Wikipedia-gründer kjemper mot falske nyheter

Jimmy Wales, gründeren av det nettbaserte leksikonet Wikipedia, skal etter planen lansere en ny nyhetsside som har som mål å bekjempe fenomenet «fake news», altså falske nyheter.

Gratis og uten reklame

Planen er å ansette profesjonelle journalister og at også frivillige skal kunne skrive nyheter for den nye nettsiden. Nettsiden skal være reklamefri og gratis å lese, på samme måten som leksikonet Wikipedia. Driften blir finansiert av frivillige donasjoner.

Nyheter blir faktasjekket
Jimmy Wakes kaller dette for «Evidence-based journalism» eller bevisbasert journalistikk. Det betyr at journalistene må kunne sikre at nyhetene ikke er falske ved å oppgi detaljer om kilder, og publikum skal også ha muligheten til å redigere eventuelle faktafeil. En nyhet vil ikke kunne publiseres før den er blitt godkjent av bestemte medlemmer av WikiTribune. En kjerne av profesjonelle journalister skal få betalt lønn for arbeidet.

Du finner en nye nettsiden på wikitribune.com

Populære sider

Wikitribune drives av organisasjonen Wikimedia Foundation og den mest populære nettsiden, Wikipedia, er nå nummer 5 over verdens mest populære nettsider etter Google.com, Youtube.com, Facebook.com og Baidu.com (kinesisk søk), ifølge alexa.com.

Det er sikkert mange som ikke er klar over hvor mange søstersidene er blitt etter hvert, det dreier seg slett ikke om bare Wikipedia. Dette er noen av sidene som drives av Wikimedia Foundationm:

Kilder: Wikipedia, BBC

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *