Tor Browser 9.5 lansert

Det finnes mange forskjellige tjenester som gjør at du kan være anonym på nettet, det vil si at du ikke legger etter deg spor og at du ikke oppgir hvor i verden du bruker internett fra.

Les også: VPN-guide

Hva er Tor Browser?

Tor Browser er en av mange løsninger for å få dette til. Tor er en forkortelse for «The Onion Router» og det er en teknikk som gjør det mulig å skjule kommunikasjon på internett – både plassering og aktivitet av den som bruker løsningen, blir hemmelig.

Dette gjøres ved å rute trafikken gjennom et eget nettverk med datamaskiner på internett. Tor Browser er en spesiell type proxy-løsning (en mellomtjener mellom din datamaskin og en webtjener), som bruker egen programvare og egen teknisk løsning, slik at du ikke trenger å tenke på å lete etter åpne Proxy-tjenere. Programvaren som brukes i Tor Browser er åpen, fri, og gratis. Dermed har Tor en fordel sammenlignet med for eksempel en kommersiell løsning som VPN.

Teknikken bak Tor Browser var opprinnelig utviklet av den amerikanske marinen for å beskytte hemmelig kommunikasjonen. I dag kan teknikken brukes av alle, og den brukes av blant annet journalister, advokater, aktivister og andre som ønsker å bruke internett anonymt.

Datatrafikken rutes via tilfeldige rutere, i stedet for direkte fra kilden til destinasjonen. På denne måten kan ikke dataen spores til et spesifikt sted, uansett hvor på ruten en datapakke observeres.

Tor Browser 9.5

Den nyeste versjonen, Tor Browser, ble lansert i juni 2020 og den er basert på den nyeste versjonen av nettleseren Firefox, pluss feilfikser og sikkerhetsoppdatering.

Blant nye funksjoner denne gangen er såkalt Onion Location. Webutviklere har nå en mulighet til å reklamere for deres onion-tjeneste til brukere av Tor Browser via HTTP-header. Brukere som besøker en slik nettside vil da kunne bruke onion-tjenesten på den aktuelle nettsiden.

Les mer om nyhetene på torproject.org.

Last ned og bruk

Du finner Tor Browser på torproject.org. Klikk på Windows-ikonet (hvis du har Windows) – last ned og kjør installasjonsfilen og velg språkversjon, for eksempel norsk og Installer og til slutt Ferdig. Du får opp Tor Browser med en startside med søkemotoren DuckDuckGo som standard. Du kan skrive inn en nettadresse eller et søkeord for å starte å bruke Tor Browser.

Se intervju på NRK

Programmet Lindmo på NRK lørdag 18. november 2017 viser et intervju med Runa Sandvik. Hun har blant annet vært med på å utvikle nettopp Tor Browser. Du kan se intervjuet (det er fortsatt tilkgjengelig i Norge) på tv.nrk.no – lenken skal ta deg direkte til det tidspunktet Runa Sandvik intervjues, men hvis ikke det skjer kan du spole deg frem til 16 minutter inn i Lindmo-programmet.

Kilde: torproject.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *