kom i gang»-knappen under «Få Insider builds». Du vil da få informasjon om hva det innebærer å få nye funksjoner før folk flest. Start PC-en på nytt og gå til samme innstillinger. For å få tak i nye funksjoner raskest mulig bør du velge «Fast» og ikke «Slow», det vil si måten du mottar Insider bullds på.

Grensesnittet

Gode innstillingsmuligheter

I Windows 10 er det minst to steder du kan kontrollere og skreddersy Windows.

 • Innstillinger er lett tilgjengelig via Start-menyen (venstreklikk).
 • Det klassiske Kontrollpanelet finner du ved å høyreklikke på Start-menyen.

Legg til snarvei til bestemte innstillinger på skrivebordet

win10_snarvei

Er det en eller flere innstillinger for Windows du bruker ofte, og som du gjerne ønsker å ha rask tilgang til, kan du lage en snarvei på skrivebordet i Windows 10.

Høyreklikk på skrivebordet i Windows 10, velg Ny, Snarvei, og skriv inn plassering til elementet.

Her er noen få eksempler på innstillinger du kan legge ut på skrivebordet. Selve plasseringen er i hevet skrift:

 • ms-settings: er plasseringen til hovedvinduet for innstillinger i Windows.
 • ms-settings:windowsupdate er plasseringen til Windows Update.

Dette er kun to eksempler. Du finner hele listen på microsoft.com.

Juster Start-menyen slik du vil ha den

Dette er kanskje den delen av Windows 8 som brukerne klagde mest over, nemlig Start-menyen, eller rettere sagt mangel på denne. Microsoft har heldigvis gjort noe med dette, har både lagt til en Start-meny og gjort denne ganske så fleksibel og skreddersybar. Les mer på denne siden.

Endre farge på Windows 10

Du kan endre fargen på ulike deler av Windows via Innstillinger, Personalisering, Farger. Her kan du slå av «Velg automatisk en uthevingsfarge fra bakgrunnen», og du får da muligheten til å selv velge en farge. Du har også muligheten til å vise farge på Start-menyen, oppgavelinjen og handlingssenter.

Hurtigtilgang-menyen

Du får opp hurtigtilgang-menyen ved å høyreklikke på Start-knappen. Du kan også bruke hurtigtasten Windows-tasten + X for å få tilgang til denne menyen. Les mer på denne siden.

Nye hurtigtaster

Windows 10 har fått en rekke nye funskjoner og dermed også nye hurtigtaster. W er Windows-tasten på tastaturet.

 • W+CTRL+D – legg til nytt virtuelt skrivebord.
 • W+CTRL+F4 – lukk det aktive virtuelle skrivebordet.
 • W+Tab – vis alle åpne apper.
 • W+CTRL+høyrepil – skift til virtuelt skrivebord til høyre.
 • W+CTRL+vensteepil – skift til virtuekt skrivebord til venstre.

Les mer på windows.com.

Handlingssenter

Handlingssenteret er et forbedret system i Windows 10 som varsler deg om forskjellige hendelser i Windows. Les mer på denne siden.

Aktiver websøk fra oppgavelinjen

Du finner et søkeikon på oppgavelinjen, men merkelig nok har denne funksjonen en standardinnstilling som gjør at den kun støtter søk på din datamaskin og ikke på web (internett). Dette kan du endre på ved å først klikke på søkeikonet, deretter klikke på verktøyikonet til venstre, og aktiver «Søk på internett og inkluder nettresultater».

Erstatt Bing-søk med Google-søk via oppavelinjen

Det er Bing som er standardsøkemotoren i Windows 10. Du kan endre standard søkemotor i Windows 10 for eksempel ved å laste ned og installere en testversjon av nettleseren Firefox, nemlig Firefox Nightly 42, denne støtter nemlig en innstilling som gjør at du kan endre standard søkemotor i Windows.

Du finner Firefox Nightly på nightly.mozilla.org. For ordens skyld, du kan installere denne testversjonen av Firefox sammen med en eventuell stabil versjon av Firefox uten at dette skaper konflikter.

På innstillinger (options) i Firefox 42 finner du Search som ett av valgene på venstre siden, hvis du klikker på denne får du opp innstillingsmuligheter på høyre siden. Her kan du endre søkemotor via «Default Search Engine», og sett en hake ved «Use this search engine for searches from Windows».

Legg nettsider på fliseområdet

Du kan lage en flis av en bestemt nettside. Kjør nettlesere Edge, besøk en bestemt nettside, klikk på verktøy-ikonet øverst til høyre i nettleseren og velg Fest til Start. Foreløpig er det kun Edge og Internet Explorer som støtter denne funksjonen, men det spørs hvor nyttig den er egentlig hvis man bruker uansett en bokmerkefunksjon i en nettleser.

Optimalisering

Slik slår du av leveringsoptimalisering

Leveringsoptimalisering er en ny funksjon i Windows 10 som gjør at Windows Update også kan få levert oppdateringer fra tilfeldige andre PC-er, i tillegg fra Microsofts servere. Fordelen er at du skal kunne få oppdateringer raskere enn ellers. Les mer om denne funksjonen på microsoft.com.

Problemet med dette er at andre PC-er vil hente oppdateringer fra din PC, og dermed bruke en del av din båndbredde.

Du kan slå av denne funksjonen via Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, Avanserte innstillinger, Vis hvordan oppdateringer skal leveres.

Deaktiver deling av trådløst nettverk

win10_wifi

En av «finessene» i Windows 10 er en standardinnstilling som gjør at dine trådløse innstillinger (inkludert passord) deles automatisk med dine kontakter i Outlook, Skype og Facebook.

Heldigvis kan du velge bort disse delingene. Les mer i vår guide.

 

 

Apper

Slik får du tilbake «placeholders» i OneDrive

«Placefolders» er en funksjon som gjør det mulig å bla i Microsoft OneDrive-mapper via filutforsker, altså uten å måtte logge deg på onedrive.com i nettleseren. Denne funksjonen er fjernet i Windows 10, men du kan få den tilbake på denne måten:

 1. Logg deg på OneDrive.com og klikke på en hvilken som helst mappe.

 2. Gå til adressefelte i nettleseren og kopier tegn i nettadressen, tegn som ligger etter /?id= og før %.

 3. Klikk på Koble til nettverksstasjon via Datamaskin-fanen i filutforsker.

 4. Velg en Stasjon og skrive følgende i Mappe-vinduet: https://d.docs.live.net/STRING/. Lim inn tegnene du kopierte fra adressefeltet i nettleseren, og erstatt STRING med disse tegnene. Sett en hake ved både «Koble til på nytt ved pålogging» og «Koble til ved hjelp av en annen legitimasjon».

 5. Bekreft valget ved å klikke på Fullfør-knappen.

 6. Skriv inn Microsoft-ID og passord når du får beskjed om dette.

Hvis du lukker filutforsker og åpner den på nytt, skal du se OneDrive-mappen på plass.

Innebygde apper

Følgende apper er innebygde i Windows 10:

 • OneNote – notater.
 • E-post – brukes til å lese e-post.
 • Musikk – organiser din musik.
 • Videoer – organiser dine videoer.
 • Bilder – visning av bilder.
 • Kamera – kan brukes til å ta bilder.
 • Spill
 • Personer – adressebok og sosiale medier.
 • Kart – viser kart i Windows 10.
 • Kalender – innebygd kalender.
 • Økonomi- leverer økonomi-nyheter.
 • Alarmer – mulighet å sette alermer.

Anbefalte apper for Windows 10

Anbefalte apper for Windows 10 finner du på denne siden.

Slik gjør du apper til standardapper

Har du en app som ikke er standardapp i Windows 10, men har lyst at den skal bli det? Dette gjelder for eksempel nettleseren – Edge er standardnettleseren i Windows 10. Har du installert en annen nettleser, kan du gjøre denne og andre apper til standardapper.

Du ordner dette via Innstillinger, System, Standardapper. Du kan bare klikke på den appen som er allerede definert som standard, og du får da opp en liste med alternativer.

Få rask tilgang til filutforsker

win10_filutforkser_hurtigtilgang

Hurtigtilgang er en funksjon i filutforsker i Windows 10 som skal gjøre det enklere å få tilgang til funksjoner og filer du ønsker.

 

Du starter med å kjøre filutforsker, klikk på en mappe eller en fil, velg Hjem-fanen i filutforsker og velg deretter Fest til Hurtigtilgang.

Velg måten filutforsker åpner

Hurtigtilgang er en funksjon i filutforsker som gjør det mulig å organisere mapper og filer slik at du får rask tilgang til dem.

Hver gang du kjører filutforsker får du tilgang til Hurtigtilgang. Ønsker du at filutforsker skal åpnes på et Denne PCen, klikk på Fil, Endre mappe- og søkealternativer. Her kan du velge Hurtigtilgang eller Denne PCen.

Feilsøk

Start Windows i sikker modus

w10_alternativ_oppstart

Den raskeste måten å starte Windows 10 i sikker modus er å holde nede Shift-tasten på tastaturet samtidig som du klikker på Start-menyen og velger å starte PC-en på nytt.

Da får du opp disse tre valgene som vises på bildet her til høyre.

 • Fortsett – PC-en starter på nytt på vanlig måte.

 • Feilsøking – du får videre to valg. Det første valget er å tilbakestille PC-en, det vil si en mulighet til å installere Windows på nytt.

  Det andre valget er avanserte alternativer. Her får du hale seks forskjellige valg, blant annet systemgjenoppretting, oppstartreperasjon og tilgang til oppstartinnstillinger.

  Velg Oppstartinnstillinger hvis du ønsker å starte Windows i sikker modus. Klikk først på «Start på nytt»-knappen, og du får da opp en meny med blant annet muligheten til å starte Windows i sikker modus.

 • Slå av PCen – da slås PC-en av på vanlig måte.

Avansert oppstart
Et annet alternativ er via Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Gjenoppretting, Avansert oppstart. Hvis du velger «Start på nytt nå», vil du få samme alternativene som med Shift-tasten og Start på nytt.

Slik fikser du «Something happened»-feil

something_happend_windows10

Enkelte brukere får den kryptiske meldingen: «Something happened» når de prøver å oppgradere fra Windows 7 eller Windows 8.1 til Windows 10. Brukeren får kun ett alternativ og det er å lukke vinduet, men installasjonen avbrytes. Dette skjer visstnok kun hvis du har lagd en ISO-fil, og prøver å oppgradere til Windows 10 fra en DVD eller en minnepinne.

Denne feilmeldingen skal visstnok skyldes språkinnstillinger i Windows. Den enkleste måten å fikse dette problemet er å kjøre installasjonsfilen du finner på microsoft.com og velge «Oppgrader denne PCen nå». Dette melder nettstedet thewindowsclub.com.

Diverse

Her får du hjelp fra Microsoft

Er det fortsatt noe du lurer på om Windows 10? Microsoft har lansert nettsiden «Hjelp og fremgangsmåter for Windows 10», du finner den på microsoft.com.

Windows 10 videoer

Dette er samling av videoer som introduderer Windows 10.

Fra Microsoft:

Fra WinBeta:

You may also like...

5 Responses

 1. Randdi Bolstad sier:

  Under oppgraderingen til Windows 10 ble feil bruker valgt. Hvordan får jeg endret il hovedbruker som har alt innholdet på PCen?

 2. Magne Nilsen sier:

  Systemet har lagt min epost adresse og passordet til den for å starte pc’en. Jeg ønsker ikke å ha passordet til epsten som passord for å starte PC’en. Dette fordi vi er flere som bruker pc’en. Hvordan får jeg endret oppstartinnstillingene slik de var, altså et helt eget passord bare for oppstart?

 3. Jeg har fåt ny PC nå i okt. 2016 med Windows 10, og Outlook. Fordtår ikke hvorfor jeg allerede får beskjed om at jeg har overskredet kvoten på e-mail????????? Hva er dette? Må man slette all e-post etterhvert for å kunne skrive nye?????
  Hva skal jeg gjøre?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.