Tips og triks for videotjenesten Vimeo

Vimeo er en tjeneste for deling av videoer. Den ble lansert i 2004. Det amerikanske internett-og mediaselskapet InterActiveCorp (IAC) kjøpte Vimeo i 2006. Ordet Vimeo er en kombinasjon av ordene «video» og «me».

Les også: YouTube-guide
Hensikten mef Vimeo.com er å være en tjeneste som gjør det mulig for filmskapere å dele sine filmer og videoer på nettet. Flere og flere har oppdaget Vimeo, og tjenesten er blitt større og større.

Vimeo hadde i 2013 over 100 millioner unike brukere per måned, og over 22 millioner registrerte brukere. Rundt 15 prosent av brukermassen til Vimeo er brukere av mobiltelefoner. Mesteparten av Vimeo-brukere er tilhengere av uanhengige filmer.

I juli 2008 bestemte Vimeo seg for å ikke tillate videoer som viser dataaspill, blant annet fordi slike videor er gjerne ganske langvarige.

Presentasjon av Vimeo

I denne Vimeo-videoen får du presentasjon av det grunnleggende i Vimeo:

Visning av videoer

Vimeo startet visning av i HD i 2007, det vil si 1280×720 (720p). Alle videoer er fra 2010 komprimerte med H.264 for HTML5-støtte, Det er satt en grense for 500 MB av video per uke for ikke betalende brukere. Les mer om komprimering på Vimeo vimeo.com.

Videospilleren (The Vimeo Player) som Vimeo bruker for å vise videoer blir presentert på vimeo.com/player. Vimeo-spilleren er basert på HTML5, og den er tilpasset forskjellige typer enheter. Spilleren støtter WCAG-standarden, som gjør at videoene skal være tilgjengelig også for brukere med ulike typer handikapp, og for brukere med ulike typer nettlesere.

Retningslinjer

Vimeo er i utgangspunktet åpent for alle, men du bør være forsiktig med hva du legger ut av videoer. Unngå å legge ut videoer som støter andre brukere. Unngå spam, det vil si ikke sende en mengde videoer på kort tid, for eksempel med roboter. Vimeo oppfordrer brukerne til å delta i diskusjonsforumene på Vimeo-nettsiden, og gjerne med en forsiktig tone.

Du bør ikke legge ut rettighetsbeskyttet video, hvis du ikke har lov til dette. Ikke legg ut pornografiske eller voldelige videoer. Ikke legg ut videoer som oppfordrer til lovbrudd.

Les mer om retningelinjene for Vimeo på vimeo.com/help/guidelines.

Registrer deg

Du kan registrere deg på Vimeo via vimeo.com/join. Gratisbrukere (Vimeo Basic) kan laste opp 500 MB med videoer hver uke. Gratisversjonen er rettet mot brukere som har lyst å få en forsmak av Vimeo, og for brukere som ikke har tenkt å laste opp videoer, i hvert fall ikke i store mengder.

Brukere av Vimeo Plus kan laste opp 5 GB med video hver uke. Vimeo Plus-kontoen er rettet på alle brukere som har lyst å delta aktivt med opplasting av videoer på Vimeo. Les mer om Vimeo Plus på vimeo.com/store/plus.

Brukere av Vimeo Pro kan laste opp 25 GB med video hver uke. Vimeo PRO-kontoen er rettet mot profesjonelle brukere og bedrifter, som satser på stor aktivitet på Vimeo. Les mer om Vimeo PRO på vimeo.com/store/pro.

Vimeo-grensesnittet

Vimeo har menyer på to nivåer. Øverst har du Me, Videos, Create, Watch, Tools, Upgrade og Upload. I midten har du My Feed, My Videos, Watch later, Discover og Activity.

vimeo_meny22

Vi starter en gjennomgang av menyen som ligger øverst i Vimeo-grensesnittet:

 • Me
  Her finner du blant annet profilen din, og får tilgang til innstillinger. Du får også en liste over det du ønsker å følge på Vimeo, og en oversikt over private meldinger. Her finner du også statistikk over videoer du selv har overført til Vimeo.

 • Videos
  Liste over videoer du har overført til Vimeo, og en liste over dine favoritt-videoer på Vimeo. Du får en oversikt over Vimeo-kanaler som du følger, grupper du har opprettet, og album du har laget. Her finner du også videoer du ønsker å se senere.

  Get To Know The New Vimeo: The Feed from Vimeo Staff on Vimeo.

 • Create
  Denne menyen er for deg som ønsker å lage en video, som du vurderer å legge ut på Vimeo. Her finner du blant annet Vimeo Video School, Du finner også Cameo-appen, som kan brukes til å lage videoer på din mobiltelefon.

 • Watch
  Her får du forslag om videoer som er verdt å se. Du får tilgang til kategorier, kanaler og grupper.

 • Tools
  Her finner du en rekke verktøy. Feed Manager kan brukes til å kontrollere hva som vises på din video feed. Find Friends er et søkeverktøy som kan brukes til å finne venner på Vimeo. Invite Friends gjør det mulig å invitere venner på Vimeo. TV/mobile apps gir tilgang til verktøy for å se Vimeo-videoer på TV, mobiler og nettbrett. Organizer kan brukes til å organisere dine videoer.

 • Upgrade
  Brukes til å oppgradere til betalings-utgaver av Vimeo, det vil si Vimeo Plus og Vimeo Pro.

 • Upload
  Bruk denne til å laste opp videoer til Vimeo.

Midt i Vimeo-vinduet har du denne menyen:

vimeo_menyen

Her får du følgende valg:

 • Me Feed
  Din Vimeo-feed. Under denne menyen finner du Likes, Uploads, Appearances, Channels, Groups, Tags.

 • My Videos
  Dine Vimeo-videoer.

 • Watch Later
  Videoer du ønsker å se senere.

 • Discover
  Her finner du foreslåtte videoer.

 • Activity
  Oversikt over din aktivitet på Vimeo.

Last opp videoer

Du må først registrere deg og logge deg på Vimeo, og deretter går til vimeo.com/upload.

Ønsker du å lage bedre videoer? Vimeo Video School er laget for deg!

Last ned videoer

Under hver Vimeo-video finner du en download-knapp, som kan brukes til å laste ned videoen som en fil. Les mer om nedlasting av Vimeo-videoer på vimeo.com.

Kategorier

Vimeo-videoer er delt i kategorier. Les mer på vimeo.com/categories

Grupper

Vimeo-grupper er samfunn som blant annet kan brukes til å diskutere videoer. Du kan opprette en gruppe ved å gå til Group-siden og klikke på Create a Group. Du kan legge videoer i en gruppe ved å klikke på Collections under en bestemt video, og velge en gruppe. Les mer på vimeo.com/groups. Du finner også spørsmål og svar om Vimeo-grupper på denne siden.

Kanaler

Kanaler er en måte å dele Vimeo-videoer opp i grupper. Du kan legge videoene dine i kanaler, slik at du kan vise dem til andre Vimeo-brukere. Du kan egentlig legge en hvilken som helst video du finner på Vimeo, i en Vimeo-kanal. Dette gjør du ved å velge Collections under en bestemt video, og velg en kanal. Les mer om Vimeo-kaneler på vimeo.com/channels. Du finner også spørsmål og svar om Vimeo-kanaler på denne siden.

Album

Album er en måte å organisere videoer i grupper. Du kan opprette flere album, og legge en hvilken som helst Vimeo-video i disse albumene. Disse albumene kan eventuelt deles med andre brukere. Du kan opprette et album ved å holde musepekeren over Videos i toppmenyen i Vimeo, og velge My Albums, og deretter Create an Album. Du kan også gå til en bestemt video og velge Collections, og deretter Add to Albums, og til slutt Create an Album.

Vær oppmerksom på at du kun kan opprette tre album med gratiskontoen til Vimeo.

Du finner spørsmål og svar om Vimeo-album på denne siden.

Like-knappen i Vimeo

vimeo_like

Like er en måte å fortelle forfatter av en Vimeo-video, at du liker videoen. Du finner en oversikt over videoer du liker, hvis du holder musepekeren over Videos-menyen, og velger My Likes.

Det er svært enkelt å like en video. Du klikker på hjertet øverst i høyre hjørnet av en video, og klikker deretter på like-knappen. Les mer om like-knappen og kommentarer på vimeo.com.

Deling av Vimeo-videoer

vimeo_share

Vimeo-vidoer kan deles på flere forskjellige måter. Det enkleste er nok å klikke på dele-ikonet øverst i venstre hjørnet – du finner dette ikonet i hver Vimeo-video.

En annen måte å dele en Vimeo-video på er ved å legge en kode på en nettside/blogg, og på den måten publisere videoen på nettsiden/bloggen. Du kan hente koden ved å først velge share-knappen øverst til høyre i en Vimeo-video, og deretter kopiere koden du ser i Embed-vinduet.

Widgets er enda en måte å dele Vimeo-vidoer på. Widgets er en måte å publisere og se Vimeo-videoer på nettsider/blogger. Les mer om Widgets på vimeo.com.

Les mer om deling av videoer på vimeo.com.

Vimeo On Demand

vimeo_on_demand

Dette er en tjeneste fra Vimeo, hvor du kan se en strømmet film mot betaling, altså en slags utleie av film. Et eksempel på pris er 4,99 dollar for en periode på 48 timer. Utvalget er ikke stort, det dreier seg for det meste om uavhengige filmer og dokumentarer. Les mer på vimeo.com/ondemand.

Vimeo vs YouTube?

Hva er egentlig forskjellen mellom Viemo og YouTube? Vel, det er flere forskjeller. YouTube er mye større i antall videoer, noe som blant annet innebærer at du finner masse tullevideoer på YouTube, mens på Vimeo vil du finner flere kvalitetsvideoer. Fordelen med Youtube er at videoen din er tilgjengelig for flere seere.

Les også: YouTube-guide

Nettsiden vimeo.com har renere design enn youtube.com. Vimeo er uten reklameinnslag. Vimeo tilbyr brukerne å passordbeskytte sine videoer.

Vimeo-utvidelser

Mange nettleserutvidelser som er laget for YouTube, vil også fungere for andre video-nettsteder, inkludert Vimeo.

Flere Vimeo-utvidelser

Her finner du flere YouTube-utvidelser for din nettleser

Mer informasjon om Vimeo

vimeo.com/help/faq finner du svar på spørsmål som ofte stilles. På vimeo.com/site_map får du en oversikt over hele vimeo.com-nettsiden.

Kilder: Vimeo.com (1), Vimeo.com (2), Mashable.com, Wikipedia

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *