Slik får du gratis Windows 10
Det er offisielt for sent å benytte seg av tilbudet om gratis oppgradering fra Windows 7 eller Windows 8.1 til Windows 10. Det finnes likevel en mulighet.

Les også: Windows 10-triksene

På denne siden får du en gjennomgang av hvordan du kan oppgradere til Windows 10, helt gratis.

Det er fortsatt mulig

Microsoft har fjernet de fleste mulighetene til å oppgradere fra Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10. Det finnes fortsatt en mulighet til å få Windows 10 helt gratis.

Langvarig prosess med flere «vanskelige» valg

Du må regne med at denne prosessen kan ta lang tid – dette avhenger blant annet av hvor kraftig PC du har og hvor rask internett-forbindelse du har. Vi har nettopp oppgradert fra Windows 7 til Windows 10 og hele prosessen tok over 2,5 timer. Det som tar så lang tid er nedlasting, oppgradering, oppdateringer og tre omstart av PC-en.

I tillegg får du en rekke valg på slutten som kan være vanskelig å ta stilling til hvis ikke du har sett disse valgene før. Microsoft har lagt inn disse valgene etter å ha fått massiv kritikk for manglende personvern i Windows 10.

Du bør uansett ikke jobbe på PC-en mens dette pågår. Husk å ta sikkerhetskopi av viktige filer før du setter i gang. Du får riktignok et valg om å beholde filer, men det er slett ikke sikkert filene er på plass etter oppgraderingen.

Verktøyet som fungerer

Media Creation Tool
Her er verktøyet som fortsatt fungerer: Det du gjør er å besøke nettsiden microsoft.com. Klikk på «Last ned verktøyet nå», kjør filen «MediaCreationTool1803.exe» godta lisensavtalen, velg «Oppgrader denne PCen nå» og klikk på Neste-knappen. Så er det bare å vente på at Windows 10 lastes ned og oppgraderingen gjennomføres.

Prosessen fortsetter ikke automatisk
Denne oppgraderingen går forresten ikke automatisk fra begynnelse til slutt. Du må blant annet aktivt godkjenne lisensvilkår for Microsoft-programvare midt i prosessen. Videre må du godkjenne at Microsoft Security Essentials (dersom du har installert den) fjernes under oppgraderingen – denne blir erstattet med Windows Defender. Du må klikke på Bekreft-knappen for å fortsette oppgraderingen.

Til slutt får du et vindu hvor du har en mulighet til å beholde personlige filer og mapper. Det er bare å klikke på Installer-knappen fordi dette valget er allerede merket. Nå settes selve oppgraderingen i gang. To og en halv time og tre omstart senere er Windows 10 klar til bruk.

Dine valg etter oppgradering
Den siste fasen i oppgraderingen. Windows 10 starter opp som vanlig og du kan logge deg på. Nå starter den kanskje vanskeligste delen av oppgraderingen, fordi du står overfor ganske mange valg før du kan ta i bruk Windows 10. Noen av valgene er lettere enn andre. For ordens skyld, du kan alltid endre dine valg i ettertid via innstillinger.

 • Gjør mer med stemmen – hvis du ønsker å snakke med Cortana i Windows 10 velger du «Bruk talegjenkjenning.». Hvis ikke velger du «Ikke bruk talegjenkjenning.». Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.
 • La Microsoft bruke posisjonen din – hvis du ønsker at Windows og apper skal få vite om din posisjon velger du Ja. Hvis ikke velger du Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.
 • Finn enheten – du kan velge å aktivere (Ja) funksjonen Finn enheten og bruke enhetens posisjonsdata for å finne enheten hvis du mister den. Eller du kan deaktivere funksjonen ved å velge Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.
 • Send diagnosedata til Microsoft – klikk på Fullstendig hvis du ønsker å sende alle diagnosedata til Microsoft. Klikk på Grunnleggende hvis du ønsker å kun sende minimal informasjon om enheten, innstillinger og egenskaper. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.
 • Forbedre håndsskrifts- og inntastingsgjenkjenning – klikk på Ja hvis du ønsker å sende data til Microsoft for å forbedre språkgjenkjennings- og forslagsegenskapene som brukes av apper og tjenester som kjører på Windows. Klikk på Nei hvis du ønsker at slike data ikke skal sendes til Microsoft. Klikk på ett av valgene og så på Godta
 • Få skreddersydde opplevelser med diagnosedata – hvis du ønsker at Microsoft skal tilby skreddersydde opplevelser basert på diagnosedataene du har valgt tidligere, velger du Ja. Klikk på Nei hvis du ønsker at Microsoft ikke skal tilby deg skreddersydde opplevelser. Klikk på ett av valgen og så på Godta.
 • La apper bruke annonse-ID – hvis du ønsker å få tilpasset reklame velger du Ja. Du velger Nei hvis reklamen ikke skal være tilpasset. Klikk på ett av valgene og så på Godta.

Nå starter endelig Windows 10! Du får opp et vindu i nettleseren Edge med en introduksjon til Windows 10.

Nedgradere?

Ønsker du å angre oppgradering til Windows 10? Du kan gjøre det – les mer i vår artikkel. Vær klar over at du har bare ti dager på deg å nedgradere. Etter ti dager er det for sent.

You may also like...

15 Responses

 1. R Berger sier:

  En grei forklaring dette, selv om det tar tid. Imidlertid, hva gjør man når i prosessen man
  blir bedt om produktnøkkel ? Win 7 nøkkelen gjør jo ikke mye nytta ?

  • Jeg har brukt dette mange ganger og er aldri blitt bedt om produktnøkkel. Det er faktisk win 7 nøkkelen som gjelder. Har du en annen erfaring?

   • Frank Noem sier:

    ja, windows 7 nøkkelen fungerer ikke, selv om jeg har brukt denne til å oppgradere tidligere også. måtte formatere da mine windowsfiler plutselig begynte å slå seg vrange, så nå måtte jeg da installere win7 på nytt, og får ikke oppgradert til win10 :/

    • Jeg har nettopp sjekket om Microsoft har blokkerte metoden (Media Creation Tool). Det har de ikke. Jeg oppgraderer nå Windows 7 PC til Windows 10 og jeg får ingen problemer. Oppgraderingen går som planlagt. Jeg vet ikke hvorfor det ikke virket hos deg, kanskje det er noe feil i Windows, eventuelt at PC-en ikke er kraftig nok? Er det en gammel PC? Jeg ville prøvd Media Creation Tool igjen. Den virker fortsatt. Får du feilmelding, eller?

     • Per Berge sier:

      Bare ett kjapt spørsmål som muligens kan ha relevans. Bør en ha nettverkskabel direkte i modem istedenfor benytte wifi ved oppgradering tro ?

      Mvh Per Berge

 2. Pawel sier:

  Fikk heler ikke installer Windows 10 fikk feilmelding. «Installasjon mislyktes i SAFE_OSE – fasen med en feil under APPLY_IMAGE – operasjon. Hva betyr det?

 3. Per Berge sier:

  Ett spørsmål før jeg setter igang. Gjelder dette fortsatt 31-07 2019 ?

  Mvh

  • Ja. Gjorde dette selv i går og det virker fortsatt. Det er jo bare å prøve. Verre er det ikke.

   • Anonym sier:

    Jeg var bare redd jeg kunne bli hengende i mellom. Har nemlig fått 2 PC ødelagt siste året, skjønt det var den berømmelige april 2018 oppdateringa Windovs sendte ut.

    • Du kan angre på oppgraderingen, men da har du kun 10 dager på deg å angre. Høres rart ut med ødelagt PC – jeg har flere PC-er her som jeg bruker for tester og har aldri opplevd ødelagt PC

     • Anonym sier:

      Taklker for den oplysninga.

      Er jo ett kjent problem det med denne fatale april 2018 oppdateringa. Har du ikke hørt om det altså ?

 4. Per Berge sier:

  Ser jeg poster som anonym, det var ikke meninga. Trodde det lå i korta att jeg var Per Berge .)

  • Vel, det er egentlig oktober-oppdateringen som var den store skandalen, var ikke det?
   Joda, jeg har skrever flere artikler om dette på Dataporten 🙂

   Jeg har nok vært heldig at ingen av mine PC-er var berørt av dette. Men også fordi jeg pleier å vente minimum én måned med å installere store oppdateringer på arbeids-PC-en.

 5. Per Berge: Dette skal ikke ha noe å si, men det vet man ikke før man prøver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.