Wikipedia fyller 20 år

Mandag 15. januar 2001 lanserte Jimmy Wales og Larry Sanger Wikipedia.

Les også: Slik laster du ned Wikipedia

Wikipedia har fått masse kritikk for feilinformasjon, men har etter hvert blitt en stor suksess.

Wikipedia er i dag nummer 13 over verdens mest besøkte nettsider, ifølge alexa.com.

Wikipedia er tilgjengelig på over 300 språk og leksikonet er vedlikeholdt av frivillige.

Massiv kritikk

Wikipedia har fått veldig mye kritikk i løpet av disse 20 årene. Det handler for det meste om feilinformasjon. Det ligger i sakens natur at et leksikon som hvem som helst kan redigere er nesten å be om trøbbel. Wikipedia har løst dette med frivillige – det er brukerne selv som skal passe på at informasjonen er mest mulig korrekt. Dette viser seg å fungere ganske bra.

Kvalitetssikring

Wikipedia har publisert egne artikler om kvalitetssikring. Dette temaet er ganske omfattende og det viser at leksikonet tar dette seriøst. Du finner artiklene på en.wikipedia.org (engelsk) og no.wikipedia.org (norsk).

Svært nyttig

Undertegnede bruker Wikipedia ganske mye og erfaringen er nesten utelukkende positiv. Det som imponerer spesielt er artikler fra blant annet filmfestivaler og idrettsbegivenheter, bare for å nevne noe. Wikipedia gir meget god oversikt over for eksempel gruppespill i idrettsbegivenheter og filmer i filmfestivaler. Et eksempel på dette er filmfestivaler som BAFTA og Cannes – hjemmesidene til slike festivaler pleier dessverre å være meget dårlige og uoversiktlige – nyttig informasjon drukner gjerne i dårlige menyer og animasjoner. Her er Wikipedia MYE bedre – leksikonet går rett på sak og er som regel meget oversiktlig.

Kilde: BBC

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.