Virtuell kopi vs snapshot i Lightroom

lightroom_logo2

Virtuelle kopier og snapshots er to fantastiske funksjoner i Adobe Lightroom, med sine fordeler og ulemper. Men hva er egentlig forskjellen mellom de to, og når bør du bruke den ene funksjonen fremfor den andre? Her får du svaret!

Virtuelle kopier

Funksjonen virtuelle kopier lager flere kopier av samme fil, eller i hvert tilsynelatende. I Lightroom kan du se to forekomster av samme bildet, men Lightroom oppretter ikke flere filer, selv om det ser slik ut. Du kan se begge forekomstene av samme bildet i bilderaden nederst i Lightroom-programmet. Begge bildene (forekomstene) er uavhengige av hverandre.

Les også: GUIDE: Adobe Lightroom

Du kan fortsette å redigere de to virtuelle kopiene på forskjellig måte, uavhengig av hverandre, uten å endre (ødelegge) originalbildet. Du kan lage så mange virtuelle kopier du ønsker.

Ønsker du å redigere samme bildet på flere forskjellige måter, for eksempel én i farger og én i svart/hvitt, er virtuelle kopier midt i blinken.

Les også: Virtuelle kopier i Lightroom

Kanskje den eneste ulempen med virtuelle kopier, er at de kan lage rot i arbeidsflyten – har du laget mange virtuelle kopier av samme bildet, kan du miste oversikten.
Snapshot

Snapshot er en måte å huske dine favoritter i historikken i Lightroom, det vil si én bestemt status i redigeringen som du synes er spennende/interessant.

En av fordelene med snapshots, fremfor virtuelle kopier, er at snapshots gjerne innebærer mindre rot i arbeidsflyten i Lightroom. Derfor er det mange som foretrekker snapshots fremfor virtuelle kopier.

Er du ikke interessert i å redigere et bilde på forskjellige måter, men ønsker å ta vare på dine favoritter i historikken, er snapshops absolutt det riktige valget.

Hvis du har kommet til et punkt i redigering av et bilde, som du er veldig fornøyd med, da tar du snapshot og ikke virtuell kopi.

Les også: Snapshots i Lightroom

En annen fordel med snapshots, er at du kan åpne snapshot i Photoshop. Ulempen med dette er at, hvis du fortsetter redigering i Photoshop, og lage en snapshot der, vil ikke Lightroom uten videre kunne åpne snapshot som er laget i Photoshop.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.