Her lagres tidenes nettsider

Internet Archive er en ideell organisasjon som ble stiftet i 1996. Hensikten med denne organisasjonen er å gi alle tilgang til informasjon på internett.

Les også: Hva er Internet Archive?

Organisasjonen samler inn informasjon og publiserer dette på nettet i digitalt form. Dette er et bibliotek med samling av blant annet gratis bøker, filmer, programvare, musikk og nettsider.

Wayback Machine

Ett av mange prosjektet til Internet Archive er en såkalt Wayback Machine – dette er en spennende tidsmaskin som gjør det mulig å gå tilbake i tid, det vil si organisasjonen Internet Archive har lagret og samlet øyeblikksbilder av alle verdens nettsider, slik nettsidene så ut på et tidligere tidspunkt.

Denne tidsmaskinen kalles altså for Wayback Machine og den gjør det altså mulig å se hvordan en nettside så ut flere år tilbake i tid – du finner maskinen på archive.org/web. Du skriver inn en nettadresse i vinduet øverst og du får da opp eldre versjoner av denne nettsiden. Du får opp et kalender – hold musepekeren over en dato og du kan da velge ett klokkeslett fra en liste – klikke på ett av klokkeslettene og du får opp nettsiden slik den var på dette tidspunktet. Du får en mulighet til å bla i dato/klokkeslett når du får opp den aktuelle nettsiden. Du kan også manuelt legge en nettside i arkivet via Save Page Now-vinduet.

Les også: World Wide Web er 34 år!

Fra 2000 til 2023

Verdens første nettside dukket opp i 1990, men Wayback Machine lagret over 800 milliarder nettsider fra 2000 til 2023.

Begrensninger

For ordens skyld, ikke alle nettsider er tilgjengelig på denne måten. Nettsider som er passordbeskyttet og som trenger passord for tilgang blir ikke arkivert på denne måten. Forutsetningen er altså at nettsiden er åpent tilgjengelig for alle.

Hva kan dette brukes til?

Hva kan egentlig Wayback Machine brukes til? Den har faktisk flere funksjoner enn du kanskje tror.

Wayback Machine kan blant annet brukes på følgende måter:

  • Det er artig å se hvordan en nettside så ut mange år tilbake i tid.
  • Den kan brukes som en sikkerhetskopi for en nettside.
  • Du kan se en eldre versjon av en nettside som er blitt nedlagt.
  • Et verktøy for å se historikken til en nettside.
  • Ønsker du å laste ned en eldre versjon av en app kan du sannsynligvis finne den her.

Kilder: archive.org, lifewire.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *