Slik virker hjulet på speilrefleksen din




På de fleste speilreflekskameraer finnes et hjul som kan brukes til å justere eksponering, et såkalt «Mode Dial»-hjul.

Les også: Slik får du riktig eksponering

Valgene på et slikt hjul varierer etter hvilket kamera du har, og fra hvilken produsent kameraet kommer fra. I denne guiden finner du oversikt over noen av de typiske valgene på dette hjulet.

Les også: Kamerainnstillinger

Du kan lese brukerveiledning fra leverandøren av ditt kamera, for mer informasjon, men her får du en oversikt over de forskjellige valgene på kamerahjulet

Innstillinger på hjulet

  • Den grønne knappen
    Dette er gjerne en grønn firkant eventuelt med tegnet A+. Denne knappen gir deg et helautomatisk kamera, altså da bestemmer kameraet alle innstillinger. Det eneste du trenger er å trykke på utløserknappen på kameraet for å ta et bilde. Denne knappen bør du ikke bruke i det hele tatt – hva er vitsen med å ha et kamera med såpass mange muligheter, hvis du ikke bruker mulighetene?

  • P
    P står for program. Kameraet setter blender og lukker automatisk. Andre ting som autofokus-modus og metering-modus, kan du selv bestemme.

  • mode_dial2

  • Av
    Denne muligheten står for «Aperture-priority». Du velger blenderåpningen, mens kameraet velger lukkertiden. Her kan du for eksempel velge liten blenderåpning (høy F-verdi), for å få større dybdeskarphet.

    Mange proff-fotografer velge denne modusen for over 90 prosent av tiden, blant annet fordi den gir mulighet til å kontrollere dybdeskarpheten, det vil si det gir en mulighet til å velge hvilke deler av bildet som er i fokus.

  • Tv
    Dette valget betyr «Shutter-priority». Du velger lukkertid, mens kameraet velger blenderåpningen. Denne modusen kan du for eksempel bruke hvis du ønsker å velge kort lukkertid, når du tar et bilde av en fugl på farten.

  • M
    M betyr manuelle innstillinger, altså alle innstillinger er manuelle. Du velger både lukkertiden, og blenderåpningen. Denne muligheten kan virke overveldende og forvirrende, hvis du ikke har brukt dette før, men fordelen er at du lærer hvordan kameraet fungerer.

    Fordelen med å velge M, er at du lærer samspillet mellom lukker og blender. Har du ambisjoner om å bli en bedre fotograf, bør du absolutt bruke denne innstillingen, det kan altså være tungvint i starten, men det gjelder jo om alt som er nytt. Gleden blir desto større, når du føler at du mestrer teknikken.

    Bilde: digitalcameraworld.com

    Bilde: digitalcameraworld.com

    Bruk lysmåleren for å mestre M
    Kameraet ditt har en innebygd lysmåler, som du kan se via søkeren (vinduet du ser gjennom for å ta et bilde) – du ser den hvis du trykker ned på lukkeren (knappen du bruker til å ta et bilde) halvveis.

    Bruk lysmåleren til å bestemme korrekt eksponering. Denne fungerer forskjellig for ulike kameraer. Det er gjerne et hjul på kameraet som brukes til å justere blender eller lukker. Poenget er at du skal snu hjulet, mens du ser på lysmåleren. Står streken midt på, har du normal eksponering, står den på +2 har du overeksponering (+2), og med -2 får du undereksponering.

  • B
    Hvis du velger B, vil lukkeren være åpen så lenge du holder nede lukkeren. Denne bruker du når du trenger ekstra lang eksponering, for eksempel for å fange opp lyset fra bevegelser av himmellegemer. Bruk denne modusen gjerne med en fjernkontroll, og du bør absolutt feste kameraet på et stativ.

  • A-DEP
    Dette er en forkortelse for «Automatic Depth of Field», og med denne funksjonen kan du fortelle kamera hvilke deler av bilder som skal være i fokus, og kamera velger da riktig blenderåpning.

  • Hvitbalanse
    På en del kameraer finnes det også valg for hvitbalanse. Du kan da velge symbol etter forholdene: dagslys, overskyet, blits og så videre.

Les mer om kamerainnstillinger i vår guide.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *