Dette er verdens raskeste kamera

Det amerikanske universitetet MIT hadde tidligere laget hittil verdens raskeste kamera som kan ta 1 billioner bilder i sekundet. Dette skjedde for seks år siden. Svenskene har nå presentert et nytt kamera som faktisk slår denne rekorden.

5 billioner bilder i sekunder
Det nye kameraet er så raskt at det nesten er ufattelig. Det kan ta vanvittige 5 billioner bilder i sekundet, altså 5 000 000 000 000 bilder i sekundet.

Kameraet har fått navnet («Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures») og er utviklet ved det svenske Lund Universitetet.

Det er såpass raskt at det kan la lyset «stå stille» og det kan fange bevegelser som varer så lenge som i 2.0 × 10-13 sekunder.

Kameraet skal kunne fange prosesser i kjemi, fysikk, biologi og medisin som ingen har klart å fange før av et kamera.

Umulig med vanlig kamera

Denne typen hastighet skal ikke være mulig med et vanlig kamera. Teknologien er basert på bruk av algoritme – kameraet fanger flere bilder (som er kodet) i ett bilde og dette blir så sortert inn i en videosekvens etterpå.

Motivet (for eksempel kjemisk reaksjon) eksponeres for puls av lys fra en laser og hver puls gis en unik kode. Motivet reflekterer lyset som resulterer i et bilde.

De svenske forskerne presenterte kameraet ved å vise en video av fotoner som går en distanse som samsvarer en tykkelse av et papir. Det tar lyset ett picosekund (10-12 sekund) å gå denne distansen, men dette kameraet fanger opp fotonene.

Video

Dette er en video som forteller om det nye kameraet:

Kilder: Lunduniversity.lu.se, Petapixel.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *