Dagens fototips: vinter
Her får du gode råd og tips om hvordan du kan ta bedre bilder om vinteren – vi setter fokus på bilder av snø og hvordan du kan løse utfordringer dette byr på.
Ta bildene i raw-format
Problemet med snø er at den reflekterer mye lys. Det er en stor fordel om bruke stativ. Du bør absolutt ta bildene på raw-format fordi du får mer informasjon i etterbehandling.
Les også: Raw eller JPEG?
Slik får du riktig eksponering
Du bør ta bildene med manuall modus, fordi da har du full kontroll over eksponeringen, eller du kan bruke eksponeringskompensasjon for å få riktig eksponering. Saken er nemlig at snøen reflekterer såpass mye lys at kameraet gir feil eksponering med automatisk eksponering.
Les også: Slik får du riktig eksponering
Er det overskyet kan du prøve kompensasjon på +1, er det derimot sol kan du sette kompensasjon på +2. Grunnen til dette er at kameraet tror motivet er lysere enn det egentlig er. Dette kan du gjerne eksperimentere med ved å ta flere bilder av samme motivet men med forskjellig kompensasjon, slik at du for bedre forståelse for hvordan kameraet fungerer under ulike lysforhold.
Les vår artikkel om histogram for å forstå ulike typer eksponeringer. Hvis histogrammet har mye av mellomtoner, vil snøen sannsynligvis se mer grå ut enn hvit. Prøv å ta et annet bilde med eksponeringskompensasjon på +1 eller +2 og se forskjellen!
Les også: Bruk histogram til å ta bedre bilder
Dersom histogrammet domineres av lyse toner blir snøen for hvit, og dermed ser du ikke detaljene. Prøv å redusere eksponeringskompensasjonen og ta et annet bilde for å se forskjellen.
Hvis det snør kan du bruke rask eksponering slik at snøfnuggende blir tydelige i luften. Dette kan du eksperimentere med for å få ønsket effekt.
Du kan oppnå motsatt effekt med lang eksponering og på den måten blir bevegelser i bildet tydeligere. Lang eksponering krever bruk av stativ for ikke å ødelegge bildet med kamerabevegelsen.
Fokuspunkt og motiv
Det ideelle er å finne et fokuspunkt i motivet, det vil si noe som tar oppmerksomheten i bildet. Det kan være tre, sykkel, hus eller noe annet. Dette gjør bildet mer spennende.
Hvitbalanse
Bilder som er tatt av snø blir ofte ganske blå. Lyset får denne kalde fargen på grunn av refleksjon fra snøen. Du kan sette hvitbalansen på auto i kameraet og justere dette i etterbehandling.
Hvis du tar bildene med raw-format har du større mulighet til å justere dette i etterbehandling. Tar du bildene med JPEG-format har du ikke like stor mulighet, i hvert fall ikke når det gjelder hvitbalansen, og da kan det være en fordel å bruke hvitbalanseinnstillinger på kameraet. Hvis du bruker hvitbalanseinnstillingen på selve kameraet er blits (flash) gjerne det beste valget hvis du skal ta bilder av snø.
Slik tar du bilder av snøfnugg
Det kreves en viss teknikk for å ta et bilde av snøfnugg. Du finner detaljene i vår artikkel.
Abstrakt foto
Ikke glem å eksperimentere med linjer og mønster i motivene. Vinteren byr på mange slike motiver, spesielt hvis det har snødd en del.
Tåke
Tåke kan være et fantastisk motiv for fotografi. Les mer i vår guide.
Svart/hvitt-fotografi
Vinteren passer utmerket til svart/hvitt-fotografering. Les mer i vår guide.
Praktiske tips
Selve kameraet bør holdes kaldt under hele fototuren dersom det er minusgrader. Det er en veldig dårlig ide å prøve å holde varmen på kameraet når du ikke tar bilder, fordi da er det stor fare for kondens og det kan føre til kortslutning inne i kameraet og ødelegge utstyret. Når du er ferdig med fototuren og skal inn i varmen, bør du ikke ta opp kameraet med en gang for å se på bildene. Legg kameraet i en plastpose og vent noen minutter. Iddeelt sett bør du vente til temperaturen inne i plastposen er lik temperaturen utenfor plastposen – det er nok best å vente i rundt et kvarter eller en halvtime for å være sikker.
En av mange ulemper med å ta bilder i kuldegrader er at kameraet kan slutte å virke. Hvis dette skjer kan du først prøve å ta ut batteriet og sette det så inn i kameraet igjen. Hvis ikke dette virker kan du prøve reservebatteriet. Det er mange som opplever at dette virker mot kulde.
Etterbehandling
Vi anbefaler Adobe Lightroom Classic for etterbehandling av bildene. Les mer i vår store guide om Lightroom.
Du finner flere fotoapper i vår oversikt.
Video: Winter Photography Tips
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Video: How to take amazing photos in the snow
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Video: Snow Photography Tutorial
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Video: Winter Photo Tips
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Siste kommentarer