Slik overlever du Windows 8

windows

Microsoft har gjort livet vanskelig for brukere av Windows 8 – brukergrensesnittet er lite fleksibelt, og uten Start-meny. På denne siden finner du programvare som er laget for å fikse på Windows 8, eller som av ulike årsaker kan være til nytte for brukere av Windows 8. Dette inkluderer programmer som gjør det lettere å overleve Windows 8, og som gjør at du kan for tilbake Start-menyen, og du kan også konfigurere den slik du ønsker å ha den.

Her finner du programvaren som gir deg en mulighet til å tilrettelegge og konfigurere Windows 8 slik du ønsket at brukergrensesnittet skal være, blant annet gjøre det mulig å få tilbake Start-menyen. Vi kommer også med tips om programmer som kan erstatte innebygde Windows 8-programmer, eller få tilbake en funksjon som ikke lenger finnes i Windows 8.

win8start2

Ikke vær ukritisk

For ordens skyld, det du eventuelt bestemmer deg for å installere, gjør du på eget ansvar.

Unngå å installere for mange programmer – sats gjerne kun på ett program av gangen, noe du mener passer best for ditt behov, før du eventuelt avinstallere dette og prøver et annet program.

Classic Shell

Classic Shell er en gammel traver som nå støtter Windows 8. Dette programmet gir deg en samling av funksjoner som er tilgjengelige i tidligere Windows-versjoner, men som er blitt fjernet i nyere Windows-versjoner. Du kan med dette programmet blant annet få tilbake og skreddersy Start-menyen.

classic_shell2

Dette programmet er kanskje den enkleste måten å få tilbake Start-knappen. Du får tilbake Start-menyen etter installasjon av programmet, uten å trenge å konfigurere programmet noe ekstra – les mer.

Modern UI Tuner

Modern UI Tuner er et gratis program som som gjør det mulig å finjustere brukergrensesnittet i Windows 8, slik du vil ha det. Selve programmet Modern UI Tuner har fire faner, som kan brukes til å finjustere ulike deler av Windows 8-grensesnittet, måten apper avsluttes, menylinjen til høyre, skift mellom apper og oppstartskjermen. Du finner Modern UI Tuner på winaero.com.

All settings can also be modified directly in the Windows Registry instead. ModernUI Tweaker may be more comfortable to use, but editing the Registry may be interesting to some users as well, for instance if these changes need to be made to a number of computer systems or if you dislike running Net software.

Start8

Start8 er et program som gir brukere av Windows 8 tilbake Start-menyen, og som gjør at systemet ser ut som Windows 7.

start8_22

Med Start8 kan du også velge å starte opp Windows 8 til det tradisjonelle Windows-skrivebordet – les mer.

StartIsBack

StartIsBack er et program for Windows 8 som gir tilbake Start-menyen. Det som gjør dette programmet litt spesielt er at du også får oppgavelinjen tilbake.

StartIsBack er ikke helt gratis, men nesten. Det koster 2,99 USD for 1 PC, eller 4,99 USD for to PC-er, men du kan laste ned programmet og prøve det gratis i 30 dager. Programmet støtter flere språk, inkludert norsk.

Spencer

Spencer er et program som gir deg en klassisk Windows XP-meny i Windows 8. Du får da på en enkel måte tilgang til alle programmene som er installet, pluss lett tilgang til blant annet kontrollpanel, kommandolinje og kjør.

ViStart

ViStart var opprinnelig laget for å få Vista sin Start-meny i Windows XP, men programmet er blitt videreutviklet, og kan nå også brukes i Windows 8.

Før du installerer dette programmet, bør du være klar over at det overstyrer Windows-hurtigtasten. Du vil i utgangspunktet få opp Metro-grensesnittet, dersom du trykker på Windows-tasten med den tradisjonelle Windows-bakgrunnen. Hvis du velger å installere ViStart-programmet, vil effekten av Windows-tasten være at du får opp Start-menyen i stedet.

Last ned ViStart-programmet fra lee-soft.com og start installasjonen. Vær oppmerksom på å fjerne noen haker som gjør at en verktøylinje blir installert, og hjemmesiden blir endret i nettleseren.

vistar1

Videre kan du trykke på Decline, dersom du ikke ønsker å installere programmet RegClean Pro på maskinen.

vistar2

Start-menyen er tilbake etter installasjon av ViStart
Programmet ViStart blir nå installert, og Start-menyen er tilbake uten behov for nærmere konfigurasjon. Du kan fortsatt få tilbake Metro-grensesnittet, dersom du ønsker dette, via tastkombinasjonen Alt-Tab eller den nye verktøylinjen i Windows 8 (bruk hurtigtasten Windows-tasten + C for å få opp denne).

ViStart kan på enkel måte fjernes
Dersom du ønsker å fjerne ViStart, og dermed deaktivere Start-menyen, kan du avinstallere programmet via Kontrollpanel (aktiver Start-menyen med Windows-tasten), og velg Control Panel og Uninstall å program.

StartW8

StartW8 er et program som gir deg en Start-meny, slik den er i Windows 7. Du kan tilrettelegge menyen, på den måten at du kan selv velge hvilke programmer som du får tilgang til.

Denne videoen viser installasjon, og bruk av StartW8:

EnhanceMy8

EnhanceMy8 er et program for optimalisering og vidlikehold av Windows 8, med et ganske oversiktlig grensesnitt.

Bilde: seriousbit.com

Bilde: seriousbit.com

Dette er bare noen av verkøyene som leveres med EnhanceMy8:

  • Rydding av overflødige filer og mapper.
  • Rydding i registeret.
  • Defragmentering.
  • Detaljert informasjon om din datamaskin.
  • Kontroll av oppstarten.
  • Forskjellige systemverktøy.
  • Enkel konfigurasjon av sikkerhet.

EnhanceMy8 finnes i både gratisversjon og en betalversjon (29,95 USD). Les mer på seriousbit.com.

IObit StartMenu8

IObit StartMenu8 er et nytt program som foreløpig er tilgjengelig i gratis betaversjon. Programmet kan brukes til å få tilbake Start-menyen i Windows 8, en meny som ligner på den vi har i Windows 7.

Aero Lite Tweaker

Aero Lite Tweaker er et program gir Windows tilbake Aero-effekter. Microsoft har nemlig bestemt seg for å fjerne Aero-gjennomsiktighet. Ikke alle er like glade i Aero, men dette programmet gir deg altså muligheten til å få effekten tilbake, dersom du savner den.

VLC Media Player

VLC Media Player er en god alternativ multimedispiller som støtter ganske mange formater. Et av problemene med Windows 8 er nemlig at Microsoft har bestemt at Windows Media Center i utgangspunktet ikke blir innebygd i Windows 8, men at brukere kan legge dette til i ettertid, via «Add features to Windows 8», dersom de ønsker det. Dermed støtter Windows 8 i utgangspunktet ikke avspilling av DVD-er.

ImgBurn

ImgBurn er et gratis brenneprogram for Windows. Brennefunksjon for CD/DVD/Blu-ray er ikke blitt prioritert i Windows 8, men den er ikke blitt fjernet. Microsoft har vurdert det slik at brenning av optiske plater er på vei ut.

Multi Commander

Multi Commander er et gratis alternativ til Windows Utforsker. Kanskje den viktigste fordelen med dette programmet, sammenlignet med det innebygde i Windows, er tosidet grensesnitt, noe som gjør programmet mer praktisk. Les mer om Multi Commander i vår oversikt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.