Her kan du spille sjakk på nettet

Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk og sjakkfeberen herjer i Norge. Flere og flere har blitt bitt av sjakkbasillen. Her får du tips om nettsteder som gir deg muligheten til å følge med på sjakk.

Les også: De beste sjakk-lenkene

Du får også tips om nettsteder og programvare/apper som kan brukes til å spille sjakk på internet. Er du helt fersk i sjakk, får du også tips om nettsteder som tilbyr opplæring i sjakk.




Her kan du spille sjakk!

Internett er en perfekt plattform for sjakk, med veldig mange muligheter og nivåer. Slike sjakksteder kommer i alle varianter, alt fra mulighet til å spille direkte i nettleseren, uten at du trenger å registrere deg, og til tjenester som krever registrering og installasjon av egen programvare.

playchess3

For ordens skyld, de fleste tjenestene fungerer på den måten at sjakkbrikkene beveges ved å klikke og dra brikken med musepekeren. Det er også slik at du spiller som regel mot et annet menneske et annet sted i verden.

 • Playchess.com er et bra nettsted du kan spille sjakk uten at du trenger å registerer deg. Start med å klikke på «Play now»-lenken.

  Her kan du for eksempel klikke på «Play Blitz» (3, 4, 5 eller 10 minutt), «Play Bullet» (1 minutt) eller «Play Slow» (15 til 30 minutter) øverst til venstre, alt etter om du vil spille lynsjakk, bullet-sjakk (1 minutt) eller langsom sjakk. Deretter er det bare å vente på at noen tar utfordringen.

  Et alternativ er å dobbeltklikke på noen av spillerne under «Challanges» nederst til venstre, for å starte et nytt sjakkparti.

 • ChessFriends.com tilbyr muligheten til å spille sjakk direkte i nettleseren. Du klikker på Spela nu!, og kan da velge å spille sjakk mot en computer eller et menneske. Du kan også velge hvor lenge partiet skal vare. Så er det bare å klikke på Spela, og partiet er snart i gang.

 • Instantchess.com er et nettstedet som tilbyr sjakk direkte i nettleseren, og uten at du trenger å registrere deg. Du klikker på Start Game og tjenesten leter automatisk etter en motstander, og partiet er i gang i løpet av noen få sekunder, uten at du trenger å gjøre noe – stort enklere blir det ikke.

 • Chess.math.com tilbyr deg å spille sjakk mot en datamaskin. Her beveges brikkene ved å først klikke på brikken, slippe brikken, og deretter klikke igjen hvor du ønsker å plassere brikken.

 • Chess.com er et svært populært sted som gjør det mulig å spille sjakk på nettet, helt gratis. Du bare registrerer deg og setter i gang, enten direkte i nettleseren eller programvare. Det kan nevnes at en enhet som iPad er perfekt for å spille sjakk.

 • Chesskid.com er en tjeneste fra Chess.com, som gjør det mulig å opprette foreldre+barn profiler.

 • Free Internet Chess Server (FICS) tilbyr gratis sjakk på internett mot spillere fra hele verden. Ulempen med denne måten å spille sjakk på er at du må registrere deg, pluss at det kan ta tid å sette seg inn i grensesnittet til det programmet man velger å bruke.

  Fordelene med dette er likevel langt flere enn ulempene. Programmet som brukes til å spille sjakk tilbyr et mer fleksibelt grensesnitt enn tjenester med mer lettvinte løsninger. Du velger selv hvordan sjakkbrettet ser ut, og har flere muligheter i justering av både lyd, utseende og eventuelle animasjoner.

  Du får også muligheten til å få sjakk-rating, det vil si du får poeng dersom du vinner og taper poeng hvis du taper. Videre husker programmet sjakkpartiet du nettopp har spilt, og du har dermed muligheten til å gjennomgå partiet i etterkant.

 • Slik kommer du i gang med FICS:

  1. Registrer deg som FICS-medlem på freechess.org.

  2. Laster ned og installer et program med et sjakk-grensesnitt til den enheten du ønsker, for eksempel BabaChess for Windows.

  3. Start programmet du har installert, og logg inn med brukernavnet du har valgt under registrering som et FICS-medlem.

  Nå er du klar til å spille sjakk med programmet, men det kan ta tid å lære å bruke programmet. Du finner hjelp på nettsiden babaschess.net, dersom du har valgt programmet BabaChess.

 • Internet Chess Club (ICC) er også et meget godt alternativ for å spille sjakk på internett. Eneste ulempen er at det ikke er gratis, men du kan prøve det gratis i 30 dager. Det finnes flere betalingsmodeller, blant annet 24,95 USD for 3 måneders medlemskap og 39,95 USD for 6 måneders medlemskap. Du finner en oversikt over betalingsmodellene på chessclub.com. Fordelen med ICC er at du finner et stort antall sjakkspillere du kan spille mot.

  ICC tilbyr også webbasert sjakkmulighet via web.chessclub.com – her kan du klikke på «Play for free» og du får da opp et vindu hvor du blant annet kan velge spilletid – klikk på «Submit» for å bekrefte valget og sjakkpartiet er i gang!

Sjakk på nettbrett og mobil

Nettbrett passer meget godt til å spille sjakk, for eksempel en iPad – det finnes mange apper for sjakk, men vi kan anbefale chess.com – det er bare å søke etter chess.com i App Store.

Mobiltelefoner kan dessverre være dårlig egnet til å spille sjakk, fordi skjermen gjerne er for liten. Problemet er at når du har beveget en sjakkbrikke på brettet, kan du ikke angre på trekket. Det er lett å bevege en sjakkbrikke til et uønsket sted, hvis brikken er plassert på kanten av brettet, men dette kan selvfølgelig ha med vane å gjøre.

For ordens skyld, det varierer hvordan folk opplever å spille sjakk på mobiltelefoner, altså hvor flinke de er å spille sjakk på tross av liten skjerm. Her er det flere faktorer som spiller inn:

 • Mye av dette har med erfaring å gjøre, altså jo mer du spiller på mobilen, jo mer blir du vant med å spille på en liten skjerm.

 • Mobiltypen kan ha noe å si, altså hvilket varemerke, skjermtype, grensesnitt og så videre. Den generelle regelen er at jo større skjerm du har jo bedre, men berøringsfunksjonen spiller også inn.

 • Type app kan også ha noe å si, blant annet fordi ulike apper har forskjellige grensesnitt, og noen av dem har bedre grensesnitt enn andre, spesielt for lynsjakk. Her er det mange som sverger til appen fra Internet Chess Club.

Du finner flere sjakk-apper i vår oversikt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *