Alt om Wikipedia

Wikipedia kjenner «alle» til, men er du klar over mulighetene? På denne siden får du nyttige tips og triks om bruk av leksikonet, informasjon om fordeler ved registrering som Wikipedia-bruker, og tips om utvidelser for nettlesere.

Les også: Gratis kurs på nettet

Vi tar også en gjennomgang av hvordan du kan laste ned hele eller deler av Wikipedia, på din egen datamaskin, eventuelt andre enheter, som du dermed kan lese uten tilgang til internett.

Les også: E-bøker

Videre forteller vi deg også om hvordan du setter i gang med redigering av Wikipedia. Til slutt stiller vi spørsmålet: Har Wikipedia god nok kvalitet?

Hva er Wikipedia?

Wikipedia er et gratis, åpent og reklamefritt leksikon (en såkalt encyklopedi) som er skrevet av leserne, det vil si alle som ønsker det kan bidra – les mer.

Leksikonet ble grunnlagt av Jimmy Wales i 2001, i første omgang kun på engelsk. Veksten for leksikonet har vært helt utrolig. Første året hadde det 20 000 artikler på 26 språk. I 2002 ble det bestemt at Wikipedia ikke skulle finansieres av reklame, men videre drift skulle være avhengig av donasjoner.

Fortsetter å vokse

I januar 2018 hadde Wikipedia over 5 500 000 artikler – i august 2023 består Wikipedia av rundt 6 700 000 artikler – se statistikken på denne siden.

Wikipedia er i skrivende stund tilgjengelig på 334 språk og har over 45 millioner registrerte brukere – du finner alle tallene på meta.wikimedia.org og en.wikipedia.org.

Introduksjon

Dette er en kort introduksjon til Wikipedia:

Du finner flere videoer på YouTube-kanalen til Wikipedia Norge.

Denne videoen er en introduksjon til Wikipedia på engelsk:

Det finnes et foredrag på norsk holdt av Frode Inge Helland om Wikipedia fra 2009. Dette er en fin introduksjon til Wikipedia, men altså mye av informasjonen er utdatert. Lysbildene fra foredraget er fortsatt tilgjengelige på slideshare.net.

Kanskje det mest interessante vi får vite fra dette foredraget er hvor god kvalitetssikring Wikipedia faktisk har – Frode kommer med flere eksempler på feilaktive endringer, som er blitt gjort i Wikipedia, men som erfaringsmessig er blitt rettet i løpet av ganske kort tid. Bidragsyterne er rett og slett på vakt hele tiden, og retter feil nesten fortløpende.

Hva kan Wikipedia brukes til?

Wikipedia byr på flere muligheter enn du kanskje tror:

 • Leksikon
  Wikipedia er jo et leksikonet, og kan selvsagt brukes som nettopp det. Her finner du informasjon om alt mellom himmel og jord.
 • Oversetter
  Wikipedia består av flere språkversjoner, noe du kan utnytte ved å oversette enkeltord til et annet språk. Dette kan du gjøre ved å lese en artikkel om et bestemt emne, og klikke så på et annet språk i menyen øverst til høyre, altså samme emnet på et annet språk. Dette er selvsagt avhengig av at en artikkel om et bestemt emne faktisk finnes på et bestemt annet språk.
 • Et skoleprosjekt
  Wikipedia kan brukes som et skoleprosjekt, og ta tenker vi i utgangspunktet ikke som et «vanlig» leksikon, men som bidragsytere for leksikonet. Det finnes flere rapporter om slike vellykkede prosjekter, blant annet fra Quebec i Canada. Dette er et prosjekt fra 2013. Det å opprette/redigere Wikipedia-artikler, evetuelt på et annet språk enn engelsk, kan være veldig pedagogisk, både på individuelt plan, men også som en gruppeoppgave.

Registrering

Det er mulig å bli en registrert Wikipedia-bruker. Dette er ikke nødvendig for å redigere leksikonet, men registrering gir en rekke fordeler:

 • Du får egen brukerside med egen profil, med mulighet til å kommunisere med andre registrerte Wikipedia-brukere.
 • Du får muligheten til å sette dine egne innstillinger.
 • Du kan endre fonter, farger og annet ved hjelp av personlige stilark.
 • Du kan se en oversikt over dine bidrag.

Du får dessuten tilgang til såkalte tilleggsfunksjoner. Du får tilgang til disse når du logger deg på Wikipedia som en registrert bruker via Innstillinger (øverst til høyre på en Wikipedia-side) og Tilleggsfunksjner.

Logg deg inn på din Wikipedia-konto, klikk på Innstillinger og Tilleggsfunksjoner, og du får du en lang liste over funksjoner.

Tilleggsfunksjonene er som regel basert på Javascript, så Javascript må være aktivert i nettleseren, hvis tilleggsfunksjoner skal fungere. Du skal sette en hake ved den funksjonen du ønsker å aktivere, og deretter klikke på Lagre-knappen nederst på siden.

no.wikipedia.org kan du leser nærmere om fordelene ved å bli en registrert Wikipedia-bruker.

Navigasjon og søk

Wikipedia kan utforskes på flere forskjellige måter. Du kan rett og slett bare bla i Wikipedia, akkurat som du surfer på nettet ellers – forsiden for Wikipedia på det språket du har valgt, har lenker til blant annet tidsaktuelle artikler. Du kan bruke søkefunksjonen, eller du kan besøke en tilfeldig side i leksikonet.

Søkefunksjonen finner du øverst til høyre. Det bør også nevnes at de fleste nettbrukere finner frem til Wikipedia via søkemotoren Google – ganske mange Google-søk har nemlig Wikipedia-treff øverst på listen.

Utforsk kategoriene dagligliv, historie, kunnskap, samfunn, geografi, kommunikasjon, natur, teknologi, helse, kultur og personer.

Menysystemet til venstre gir tilgang til en rekke nyttige funksjoner i Wikipedia.

Her får svaksynte hjelp til å lese leksikonet – skriften blir større enn normalt.

Utmerkede artikler samler de beste Wikipedia-artiklene på et sted.

Hjelp er Wikipedias hjelpefunksjon – her får du hjelp til bruk av leksikonet, og får svar på spørsmål du måtte lure på.

Siste endringer gir deg en oversikt over siste redigeringer av leksikonet.

Under Prosjekt finner du blant annet stilmanual, prosjektportal, tinget, torget og tilfeldig side.

Wikipedia-menyen gir deg tilgang til kontakinformasjon for leksikonet, mulighet til å donere til Wikipedia og informasjon om Wikimedia Norge.

Under Utskrift finner du mulighet til å lage en bok av en Wikipedia-artikkel, laste ned en artikkel som en PDF-fil, og skrive ut en artikkel.

Nederst i menyen er listen over alle språkversjonene av Wikipedia. Her vil du kun finne språk, dersom en aktuell Wikipedia-artikkel finnes på en annen språkversjon enn gjeldende Wikipedia-side.

Engelsk eller norsk?

For mange av oss står valget gjerne mellom å bruke den engelske eller den norske språkversjonen. Hva bør man velge? Dette er selvsagt veldig avhengig av hvilket tema det er snakk om.

I mange tilfeller er den engelske språkversjonen bedre enn den norske, blant annet fordi den engelske versjonen er originalen og har et større omfang. Dreier det seg om lokale norske forhold, kan den norske versjonen derimot være det riktige valget. Det bør også nevnes at en av fordelene med å velge et annet språk om samme teamet, er at det kan gi et annet perspektiv på dette temaet.

Faner

Wikipedia har følgende faner. Navnet på fanen varierer i forhold til hvor du er i Wikipedia – er du for eksempel på en hovedside heter fanen Portal, mens den heter Artikkel hvis det er en underside:

 • Portal/artikkel
  Dette er selve hovedsiden, som viser selve Wikipedia-artikkelen.
 • Les
  Her kan du lese en artikkel i Wikipedia. Her få du en ekstralenker, hvis du leser en artikkel som omhandler et sted. Øverst til høyre (under fanene) dukker opp koordinater for det aktuelle stedet. Du kan klikke på koordinatene for å se nærmere på et kart.
 • Diskusjon
  Her har leserne muligheten til å diskutere den aktuelle artikkelen.
 • Rediger
  En side med redigeringsverktøy, med mulighet til å endre en aktuell artikkel.
 • Vis kilde
  Noen artikler har denne fanen i stedet for Rediger-fanen. Disse artiklene kan ikke redigeres av alle. Dette er er tiltak mot vandalisme for noen populære artikler.
 • Vis historikk
  Denne siden viser en liste over endringer som er gjort en en bestemt artikkel.

Last ned Wikipedia

Wikipedia kan lastes ned på din PC med hjelp av programmet WikiTaxi, slik at du ikke trenger tilgang til internett for å lese leksikonet. Leksikonet kan lastes ned delvis eller i sin helhet. Les mer om dette i vår guide.

Kritisk blikk

Du bør ikke ta alt du finner på internett som god fisk, og dette gjelder også Wikipedia.

Dette gjelder på generell basis: Wikipedia gir ingen garanti for påliteligheten av innholdet. Du finner mer om disse forbeholdene på wikipedia.org.

Denne videoen (fra 2009) gir deg mer informasjn om kritisk bruk av Wikipedia:

Kvalitetssikring

I og med at Wikipedia oppdateres av egne brukere, ligger det i sakens natur at kvalitetssikring er en utfordring. Erfaringsmessig, derimot, blir forsøk på vandalisme ganske fort rettet opp.

Har Wikipedia god nok kvalitet?
Når det gjelder eventuelle faktafeil i Wikipedia, finnes det en rekke studier som prøver å sammenligne det med andre lignende prosjekter, blant annet klassikeren Encyclopædia Britannica. Resultater av slike undersøkelser viser at Wikipedia er ganske pålitelig, noe som sikkert vil overraske mange, i og med at alle kan redigere leksikonet.

En av disse undersøkelsene ble gjennomført av det anerkjente tidsskriftet Nature i 2005. De sammenlignet vitenskapelig fakta i Wikipedia og Britannica, og konkluderte med at de to prosjektene var nokså like når det gjelder nøyaktighet. Les mer om saken på bbc.co.uk.

Wikipedia har en egen artikkel om pålitelighet (engelsk), og vandalisme (norsk).

Slik finner du de beste artiklene, eller de med redusert kvalitet:

 • «Utmerkede artikler» er et menyvalg på venstre siden i Wikipedia, som viser artikler som Wikipedia anser som bedre enn andre artikler. Dette er artikler som har gjennomgått en forholdsvis lang prosess med redigering og diskusjoner.
 • «Vis historikk» er en fane i Wikipedia som gir deg muligheten til å sjekke siste endringer som er gjort i Wikipedia. Denne muligheten har en funksjon som gjør at du kan sammenligne artikkelen slik den var før og etter endringen. Dette gjør det mulig å avsløre eventuell vandalisme. Du klikker på den endringen du ønsker å sjekke, og trykker deretter på «Sammenlign valgte revisjone».
 • Bemerkninger
  Wikipedia-artikler er under konstant overvåking av bidragsytere/redigerere, altså kvalitetsmessig. Dette er eksempler på bemerkninger som en Wikipedia-artikkel kan få:
  • Nøyaktighet: Denne sidens nøyaktighet er bestridt. Nøyaktig fremstilling impliserer ofte at det må leses korrektur og opplysninger sjekkes mot kilder. En del funksjonalitet er endret og lagt til uten at teksten er oppdatert. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
  • Opprydning: Denne artikkelen trenger en opprydning for å oppfylle Wikipedias kvalitetskrav. Du kan hjelpe Wikipedia ved å forbedre den.
  • Viktig opprydning: Denne artikkelen dekker et viktig tema, men har for dårlig standard og trenger en opprydning for å ordne dette.
  • Objektivitet: Artikkelen inneholder originalforskning og lite nøytral begrepsbruk. Endringer som mangler kildehenvisning og/eller avviker fra en objektiv fremstilling, kan bli fjernet.
  • Geografisk omfang: Perspektivet og/eller eksemplene i denne artikkelen/seksjonen fokuserer på norske forhold, og representerer ikke et globalt ståsted.

I 2022 sjekket Teknisk Ukeblad om fakta i Wikipedia er bra eller dårlig og du finner svaret i vår artikkel.

Redigering

En viktig del av Wikipedia-prosjektet er redigering, det vil si at alle som ønsker det kan gjøre endringer i Wikipedia. På no.wikipedia.org får du en fin innføring i redigering av leksikonet.

Det finnes to typer fremgangsmåter ved redigering av Wikipedia, den ene er redigering av eksisterende artikler, og den andre er opprettelse av nye artikler. Nærmere forklaring finner du har:

Endring av eksisterende artikler
Redigering av en side på Wikipedia kunne knapt vært enklere. Bare klikk på «Rediger»-fanen på toppen (øverst til høyre) av siden du ønsker å redigere, og sett i gang.

rediger

Noen artikler har en «Vis kilde»-fane i stedet for en «Rediger»-fane.

viskilde

Dette gjelder alrtikler som på en eller annen måte er sentrale/viktige, og kan derfor ikke redigeres av alle – hensikten er å forhindre vandalisme.

Hvis du trykker på en «Rediger»-fane, får du opp en side med en boks som gjør det mulig å redigere innholdet. Her finner du verktøy som blant annet gir fet skrift, kursiv og anførselstegn. Her får du også tilgang til avansert verktøykasse, spesialtegn og hjelp.

rediger_tools

Her finner du blant annet et verktøy for å sette inn lenker til en artikkel. Klikker du på lenke-ikonet, får du opp et slikt vindu:

lenke

I vinduet for Sidetittel skal du skrive nettadressen (URL-en), og for lenketekst skal du skrive navnet på nettsiden som tilhører den aktuelle lenken. Velg Wikipedia-side, eller en ekstern side, og til slutt Sett inn lenke.

Er du usikker på hvordan du skriver en riktig struktur i redigeringsvinduet, kan et godt tips være å se hvordan andre har gjort det. Et eksempel er opprettelse av lenker i Wikipedia. Det er en stor sjanse for at noen har opprettet en lenke fra før av, i en bestemt artikkel – dette kan du utnytte ved å se hva slags kode Wikipedia bruker til å opprette lenker. Wikipedia bruker ikke vanlig HTML-kode.

Når du er ferdig med redigering, kan du bruke «forhåndsvisning»-knappen for å se hvordan dine endringer ser ut. Til slutt kan du trykke på «lagre siden», og dine endringer blir øyeblikkelig lagt til.

Wikipedia har laget en egen veiledning for lesere som ønsker å sette i gang med redigering av leksikonet – denne finner du på no.wikipedia.org.

Tips for å komme i gang
Synes du det er vanskelig å sette i gang? Redd for å gjøre feil? Det første skrittet er alltid det vanskeligste. Et godt tips er å finne en liten artikkel, gjerne en artikkel som er forholdsvis nyopprettet, finne kommafeil eller andre småfeil i språket, og rette opp disse – bare for å se hvordan redigering fungerer.

Et annet godt tips er å bruke Sandkassen, hvis du ønsker å teste ut redigering, før du gjør det på «ordentlig».

Opprette nye artikler
I utgangspunktet skal man ikke opprette nye artikler om emne som allerede er på plass i Wikipedia. Spørsmålet er da: hva kan/skal du skrive om? Du finner tips på no.wikipedia.org.

På denne videoen (fra 2009) får du en innføring i redigering av Wikipedia:

Mer informasjon om Wikipedia

hjelpesiden til Wikipedia finner du hjelp til det meste, men det finnes flere nyttige sider med svar på andre ting du måtte lure på:

Wikipedia-triks

Disse triksene kommer i tillegg til de vi allerede har nevnt i denne artikkelen. Noen av disse triksene er nyttige, mens andre er mer for moro skyld:

 • Dagens tip – engelsk versjon av Wikipedia har en egen side som kalles «Tip of the Day». Tilsvarende norsk side kalles «Ukens tips».
 • Endre utseende på leksikonet – på wikipedia.org finner du lenker til sider som viser et annet utsende enn det tradisjonelle. Her finner du blant annet versjon som er tekstbasert, eller en versjon som er tilrettelagt for mobiltelefoner. Mulighetene er ganske mange.
 • Mobil versjon av Wikipedia finner du på en.m.wikipedia.org.
 • Les Wikipedia uten lenker – det finnes et egen menyvalg for dette, nemlig «Utskrift» og «Utskriftversjon» i menyen til venstre.

Søstersidene

Wikipedia er bare ett av mange prosjekter som er drevet av organisasjonen Wikimedia Foundation. Dette er søstersidene til Wikipedia:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *