Slik øker du batterilevetiden i PC-en din

battery3

Synes du batteriet er for dårlig i bærbare datamaskinen din, eventuelt noen av de andre dingsene du har? Det finnes en rekke tiltak som kan optimalisere det. Du kan blant annet bruke strømstyringsplan, dvalemodus, og deaktivere effekter og programvare som bruker mye strøm.
Batteriet i en bærbar datamaskin er kanskje den delen som vi irriterer oss mest over, nemlig at det ikke varer så lenge.

Mange av tiltakene gjelder for så vidt også andre dingser du måtte ha, ikke bare bærbare datamaskiner.

Du får ikke det som er lovet

Skal du kjøpe en ny PC og skal velge en PC som har den største batterikapasiteten på papiret, er det stor fare for at du blir skuffet. En undersøkelse viser at den batterikapasiteten som produsenten oppgir i sine spesifikasjoner om en bestemt PC ikke stemmer med virkeligheten. Les mer i vår artikkel.

Oppgrader maskinvare

Du kan med fordel vurdere oppgradering av maskinvare, i hvert fall oppgraderinger som kan medføre økt ytelse. Noen eksempler er mer fysisk minne, og en SSD-enhet i stedet for harddisk. Les mer i vår artikkel.

Optimaliser Windows

Før vi kommer med tips som går konkret på selve batteriet, kan det lønne seg å tenke på optimalisering av Windows – dette kan nemlig også påvirke batterilevetiden.

I vår oversikt finner du en rekke tiltak som kan brukes til å optimalisere Windows. Det som gjerne er effektivt er å avinstallere forhåndsinstallert programvare, altså programmer du er sikker på at du ikke kommer til å bruke. Mange nye PC-er kommer gjerne med masse forhåndsinstallerte programmer, noe som drar ned ytelsen.

Deaktivering av enheter du ikke bruker, vil medføre økt ytelse. Du kan deaktivere enheter via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Enheter og skrivere, Enhetsbehandling. Her kan du høyreklikke på en enhet, og velge Deaktiver, men du bør notere valget i tilfelle du ønsker å aktivere enheten på et senere tidspunkt.

Hvilke enheter bør du deaktivere?
Dette er noen av enhetene som kan lønne seg å deaktivere, men vær oppmerksom på at du skal selvfølgelig ikke deaktivere enheter du faktisk bruker!

  • Bluetooth – høyreklikk på systemtray (nederst til høyre på skrivebordet i Windows), og velg Slå av.
  • Nettverkskort – dersom du kun bruker den trådløse forbindelsen.
  • Trådløst nettverkskort – dersom du kun bruker nettverkskortet med tråd.
  • Minnekortleser.
  • Optiske enheter – CD/DVD/Blu-ray.
  • Webkamera.
  • Innebygd modem.

Unngå å kjøre tunge programmer

Enkelte programmer har tendens til å «drepe» batteriet, det vil si de fører gjerne til at batterilevetide reduseres dramatisk.

En god regel er å alltid slå av programmer når du ikke har behov for dem, og ikke la disse kjøre i bakgrunnen. Hvis de ikke lar seg stoppe, kan du bruke Oppgavebehandling og Prosesser for å avslutte enkeltprogrammer og prosesser.

Bytt batteri

Hvis du har en eldre bærbar maskin, bør du vurdere å kjøpe et nytt batteri. Du finner gjerne et riktig batteri ved å spørre leverandøren som solgte deg datamaskinen din.

battery3

Små opp-og nedladinger kan lønne seg

Nettstedet batteryuniversity.com har gjennomført tester av batterier, og konkludert med at det kan lønne seg å lade batteriet litt, for så å bruke batteriet litt, i stedet for å tømme batteriet helt.

Tøm batteriet én gang i måneden

Ifølge nettstedet lifehacker.com, kan det lønne seg å tømme batteriet én gang i måneden.

Hold batteriet kjølig

Batteriet er ikke glad i varme, og du bør derfor bruke datamaskinen på et sted med god ventilasjon. Datamaskinen bør gjerne være på et sted hvor luftstrømen fra PC-viften får blåse fritt, altså bør du unngå å ha maskinen opp på pute eller lignende, fordi dette blokkerer luftstrømmen. Viften kan også med fordel renses regelmessig.

Ta ut batteriet

Dersom du har anledning til dette, bør du ta ut batteriet, og bruke strømkabelen for å få strømtilgang. Hvis du for eksempel skal jobbe med datamaskinen på et fast sted over forholdsvis lang periode, kan batteriet med fordel tas ut.

Batteriet bør oppbevares på et kjølig sted, for eksempel i et kjøleskap. Batteriet bør ikke oppbevares fulladet – det bør være rundt 80 prosent ladet når det tas ut av datamaskinen.

Ikke bruk flere batterier

Unngå bruk av ekstra batterier, som du har liggende, for eventuell senere bruk.

Bruk strømstyringsplan

De fleste bærbare datamaskiner leveres med mulighet for en strømstyringsplan, for sparing av batteri – bruk denne muligheten! Du finner denne muligheten via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Strømalternativer. Her kan du trykke på en Endre planinstillinger-lenke for å styre planen.

Bruk dvalemodus

Bruk dvalemodus fremfor ventemodus eller hvilemodus. Når datamaskinen går i dvalemodus vil all data bli lagret, og strømmen kobles ut. Denne modusen er ganske effektiv for å spare strøm.

I hvilemodus blir all data lagret i internt minne, og dermed brukes noe strøm. Du finner disse innstillingen via Kontrollpanel, Maskinvare og lyd, Strømalternativer, Endre planinnstillinger, Endre avanserte strøminnstillinger.

Nedjuster lysstyrken på PC-en

Du kan spare strøm ved å dra den lysstyrken på skjermen. Det finnes gjerne egne hurtigtaster for denne justeringen, på selve tastaturet.

Unngå å bruke CD/DVD-stasjonen

Unngå å kjøre programmer eller annet innhold direkte fra CD/DVD-stasjonen, dette bruker mye strøm. Du kan med fordel kopiere innholdet til harddisken, før du kjører det.

Slå av effekter

Spesialeffekter kan være flotte, men de tærer gjerne på batteriet. Dersom du har Windows 7, kan du slå av Aero-effekter ved å høyreklikke på skrivebordet i Windows, og velge Tilpass, og deretter velge Windows 7 Basic. I Windows 8 er mange av disse effektene i utgangspunktet slått av, så her trenger du ikke å endre noe.

Sjekk hvilke apper som bruker mest batteri

Har du Windows 10 kan du sjekk hvilke apper som bruker mest batteri. Du gjør dette via Start, Innstillinger, System og Batterisparing. Klikke på Batteribruk-lenken under Oversikt og du vil da se en oversikt over batteribruken. Standardvalget er siste 24 timer, men du kan endre dette til 48 timer eller en uke. Klikk på en av appene på listen og klikk videre på Detaljer-knappen. Da kan du si batteribruken sammenlignet med skjerm og Wi-Fi.

Du kan bruke denne informasjonen til å eventuelt nedjustere apper som kjører i bakgrunnen, det vil si hvis du oppdager apper som ikke nødvendigvis trenger å kjøre i bakgrunnen.

Tredjepartsprogramvare

Bruk tredjepartsprogramvare til å optimalisere batteribruken.

Battery Optimizer er et program som kan brukes til å få bedre batteri. Programmet starter med å skanne datamaskinen din, og kommer med forslag om forbedringer. Vær oppmerksom på at du må ha batteriet i datamaskinen før programmet brukes for første gangen, for å få mest ut av programmet.

Du vil til slutt få et diagram som viser hvor mye PC-en din vil tjene på å bruke programmet, det vil si i form av batteriliv.

Powerbank for PC?

Det finnes jo allerede et godt utvalg av enheter som gir ekstra strøm for mobiltelefoner, såkalt powerbank eller batteripakke – du finner slike på prisguide.no og prisjakt.no. Vi må dessverre vente på lignende produkter for bærbare PC-er. Nettstedet Tek.no skrev om produktet Razer Power Bank i februar 2017, men dette er fortsatt ikke tilgjengelig i norske butikker.

Kilder: Lifehacker.com, Batteryuniversity.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *