Test av Topaz Sharpen

Fotoapper fra Topaz Labs har fått mye skryt på nettet. Vi har nå testet ett av programmene.

Les også: Topaz Labs

Topaz Sharpen

Vi laster ned gratis prøveversjon av Topaz Sharpen AI fra topazlabs.com. Vi registrer oss med en e-postadresse og får nedlastingslenken og et passord via en e-postmelding.

Vi laster ned og kjører installasjonsfilen. Installasjonen er enkel å gjennomføre, men hele prosessen tar overraskende lang tid (flere minutter) selv om vi har kraftig PC (Intel i7 prosessor og 32 MB RAM).

Vi må logge oss på for å starte programmet med e-postadresse og passord. Til slutt kan vi starte 30 dagers prøvetid. Vi får et velkomstvindu med en introduksjon til programmet og kan bare klikke på Close for å starte selve programmet.

I neste vindu kan vi åpne (Open) et bilde for å teste programmet. Vi velger bevisst et bilde som har ganske dårlig fokus. Programvinduet er ikke superenkelt, men vi drar Sharpness-skalaen ganske langt til høyre for å gjøre bildet skarpere. Når vi ser på forhåndsvisningen blir vi ikke imponert, men vi lagrer bildet (Save Image).

Programmet er ganske tregt til tross for kraftig PC. Ved hver justering av bildet må programmet jobbe med bildet i flere sekunder for å arbeide med forhåndsvisningen.

Her er det samme bildet i tre utgaver. Det første er originalbildet og det andre er et bilde som er redigert med Topaz Sharpen i manuell modus. Det tredje bildet er redigert i automodus, det vil si bildet forbedres slik programmet tror er best for bildet.

Uredigert bilde
Bildet redigert med Topaz Sharpen
Bildet redigert i automodus

Konklusjon

Vi har kun testet ett av programmene i Topaz-pakken – det er Sharpen-programmet som skal gjøre bilder skarpere. Vår test viser at det kommer an på hvor uskarpt bildet er i utgangspunktet. Resultatet med Topaz Sharpen imponerer ikke. Bildet er litt skarpere, men ikke mye.

Programmet bruker ganske mange sekunder etter hver justering for å produsere forhåndsvisning. Skal du sette i gang en omfattende justering vil redigering derfor ta ganske lang tid.

Basert på denne testen kan vi ikke anbefale programmer fra Topaz Labs, men testen er kun basert på ett bilde.

Fordeler

+ Relativt lav pris.
+ Kan prøves gratis i 30 dager.

Ulemper

– Ikke gratis.
– Krever registrering.
– Installasjon tar overraskende lang tid.
– Tregt å jobbe med.
– Topaz Sharpen virker ikke som forventet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.