Speilløst kamera fyller 10 år
Mange av oss har hørt om speilløse kameraer, men hva er dette egentlig og hvilken kameratype av speilløse og speilreflekser er bedre? Her får du en oversikt.

Les også: Snadder for kameraentusiaster

Det er journalist Phil Hall som har sammenlignet speilreflekser og speilløse kameraer for nettstedet techradar.com. Hall har over ti års erfaring med å skrive om kameraer og fotografi.

Det første speilløse kameraet

Det var i august 2008 at Olympus og Panasonic presenterte et nytt speilløst format for kamera. Det var så Olympus som lanserte det første speilløse kameraet i 2009, det var den såkalte Pen E-P1 og da fantes det plutselig et alternativ til speilrefleksen. Les mer om dette kameraet på Wikipedia.

Speilløse kameraer er også kjent som CSC (Compact System Cameras) har utskiftbare objektiver på samme måten som speilrefleksen. Speilløse kameraer er uten et speilsystem som speilrefleksen. Speilløse kameraer er derfor i utgangspunktet lettere, mindre og har en enklere mekaniseme for å ta bilder.

Det kan nevnes at det speilløse kameraet Sony Alpha A7R III er på listen av årets dingser kåret av Time Magazine. Les mer i vår artikkel.

Speilreflekser vs speilløse kameraer

Dette er faktorer som vurderes:

  • Størrelse: Den viktigste fordelen med speilløse kameraer er at de er gjerne mindre og lettere enn speilreflekskameraer. Denne fordelen er blitt redusert i mange nyere speilløse kameraer, fordi de får etter hvert flere funksjoner etter tilbakemeldinger fra fotografer.

  • Objektiver: Utvalget av objektiver for speilløse kameraer er lite sammenlignet med speilreflekser.

  • Autofokus: Speilreflekskameraer er fortsatt best på autofokus, mens speilløse kameraer er bedre med Live View-skjerm.

  • Hastighet: Skal du ta flere bilder etter hverandre er det de speilløse kameraene som er raskere og bedre. Speilløse kameraer er også gode på video, blant annet fordi de er bedre med Live View. Den eneste grunne til at flere proffer fortsatt bruker speilreflekser for video er tradisjon.

  • Funksjoner og bildekvalitet: Speilreflekser og speilløse kameraer har like mange funksjoner. På bildekvalitet er disse to kameratypene også like.

  • Batteri: Speilløse kameraer sliter på batterikapasitet.

  • Pris: Du får mer for pengene dersom du kjøper en rimelig speilrefeleks enn dersom du kjøper et rimelig speilløst kamera.

Konklusjon

Du får gode speilreflekskameraer til rimelig pris og som gir deg god bildekvalitet. Den viktigste ulempen med speilreflekser er de er relativt store og tunge. Speilløse kameraer er lettere og har mindre størrelse og det er en fordel mange setter pris på. Speilløse kameraer er også mer avansert teknisk.

Det som i bunn og grunn bestemmer om speilreflekser eller speilløse kameraer er noe for deg er hva du blir vant til. Det gjelder det samme her som på så mange områder, det er en vanesak. Det beste kjøpet for en amatørfotograf som er helt i starten er et rimelig speilreflekskamera.

Kilder: dpreview.com (1), dpreview.com (2), techradar.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *