Svart/hvit-foto fascinerer
Her får du innblikk i den fascinerende verden av svart/hvit fotografi. Dette var slik fotografering startet for nesten hundre år siden, og mange av oss lar oss fortsatt begeistre av denne typen foto, selv om fargene stort sett har tatt over.

Les også: Slik blir du bedre fotograf

Når farger er «i veien»

Mange ganger er det mer stilig med svart/hvitt enn farger, og da kan farger faktisk være «i veien» for en god opplevelse av et bilde. Dette er ikke noe som kan eller bør forklares – det bør oppleves.

Har du gjort jobben (fotografering pluss etterbehandling) på en «riktig» måte, er et svart/hvitt-bilde fantastisk vakkert, men om dette er vellykket avhenger blant annet av motivet og toner i bildet. Du bør absolutt ta bildene i raw-format, fordi da har du mer informasjon/nyanser i bildet, og har derfor større frihet ved etterbehandling av bildet.

Farge eller svart/hvitt?

Det passer selvfølgelig ikke alltid med svart/hvite bilder, men hvordan avgjør man om det passer best med farge eller svart/hvitt for et motiv? Mye av dette avgjøres av trening – etter hvert som du tar flere bilder blir du sikrere på hva du liker. Du får en rekke tips om dette i vår artikkel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Du kan enten ta svart/hvite-bilder direkte med kamera, eller forvandle farge-bilder til svart/hvitt, noe som er langt mer vanlig. Det finnes også kameraer som kun tar bilder i svart/hvitt, for eksempel Leica M Monochrome, men disse er ikke veldig praktiske for mannen i gata – det passer nok kun for kunstnere med dyp lommebok. Dette kameraet har en pris på over 50 000 NOK – du finner beste pris på prisguiden.no og prisjakt.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ja takk, begge deler

Vi anbefaler Lightroom Classic hvis du ønsker å ha samme bildet i både (ikke samtidig, men i to kopier) farger og svart/hvitt, da kan du bestemme etterpå hva du synes passer bedre. Lightroom Classic har nemlig funksjonen virtuelle kopier som gjør dette svært enkelt.

Med virtuelle kopier kan du ha to eksemplarer av det samme bildet uten at dette tar mer plass på datamaskinen. Les mer om virtuelle kopier i vår guide.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ulike typer svart/hvit foto

Når man jobber med såkalte svart/hvite-bilder, finnes også noe som kalles «monochrome» og «grayscale», men hva er egentlig forskjellen mellom disse og svart/hvite-bilder?

  • Svart/hvitt er en spesiell type monochrome som bruker svart mot hvit bakgrunn.

  • Monochrome består av én farge. Alle svart/hvite-bilder er monochrome, men ikke alle monochrome-bilder er svart/hvite.

  • Grayscale er en metode som brukes til å representere et svart/hvitt-bilde på en datamaskin. Disse består av kun 256 nyanser av grått.

Apper

De fleste bildeapper med respekt for seg selv kan brukes til å konvertere bildene dine til svart/hvite-bilder, men det finnes også apper som er laget spesielt for dette. Her er noen av de beste:

Inspirasjon

Dette er lenker til fotografer som har spesialisert seg på svart/hvit fotografi – for inspirasjon:

Mer informasjon

Her finner du lenker med informasjon om svart/hvit fotografi:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *