White Rabbit skal redde filmbransjen
White Rabbit er et forsøk på å finne en samlende betalingsmodell for strømming av filmer på nettet. Meningen er å bruke teknologien bak bitcoin (blockchain) for å få dette til.

Les også: Filmstrømmetjenester på nettet

Hva er blockchain?

Blockchain er en type kryptovaluta. Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontroll over generering av nye valutaenheter. Kryptovalutaer benytter seg av desentralisert kontroll i motsetning til regulære valutaer hvor kontrollen normalt er sentralisert hos en bank.

Hver datamaskin validerer en transaksjon og legger informasjon om denne transaksjonen til en bokføringsbok og kringkaster deretter boka til andre datamaskiner. Blockchain er en offentlig bokføringsbok og det som holder blockchain gående er et nettverk med kommuniserende datamaskiner (noder).

Ny betalingsmodell

Problemet er at det lastes ned store mengder film og TV-serier ulovlig og filmprodusentene taper store summer. Målet med White Rabbit er å bli kvitt piratvirksomheten og finne en betalingsløsning som både filmselskapene og seerne kan leve med.

Det er Alan R. Milligan som er administrerende direktør i White Rabbit og som mener de har en løsning på problemet. Løsningen beskytter opphavsretten til filmene.

Milligan mener Popcorn Time er en fantastisk tjeneste, men problemet er at seerne ikke har mulighet til å betale for tjenesten. Milligan mener blockchain kan revolosjonere bransjen på en ansvarlig måte.

Hva er egentlig White Rabbit?

White Rabbit er et programtillegg til nettleseren som gjenkjenner det du ser på, uavhengig av hvilken filmtjeneste du bruker. Samtidig blir du ikke tvinget til å abonnere på noe som helst. Du kan bruke blockchain-teknologien til å betale rettighetshaverne direkte og umiddelbart. Blockchain-teknologien skal sikre betalingen.

White Rabbit bruker «tokens» slik at brukeren kan se filmene anonymt, men likevel betale for å se filmene. Meningen er at White Rabbit skal få til et samarbeide med filmdistributører som ønsker å prøve ut modellen.

White Rabbit skal lanseres i begynnelsen av 2019

Du finner White Rabbit på whiterabbit.one, men selve tjenesten blir ikke lansert før neste år. Alphaverson skal allerede vært lansert for inviterte, mens betaversjon skal være klar i fjerde kvartal 2018. Prosjektet er blitt noe forsinket – det er jo mye som skal på plass med et såpass stort og ambisiøst prosjekt – lansering skal etter planen skje i begynnelsen av 2019.

Kilde: aftenposten.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *