Vær på vakt for åpne WiFi-nett!

Du er kanskje ikke klar over det, men du blir «sondert» mens du går ute med mobiltelefonen din.

Les også: Vær obs på feriemodus

WiFi-sondering

WiFi-songering (probing på engelsk) handler om at din mobiltelefon driver og søker hele tiden etter WiFi-nett, mens du er ute og går, og telefonen din kobler seg på nettverket dersom telefonen oppfatter det som trygt. Hensikten med denne prosessen er jo å gjøre din digitale hverdag så brukervennlig som mulig.

Avsløringer

Forskere fra University of Hamburg bestemte seg for å undersøke denne saken nærmere. Målet var å finne ut hva slags data som utveksles mellom din telefon og WiFi-nettverket, uten at du er klar over det.

Eksperimentet ble gjennomført i et travelt område i en stor tysk by i november 2021. Forskerne brukte seks antenner for å fange opp signalene mellom mobiltelefoner og WiFi-nettene i en periode på tre timer.

I løpet av denne tiden hadde forskerne fanget opp 58 000 SSID-er. Forkortelsen SSID står for Service Set Identifier og er navnet på et trådløst nettverk.

Det som er urovekkende er at mange av SSID-en inneholdt deler av ruter-passord i klartekst, det vil si standard-passordene til populære rutere som selges i Tyskland. En kriminell kan altså i teorien avsløre passord i ren tekst. Dersom dette kan knyttes til spesifikke SSID-er er dette kritisk mangel på sikkerhet.

I tillegg bør man være klar over at det finnes skadelige WiFi-nettverk ute og derfor bør man være forsiktig med å koble telefonen til åpne nettverk.

Tips for å beskytte deg

Dette er tips som kan øke din sikkerhet:

  • Sørg for å oppdatere programvaren i din mobiltelefon.

  • Fjern gamle SSID-er eller nettverksprofiler du ikke lenger bruker. De kan kringkaste sensitiv informasjon.

  • Både Android og iOS tilbyr en mulighet for å deaktivere autokobling til åpne nettverk.

  • Du har en mulighet til å slå av sonderinger, altså at du stopper automatisk søk etter åpne nettverk. Problemet er at denne innstillingen reduserer brukervennligheten og kan også gjøre telefonen tregere.

Kilde: bleepingcomputer.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *