TEST: ToDo Backup
Et program som sikkerhetskopierer filer er nok det viktigste programmet du har på PC-en, kanskje med et unntak av nettleseren. Windows har en slik funksjon innebygd, men det finnes mange tredjepartsløsninger. Vi tester ToDo Backup fra selskapet EaseUS.
ToDo Backup er et program som kan brukes til å sikkerhetskopiere filer. Programmet finnes i en gratisversjon og det er denne vi tester her. Betal-versjonen Home koster 23,20 USD, og den byr på avanserte funksjoner som en mulighet til å velge bort filer, mulighet for å planlegge kopiering, backup via FTP og støtte for sikkerhetskopiering av Outlook. Du finner oversikten på todo-backup.com.
Vi testet versjon 6.5 av denne programvaren i 2014, og da fikk den vår anbefaling. Men alt var ikke fryd og gammen – ett av ankepunktene for to år siden var at programmet kunne vært enklere å bruke. Vi tester nå versjon 9 som ble lansert i desember 2015 og denne versjonen skal være mer brukervennlig, mener utviklerne.
Installasjon
Vi laster ned ToDo Backup gratis fra todo-backup.com. Vi velger English som språkversjon fordi norsk språkversjon ikke er tilgjengelig. Vi får opp et vindu med mulighet til å kjøpe en av betalversjonene, men vi klikker bare på Next for å fortsette installasjonen av gratisversjonen.
Vi godtar lisensavtalen og klikker på Accept-knappen. Videre godtar vi standardmappen for installasjonen og klikker på Next. Vi får opp et vindu med to muligheter: «Create desktop icon» og «Join the Customer Experience Improvement Program»
Vi velger å sette et ikon på skrivebordet, men vi velger å ikke være med på kundeerfaringsprogrammet.
På neste programvindu kan vi legge inn destinasjonsmappe for sikkerhetskopien. Vi klikker på Browse-knappen og blar oss frem til en mappe på en ekstern harddisk, og klikker på Next.
Nå settes installasjonen i gang og den tar ett minutt i vår test. Vi får til slutt opp et vindu med muligheten til å starte selve programmet. Vi klikker til slutt på Finish-knappen og programmet er ferdig installert.
Men før programvinduet kommer opp får vi dette mystiske vinduet:
Det er slett ikke innlysende hva vi skal gjøre her. Vi har jo valgt gratisversjonen og skal da ikke trenge noen lisenskode. Vi velger å klikke på krysset øverst til høyre for å lukke vinduet, og det viser seg å være en korrekt avgjørelse, fordi vi får da likevel opp selve programvinduet.
Et godt førsteinntrykk
Programvinduet for ToDo Backup 9.0 virker ganske stilrent og enkelt, og det står tydelig i grensesnittet hvor vi skal starte for å ta backup, pluss at alle funksjonene er tydelig merket. Vi liker det vi ser.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vi kan velge flere ulike typer sikkerhetskopiering: Disk/Partition Backup, File Backup, System Backup og Smart Bakup. Vi får tilgang til flere tilleggsverktøy som vi ikke har tenkt å teste denne gangen.
Grensesnittet er minimalistisk og det liker vi, men det vi savner her er veiledning for programmet, altså en innebygd hjelpefunksjon som forklarer de forskjellige typene for sikkerhetskopiering. Vi kan riktignok trykke på F1 på tastaturet og vi får da en gjennomgang av funksjonenen på en nettside. Dette burde vært forklart i selve programmet, for eksempel at vi fikk en forklarende tekst når musepekeren holdes over de ulike funksjonene, en tekst som forklarer hvorfor vi bør velge Disk/Partition Backup i stedet for File Backup, for eksempel.
Sikkerhetskopiering
Vi velger å teste funksjonen File Backup, fordi det er den funksjonen vi mener er mest naturlig for folk flest, en funksjon som tar kopi av personlige filer.
Vi klikker på File Backup og får da opp et vindu med muligheten til å merke partisjoner/mapper/filer som skal kopieres. Denne delen av programmet mener vi kunne vært bedre, fordi standardvalget i programmet er at merking av kun én partisjon. Vår PC har to partisjoner og vi må merke den andre partisjonen manuelt for å få den med i prosessen. Det at man bør være oppmerksom på dette forteller programmet ingenting om.
Det er faktisk veldig lett å overse dette, fordi Computer-mappen i programmet er merket med en liten firkant, men hvis vi utvider trestrukturen (programmet har egen filstruktur som ligner på filutforsker i Windows) til PC-en er det altså kun én partisjon (C) som er merket for kopiering.
Denne delen av programmet er vi altså litt kritisk til, men så lenge du er klar at du må merke mappene manuelt er dette ikke noen «feil» i programmet, men det er dårlig design i programmet.
Vi klikker til slutt på Proceed-knappen og sikkerhetskopieringen er i gang. Den fullføres uten problemer.
Utvidet test i mars 2016
Vi velger å utvide testen to måneder etter den første testen. Grunnen til dette er at vi har fått mer erfaring med programmet.
ToDo Backup har to store feil/mangler:
-
Manglende informasjon om de ulike funksjonene i selve programmet.
-
Hvis vi velger «File Backup» må vi selv sørge for å velge filer og mapper vi ønsker å ta backup av – dette er slett ikke alle brukere klare over. Konsekvensen er at viktige filer utelates fra backup. Det viser seg også at «File Backup» tar alt for lang tid hvis du har mange filer. Derfor bør du heller bruke «Disk/Partition Backup»-funksjonen.
I vår utvidede test velger vi å sette en hake ved «Library». Dette er jo kjempviktig mappe for oss som lagrer bildene våre i denne mappen. Merkelig nok er ikke denne mappen merket som standard i ToDo Backup.
Resultatet av den utvidede teste ble svært overraskende: Prosessen med å ta sikkerhetskopi av alle filene tok over 7 timer, og incremental backup tok over 2 timer! Dette betyr jo at ToDo Backup er nesten ubrukelig hvis du har mange bilder og hvis du tar ofte backup.
Vi bestemte oss da for å prøve «Disk/Partition Backup». Her tok det «kun» litt over 2 timer å ta backup, og kun ett minutt med incremental backup, altså et godkjent resultat. Det beste av alt var at vi kunne velge «File mode» slik at vi kunne bla i mapper for å gjenopprette filer, altså en vellykket test med «Disk/Partition Backup».
Incremental sikkerhetskopiering
Vi tester incremental sikkerhetskopiering, det vil si sikkerhetskopiering for andre gangen. Denne prosessen skal gå en del raskere fordi programmet ikke skal kopiere samme filene (fra tidligere sikkerhetskopiering) en gang til. Programmet har opprettet en ny sak for File Backup og denne er plassert midt i programvinduet. Vi klikker på Backup og Incremental Backup, og setter i gang med incremental kopiering.
I vår test tok første kopiering 60 minutter og incremental kopiering tok 7 minutter, og derfor anser vi denne delen av testen som vellykket.
Utvidet test i mars 2016
Denne delen av testen tok kun ett minutt med «Disk/Partition Backup» og det er absolutt godkjent.
Gjenoppretting
Vi skal nå teste om den viktigste delen av programmet ToDo Backup faktisk fungerer, nemlig om gjenoppretting fungerer som den skal. Vi sletter en mappe på test-PC-en vår, og prøver å gjenopprette denne mappen fra backup.
Vi kjører ToDo Backup-programmet, kobler den eksterne harddisken til PC-en, og klikker på «Recovery» i File Backup midt i programvindet. Vi får da opp filstrukturen til sikkerhetskopien. Vi velger først bort alt, og velger deretter den mappen som vi tidligere slettet, og bekrefter valget med Proceed-knappen. Denne delen av testen er vellykket
Konklusjon
Vi kan anbefale dette programmet for sikkerhetskopiering selv om det ikke er optimalt. Funksjonen «File Backup» er såpass dårlig at denne bør absolutt ikke brukes. Derimot fungerer «Disk/Partition Backup» som en drøm.
Er du i mindre grad fortrolig med datamaskiner bør du heller velge det innebygde programmet i Windows for sikkerhetskopiering. Et alternativ er å kopiere alle filer manuelt med filutforsker uten noe ekstra backup-program.
Fordeler
+ Gratis
+ Sikkerhetskopiering fungerer som den skal.
+ Gjenoppretting fungerer som den skal.
+ Incremental kopiering fungerer som den skal.
Ulemper
– Tungvinn og delvis ganske forvirrende installasjon.
– Programmet mangler innebygd hjelpefunksjon.
– Funksjonen «File Backup» har store feil/mangler.
– Ikke tilgjengelig i norsk språkversjon
Siste kommentarer