TEST: Windows 10

Windows 10 ble lansert for snart to måneder siden. Har Microsoft klart å rette opp det dårlig rykter fra Windows 8.1? Er det noe å glede seg over? Er det noe som burde vært annerledes? Vi tar en titt på de nye funksjonene og eventuelle forbedringer.

Førsteinntrykket

w10_ui2

Oppgraderingsprosessen går ikke helt etter planen i vår test. Vi får ikke beholde Windows Virtual PC 2007. Windows nektet rett og slett å fortsette med oppgradering, hvis ikke vi kvittet oss med dette programmet.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Godt førsteinntrykk
Etter avinstallasjon av Windows Virtual PC 2007 går oppgraderingen som planlagt, og vi liker det vi ser i Windows 10. Windows starter opp med det klassiske skrivebordet.

Det som først og fremst er positivt med Windows 10 er at Microsoft har lyttet til brukerne. Startmenyen er tilbake og vi kan også justere grensesnittet i ganske stor grad.

Brukergrensesnitt

win10_start_innstillinger

Det er ingen tvil om at Microsoft har gjort store forbedringer i grensesnittet sammenlignet med Windows 8.1. Dessuten er grensesnittet nå mer skreddersybart, vi kan justere menyene og snarveiene på flere forskjellige måter.

Startmenyen er tilbake og er i tillegg ganske fleksibel. Vi kan fjerne, legge til og bevege enkelte fliser slik vi ønsker å ha flisene. Vi kan også fjerne flisene totalt, hvis vi ikke liker konseptet.

Det som kunne vært bedre
Microsoft har bestemt seg for å legge til enda en innstillingsmulighet i form av Innstillinger via startmenyen. Dette kommer altså i tillegg til det klassiske Kontrollpanelet.

Problemet med dette er at det kan være vanskelig for brukeren å vite eller huske hvor en bestemt innstilling befinner seg. Dette kan være forvirrende.

Microsoft Edge

w10_edge1

Nå er endelig en ordentlig nettleser på plass i Windows som standard. Riktignok er ikke Internet Explorer borte, men det er Edge som er standardnettleseren.

Edge er noe ganske annet enn Internet Explorer. Den nye nettleseren er minimalistisk, og leveres også med en rekke interessante funksjoner som mulighet til å skrive notater direkte i nettleseren og en lesemodus som fjerner alle menyer.

Det som først og fremst mangler i Edge er utvidelser. Det finnes utvidelser for Edge, men ikke i samme omfanget som for Chrome og Firefox.

Vi tar noen hurtighetstester for å sammenligne Edge, Internet Explorer, Chrome, Opera og Firefox. Jo større tallene er i disse testene jo raskere er nettleseren. Selve tallene er likevel ikke interessante, det som først og fremst er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne

Vi bruker følgende tester:

Edge

 • JetStream: 100.26
 • Octane: 15 885
 • V8 Benchmark: 18 674

Chrome

 • JetStream: 110.87
 • Octane: 22669
 • V8 Benchmark<: 21629/li>

Firefox

 • JetStream: 94.833
 • Octane: 15 484
 • V8 Benchmark: 20460

Opera

 • JetStream: 107.92
 • Octane: 21 998
 • V8 Benchmark: 16 124

Internet Explorer

 • JetStream: Internet Explorer klarer ikke denne testen.
 • Octane: 8680
 • V8 Benchmark: 10045

Nettlesere oppsummering
Google Chrome gjør det vesentlig bedre enn Edge i hastighetstestene, og er faktisk den raskeste nettleseren i alle tre testene. Internet Explorer derimot er den store taperen.

Sikkerhet

w10_personvern

Det positive er at Windows 10 har omfattende innstillingsmuligheter for sikkerhet. Problemet er at standardinnstillingene er ikke alltid positive for brukeren. Saken er nemlig at Microsoft samler inn ganske mye informasjon om brukeren, dersom vi ikke endrer standardinnstillingene. Les mer om dette i vår oversikt.

En annen ulempe er at du kan ikke deaktivere automatiske oppdateringer dersom du bruker Windows 10 Home.

Microsoft har bestemt at brukeren av Windows 10 Home ikke skal kunne deaktivere automatisk oppdatering. Tanken bak dette er god, nemlig at sikkerhetsoppdateringer er viktig for alle. Problemet er at enkelte oppdateringer kan være korrupte og kan føre til at Windows fungerer dårlig.

Leveringsoptimalisering er enda et eksempel på en funksjon i Windows 10 som kanskje ikke bør være aktivert som standard. Dette er en funksjon som skal føre til at oppdateringer skal kunne leveres raskere. Problemet med dette er at oppdateringer kan hentes fra naboen eller enhet som er i nærheten av enheten din. Har vi aktivert denne funksjonen, betyr det at andre enheter kan bruke vår båndbredde, altså kan ytelsen bli redusert.

Flere interessante funksjoner

Windows 10 leveres med flere nye funksjoner som er mer eller mindre interessante for folk flest, men også for avanserte brukere.

 • Virtuelle skrivbord
  Dette er en funksjon for multitaskere – les mer.

 • Hurtigtilgangmeny
  Vi får tilgang til en rekke funksjone hvis vi høyreklikker på startmenyen.

 • Utvidet handlissenter
  Vi kan aktivere eller deaktivere varslinger i Windows – les mer.

 • Cortana
  Dette er en taleassistent i Windows 10, det vil si en funksjon som gjøre det mulig å snakke med PC-en. Denne funksjonen er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge.

Er Windows 10 lansert for tidlig?

Det kan virke som Microsoft ikke har testet ut Windows 10 skikkelig for det ble lansert, det er rett og slett for mange barnesykdommer. Dette er bare noen av problemene som brukerne sliter med: Problemer med oppgradering, internett, aktivering, kompatibilitet, pluss rapporter om diverse feilmeldinger. Du finner en oversikt over hva brukerne sliter med på denne siden.

Konklusjon

Det som først og fremst er positivt med Windows 10 er at Microsoft har lyttet til brukerne. Startmenyen er tilbake og grensesnittet kan i stor grad justeres.

Det som kunne vært bedre er innstillingsalternativene. Microsoft har lagt inn muligheten Innstillinger i tillegg til klassikeren Kontrollpanel. Problemet med dette er at vi vet ikke alltid hvor en bestemt innstilling er plassert.

Pluss

+ Windows 10 er gratis ved oppgradering fra Windows 7 og 8.1.
+ Windows 10 er klart bedre enn Windows 8.1.
+ Startmenyen er tilbake.
+ Grensesnittet er fleksibelt.

Minus

– Microsoft samler inn for mye informasjon om brukerne.
– Windows 10 har ikke ett sentralt sted for innstillinger.
– For mange barnesykdommer – lansert litt for tidlig.
– Leveringsoptimalisering er dårlig ide.
– Obligatorisk automatisk oppdatering.

You may also like...

2 Responses

 1. Tore Dypmyr sier:

  Har kun hørt negative ting om 10.

 2. Guttorm Flaten sier:

  Ett hundre prosent spionvare til nytte for de super paranoide idiotene rundt om kring . Les NSA,CIA, etc,etc, Dårligste versjon noensinne.. Ren dritt. !! Det verste er at vi som ikke ønsker å ha det , skal tvinges ved at de serverer dritt via Windows update som ikke lar seg avinstallere og dermed setter mange programmer ut av funksjon.. Har Windows 7 pro, det nest beste etter XP.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *