Dette er verdens kraftigste datamaskin

Bilde: people.cn

Bilde: people.cn

Listen over verdens kraftigste datamaskiner er nylig blitt oppdatert. Tidligere var det USA som dominerte denne listen, men nå er det Kina som har overtatt. Kina har nå 167 datamaskiner på topp 500 listen, mens USA har 165. Andre nasjoner på listen er Japan, Sveits, Tyskland og Saudi Arabia.

Verdens kraftigste superdatamaskin er nå «Sunway TaihuLight». Den har en ytlese på 93 petaflops og er installert i National Supercomputing Centre i Wuxi. Denne datamaskinen klarer 93 000 billioner utregninger per sekund, det vil si 93 000 000 000 000 000 (15 nuller). Du finner hele listen på top500.org.

Den nye datamaskinen på denne listen er dobbelt så rask og tre ganger så effektiv som forrige vinner, nemlig Tianhe-2, den er også kinesisk. Den kraftige maskinen er laget av 10,5 millioner kjerner og kjører et Linux-basert operativsystem

Superdatamaskinen brukes blant annet til avansert produksjon, væranalyser og analyser av såkalt big data, det vil si datasett som er såpass store eller komplekse at det er vanskelig å analysere disse med vanlige datamaskiner. Dette sier Jack Dongarra i sin artikkel på netlib.org (PDF-fil).

Kilder: BBC, people.cn, top500.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.