Windows-startmenyen slik du vil ha den

Startmenyen i Windows er blitt elsket og hatet i de forskjellige Windows-versjonene. Det var mange som likte startmenyen i Windows 7 og Microsoft fikk mye pepper for å ha fjernet den i Windows 8 – derfor er den tilbake i Windows 10.

Les også: Windows 10 spørsmål og svar

Microsoft lyttet til brukerne

I denne videoen er det Mohammed Samji fra Microsoft som presenterer Windows 10 og han kaller startmenyen for «iconic piece of Windows», altså en helt annen tone enn da Windows 8 ble lansert uten startmeny.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Prisbelønt startmeny

Noen liker startmenyen i Windows 10 såpass godt at den er blitt prisbelønnet av organisasjonen Industrial Designers Society of America (IDSA), som nylig ga startmenyen prisen «Digital Design Award» for godt design. Begrunnelsen skal være utseende og hvor nyttig menyen er. Les mer om begrunnelsen for prisen på idsa.org.
Det beste fra Windows 7 og Windows 8

w10_startmenyen

Mangel på startmeny er nok den delen av Windows 8 som brukerne klagde mest over.

Microsoft har heldigvis gjort noe med dette, har både lagt til en startmeny og gjort denne ganske så fleksibel og skreddersybar. Noen vil mene selskapet har kombinert det beste fra Windows 7 og Windows 8.1, nemlig startmenyen og fliser, og kombinert disse i samme meny.

Øverst på menyen har du apper som er mest brukte, og nederst på menyen får du tilgang til nyttige funksjoner som filutforsker, innstillinger, på/av-knapp, pluss en mulighet til å få en liste med alle appene.

I midten finner du apper som er blitt installert nylig, dersom det finnes slike apper.

Du kan justere startmenyen via Start, Innstillinger, Personalisering, Start. Her kan du bestemme hva som vises på startmenyen, og du kan også bestemme hvilke mappen som eventuelt vises på menyen via en egen lenke for denne innstillingen.

 

Tilrettelegg startmenyen slik du vil ha den

win10_fliser_hoyreklikk

Du kan høyreklikke på hver enkelt flis og fjerne denne med Løsne fra Start, endre størrelsen på den, flytte den til oppgavelinjen eller avinstallere den. Du kan også bevege musepekeren til kantene av fliseområdet og øke eller redusere området. Videre kan du flytte enkeltfliser akkurat hvor du vil ha den.

Bruk Innstillinger, Personalisering og Start, til å skreddersy startmenyen ennå mer. Du kan velge om Start-menyen viser mest brukte apper eller ikke, om startmenyen viser nye apper, og du kan velge hvilke mapper som vises på startmenyen.

win10_fliser

Flisene som er kjent fra Windows 8.1 er nå en del av Start-menyen i Windows 10, og du kan legge en hvilken som helst app som en flis til denne delen av startmenyen i Windows 10. Det er bare å høyreklikke på appen på startmenyen og velge Fest til Start.

Flisene deles i grupper, og hver gruppe har et navn/beskrivelse på toppen av gruppen. Du kan selv endre beskrivelsen på gruppen ved å klikke på den.

Slik fjerner du alle flisene

Hvis du ikke liker konseptet med fliser i startmenyen kan du rett og slett fjerne flisene. Selve fliseområdet kan i utgangspunktet ikke fjernes med ett klikk, men du kan høyreklikke på hver enkelt flis og velge Løsne fra Start helt til du har ingen fliser igjen, og du kan deretter dra flisekanten fra høyre til venstre med musepekeren slik at denne delen forsvinner.

Slik kan du gjenopprette flisene

Hvis du angrer på at du fjernet flisene fra startmenyen, kan du velge en hvilken som helst app for å feste denne til startmenyen, da vil flisene automatisk bli synlige igjen. Dette gjør du ved å velge Alle apper fra startmenyen, høyreklikke på en bestem app fra menyen og legge den på nytt som en flis med fest til Start.

Vil du heller ha startmenyen fra Windows 7? Ikke noe problem!

Du kan bruke programmet Classic Shell til å få tilbake startmenyen slik den er i Windows 7. Den gode nyheten er at det er helt gratis, og det er veldig enkelt å bruke. Les mer på denne siden.

You may also like...

3 Responses

  1. Arne sier:

    Slik fjerner du alle flisene, og Takk for det alt handler om et bedre liv, og påstår at Win10 er kjempe Bra. Jeg løste det selv, her forstod ingen hva jeg mente.
    Fansy ok men Sorry ikke for meg..

  2. Hvordan endre navn på flisene i W10, ofte kommer det ikke fram hvilke fliser det er, bare hovedtekst.
    Hvordan fjerne navn/beskrivelse på toppen av gruppen av fliser slik at dette tar mindre plass ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.