Tid for vårrengjøring!

Nå er det på tide å rydde i PC-en etter en vinter med installasjoner av apper, kopieringer, flyttinger og slettinger av filer. Det samler seg opp ting du ikke trenger og som gjør PC-en din saktere. Her får du oversikten.

Les også: Slik får du raskere PC

Det dreier seg om å avinstallere apper du likevel aldri kommer til å bruke, optimalisere oppstarten og fjerne midlertidige filer som samler seg opp ved ditt daglige bruk av PC-en din.

1. Fjern apper du ikke bruker

Det lønner seg å avinstallere apper du er helt sikker på at du ikke kommer til å bruke. Har du en ny PC er den sannsynligvis pakket med apper du kommer aldri til å bruke. Du kan fjerne apper via Start, Kontrollpanel, Programmer, avinstaller et program, dersom du har Windows 7. Har du Windows 10 kan du få tilgang til kontrollpanelet ved å høyreklikke på startknappen.

Les mer om fjerning av apper i vår guide. Er du usikker på hvilke apper du kan fjerne finnes en tjeneste som hjelper deg å bestemme dette. Les mer i vår guide.

2. Fjern midlertidige filer
Slik filer samles opp etter hvert som du bruker PC-en. Hvis du lar disse være uberørt vil de dra ned ytelsen.

Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Dette er en funksjon som er innebygd i Windows – du finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding.

Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

3. Fjern apper fra oppstarten

Du bør fjerne apper som ligger i oppstarten. Her er det ganske mye å tjene på når det gjelder ytelsen, fordi slike apper drar gjerne ned ytelsen. Vi anbefaler Autorun Organizer.

4. Virusskanning

Det kan være lurt virusskanne PC-en, spesielt etter at du laster ned noe (gratis) fra nattet, eventuelt hvis du har fått vedlegg via e-post eller du har klikket på lenker eller lastet ned noe fra sosiale medier. Vær klar over at nettsider kan også være skadelige. Du finner en rekke gode tips i vår guide.

5. Defragmenter harddisken

Det siste du kan gjøre er å defragmentere harddisken. Har du en ny PC trenger du ikke å gjøre dette. Les mer i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.