Windows Vista går ut på dato

Det nærmer seg slutten på at Microsoft støtter Windows Vista. Den endelige datoen er tirsdag 11. april 2017.

Les også: Den store Windows-guiden

Dette betyr i praksis at Microsoft kommer ikke til å legge ut flere sikkerhetsoppdateringer for Windows Vista, det vil si ikke etter 11. april.

Alternativene

Bruker du fortsatt Windows Vista har du følgende valg:
 1. Fortsette å bruke Vista likevel
  Du kan velge å fortsette å bruke Vista selv om den ikke lenger oppdateres. Det er flere tiltak du kan gjøre for å øke sikkerheten. Du kan blant annet installere brannmur og antivirus.

  Comodo-brannmur og Avast-antivirus skal støtte Windows Vista. I tillegg kan det være lurt å sørge for at programmer oppdateres automatisk – les mer.

  Det finnes også et program som fungerer som et ekstra sikkerhetstiltak. Det Sandboxie gjør er å isolere programmer fra det underliggende systemet og dermed vil et eventuelt skadelig program ikke påvirke Windows. Du finner Sandboxie på sandboxie.com.

 2. Skaffe deg nyere Windows
  Oppgradere til Windows 10, men det er ikke gratis.

  Prisen for Windows 10 ligger nå på rundt 1000 kroner. Du finner beste pris på disse oversiktene:

  Et bedre alternativ er kanskje å kjøpe en ny PC med Windows 10 på plass? Her får du en oversikt over beste pris for bærbare PC-er:

 3. Skaffe deg brukt PC
  Dette er et alternativ for deg som er ute etter en rimelig PC. Da får du gjerne nyere Windows med på kjøpet. Ulempen med dette alternativet er at du vet ikke hva du får i en brukt PC, for eksempel av eventuelle uønskede programmer, men du kan jo eventuelt fjerne disse. I tillegg kan det være usikkert med reklamasjonsrett og service. Dette er likevel et alternativ hvis du er ute etter en rimelig PC. Du finner brukte PC-er på blant annet finn.no og tek.no.

 4. Skaffe deg gratis OS
  Installere et helt annet operativsystem, for eksempel Linux som er gratis.

Det beste alternativet for de fleste er kanskje å kjøpe en ny PC (eventuelt brukt). Skal du først oppgradere er det kanskje best med en ferskvare. Det å skifte til et helt nytt system som Linux eller lignende er nok ikke veldig praktisk for mange, blant annet fordi programmer du er vant til ikke støtter Linux.

Er det likevel et håp for Vista-brukere?

Det kan nevnes at Windows XP (2001), som er eldre enn Vista (2007), kan «tvinges» til å oppdateres med et triks. Les mer om dette trikset i vår artikkel. Spørsmålet er om noe lignende blir laget for Windows Vista når systemet går ut på dato? Foreløpig ser det ikke slik ut, men man vet jo aldri.

Kilder: Microsoft (1), Microsoft (2), ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *