Slik tar du svart/hvite-bilder i kameraet

Hvis du liker svart/hvite bilder kan det være en fordel å ta bildene i svart/hvitt i selve kameraet, altså ikke i etterbehandling.

Les også: Svart/hvitt-gruppe på Facebook!

Fotografer Kevin Mullins og Paul Ferris har begge lagt ut en video hvor de forklarer hvorfor de tar bilder i monochrome-modus i kameraet.

Fargene er ikke i veien

Dette er selvfølgelig smak og behag og hva slags bilder du ønsker å ta selv.

Les også: Hvorfor svart/hvite-bilder?

Forklaringen på hvorfor det er fordel å ta svart/hvite-bilder allerede i selve kameraet er at da ser du bildene i svart/hvitt før bildene redigeres videre i etterbehandling.

Bilder på raw-format er i utgangspunktet fargebilder, men når du ser bildene i søkeren eller på LCD-skjermen på kameraet i svart/hvitt. Du ser lys og skygger på en bedre måte.

Ikke for alle

Denne arbeidsmetoden passer definitivt ikke for alle. For mange er dette for sært. Mange ønsker den friheten å kunne velge farge eller svart/hvitt i etterbehandling. Hvis du derimot har sansen for svart/hvite-bilder kan dette være gode metode. Det handler om å trene øyet til å se lys og skygger.

Monochrome-mode

Hvordan bytter du til svart/hvitt i kameraet? Ikke alle kameraer støtter denne muligheten. Denne innstillingen kalles for monochome-mode og i mange Canon-kameraer kan dette gjøres via menyvalget Picture Style. Standardvalget er rett og slett Standard. I Nikon-kameraer kalles menyvalget for Set Picture Control. Også er her standardvalget Standard. I Fujifilm-kameraer er menyvalget Film Simulation.

Les også: Dette er Leica M11 Monochrome

Det finnes også kameraer som har kun Monochrome Mode og et eksempel er Leica M11 Monochrome – prisen på dette kameraet er rundt 114 000 NOK med bildekvalitet utenom det vanlige. Du finner beste pris på klarna.com og prisjakt.no.

Video 1

Fotograf Kevin Mullins forklarer hvorfor han tar alle sine bilder i selve kameraet:

Video 2

Fotograf Paul Ferris fra YouTube-kanalen Photo Genius forteller oss hvorfor svart/hvitt er å foretrekke overfor fargebilder.

Kilde: fstoppers.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *