Farge eller svart/hvitt – hva er best?
Vi som liker fotografi som kunstform lurer ofte på det samme. Passer dette motivet best i farge eller svart/hvitt? Hvordan avgjør man dette? Her får du tips!

Les også: Svart/hvit-foto fascinerer

Farge eller svart/hvitt?

Fotograf Anthony Morganti har lagt ut en video som gir en rekke tips som kan gjøre det lettere å avgjøre om et fotomotiv passer best i farger eller svart/hvitt:

  1. Prøv å forestille motivet som svart/hvitt, altså før du tar bilder. Legg blant annet merke til eventuelle kontraster. Denne teknikken med å bli flinkere til å observere motivet vil også bidra til å gjøre deg til en bedre fotograf – du blir rett og slett trent til å observere detaljer i motivet. På den måten er det lettere for deg å finne gode fotomotiver, det vil si på steder hvor du ellers ikke ville sett på.

  2. Det er lurt å skifte mellom farge og svart/hvitt i bilderedigeringsprogrammet du bruker. Mange programmer tilbyr en slik mulighet, det vil si en hurtigtast som gjør det mulig å skifte fort mellom farge og svart/hvitt. Bruker du Adobe Lightroom kan du bruke hurtigtasten V for å skifte mellom farge og svart/hvitt. På den måten kan du se på farten hva som passer best.

  3. Hvis du bruker Adobe Lightroom har den unike funksjonen virtuelle kopier. Denne funksjonen gjør det mulig å ha begge deler, det vil si du kan lage to kopier av det samme bildet og redigere det på to forskjellige måter uten at det bruker opp mer lagringsplass. Les mer i vår guide.

Videoen: Farge eller svart/hvitt?

Kilde: fstoppers.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.